Τώρα είναι 01:39 am 21 05 2024

Τηλεόραση και καθισιό βλάπτουν σοβαρά την υγεία των παιδιών

Το α & το ω στη ζωή μας.
Ιατρικα , διατροφικά, κλπ. θέματα.

Συντονιστής: Νέοι

Τηλεόραση και καθισιό βλάπτουν σοβαρά την υγεία των παιδιών

Δημοσίευσηαπό sonia » 23:25 pm 04 08 2009

Είναι γνωστό ότι οι πολλές ώρες τηλεόρασης και τα πολλά βιντεοπαιχνίδια κάνουν γενικά κακό στα παιδιά, όμως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπιστώνει μια ειδικότερη βλαβερή συνέπεια για την υγεία: αυξάνουν τον κίνδυνο των παιδιών να εμφανίσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός άσχετα αν το παιδί είναι παχύ ή λεπτό.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, υπό τη δρ. Τζόι Αϊζενμαν, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα συσχετίζει άμεσα αυτή τη συνήθεια των παιδιών (να κάθονται επί ώρες μπροστά από μια οθόνη βλέποντας ή παίζοντας παιχνίδια) με την άνοδο της πίεσης του αίματος.

Οι επιστήμονες μελέτησαν παιδιά τριών έως οκτώ ετών επί μια εβδομάδα, με τη βοήθεια ειδικής συσκευής που προσδιόριζε πόσο κινητικά ήταν, σε συνδυασμό με πληροφορίες που πήραν από τους γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των παιδιών τους.

Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά έκαναν καθιστική ζωή κατά μέσο όρο πέντε ώρες την μέρα και βρίσκονταν τουλάχιστον μιάμιση ώρα μπροστά από μια οθόνη.

Ενώ το…καθισιό καθεαυτό δεν συσχετιζόταν άμεσα με το επίπεδο της πίεσης, βρέθηκε άμεση σχέση της πίεσης με τις ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης. Ασχετα με το βάρος του παιδιού, η πίεση του αίματος ήταν σημαντικά υψηλότερη σε εκείνα τα παιδιά που έβλεπαν τον περισσότερο χρόνο τηλεόραση ή έπαιζαν τα περισσότερα βιντεοπαιχνίδια στην τηλεόραση, σε σχέση με όσα παιδιά σπαταλούσαν τον μικρότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης (λιγότερο από μισή ώρα τη μέρα).

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους πάνω από δύο ώρες το πολύ μπροστά από μια τηλεόραση κάθε μέρα και αυτό πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζεται με τουλάχιστον μια ώρα φυσικής άσκησης ημερησίως.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πέρα από την πίεση, η τηλεόραση έχει και άλλες «παρενέργειες», όπως ότι συνοδεύεται από ανθυγιεινή διατροφή (σνακ κλπ), αυξάνει το στρες και οδηγεί σε χειρότερο ύπνο κ.ά.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποτέ μη λες ποτέ...Δεν ξέρεις τι γίνεται...Ίσως κάποτε ν' αλλάξεις και να πεις το Ναι....
Άβαταρ μέλους
sonia
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 160
Εγγραφή: 19:46 pm 23 02 2008

Επιστροφή στο Υγεία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form