[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/prime_links.php on line 121: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/prime_links.php on line 122: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
 Φόρουμ της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών • Προβολή θέματος - Παράλληλες εν-τάξεις
Τώρα είναι 18:49 pm 16 01 2026

Παράλληλες εν-τάξεις

Παράλληλες εν-τάξεις

Δημοσίευσηαπό Gori » 10:12 am 11 01 2006

Poly endiaferon arthro kai zigismenh krisi exei o sigkekrimenos dimosiografos.Aksizei na diavastei :wink:

Παράλληλες εν-τάξεις


Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ


Υστερα από μια πρώτη έκπληξη, έναν πολιτισμικό αιφνιδιασμό και μια κοινωνική δυστοκία ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου, έχουμε περάσει σε μια φάση κοινής αμηχανίας. Λες και κοιταζόμαστε κατάματα μη γνωρίζοντας ποια πρέπει να είναι η επόμενη (σωστή) κίνηση.


* Εμείς

- Δεν αισθανόμαστε Βαλκάνιοι αλλά Ευρωπαίοι, δηλαδή σύγχρονοι και επιτυχημένοι (και απορρίπτουμε το παλαιό μας προφίλ και τις σχετικές συνήθειες και παραδόσεις).

Θα διώκουμε π.χ. έναν Γάλλο μαθητή σημαιοφόρο με τα ίδια κριτήρια που έχουμε για τον Αλβανό;

- Δεν αισθανόμαστε ασφαλείς σ' ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου η γλώσσα μας ή η νοοτροπία μας δεν έχουν την πέραση που είχαν (βλ. Ζορμπάς style).

- Ο ανταγωνισμός μάς φοβίζει, γι' αυτό προσπαθούμε -στο όνομα του μέλλοντος των παιδιών μας- να μειώνουμε τους δυνάμει ανταγωνιστές (αριστούχους ή σκληρά εργαζόμενους «ξένους»).

- Ο πολιτισμικός ρατσισμός (είμαστε παιδιά ανώτερου πολιτισμού) γίνεται ανταγωνιστικός/ εργασιακός ρατσισμός (όποιος επιβιώσει στην αγορά) και καταλήγει σε φοβικό ρατσισμό (αυτοί είναι οι «κακοί»).

* Εκείνοι

- Φοβισμένοι, κυνηγημένοι, δυσπιστούν για την καλή μας πρόθεση και διάθεση.

- Αγωνίζονται ταυτόχρονα για την επιβίωση και για τη συμβίωση (μ' εμάς αλλά και με τους «δύσκολους» συμπατριώτες τους).

- Ρισκάρουν τα πάντα για να μη γυρίσουν πίσω και -κυρίως- για να δώσουν ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά τους.

- Ξέρουν, συνειδητοποιούν ότι σε πολλά διαφέρουμε, προσπαθούν να προσαρμοστούν, να μας μοιάσουν, χωρίς όμως να υποχρεωθούν να γίνουν ίδιοι μ' εμάς.

* Ανάμεσά μας

Εκτός από τις μισαλλοδοξίες, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα έχουν παρεισφρήσει και δηλητηριάζουν ακόμα περισσότερο το κλίμα τα ΜΜΕ του μίσους, του φανατισμού, των διαχωριστικών γραμμών, της προπαγάνδας, οι διανοούμενοι των ιστορικών συμψηφισμών και των δι-εκδικήσεων και οι πολιτικοί των οξύνσεων και των ακροτήτων.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ζούνε μόνοι τους. Οτι βιώνουν βίον παράλληλο με τους Ελληνες. Οτι δεν συναντιόμαστε παρά μόνο στην αγορά ή στις κακοφορμισμένες ξενοφοβικές εκπομπές. Οι έντιμοι δημοσιογράφοι δεν ξέρουν ποια γραμμή να κρατήσουν με την παλινωδούσα κοινή γνώμη.

Οι μαθητές δεν τα βρίσκουν με τους (αλλοδαπούς) συμμαθητές τους, καθώς οι δάσκαλοι δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τα νέα «ταξικά» προβλήματα.

Μήπως τελικά δεν φταίνε οι καλοί ή κακοί νόμοι, αλλά εμείς που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πρέπει πρώτοι να τείνουμε το χέρι, να διαπαιδαγωγηθούμε και να ενταχθούμε στη νέα αυτή πραγματικότητα (πριν ζητήσουμε από τους ξένους να ενταχθούν σ' εμάς);




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/01/2006
Gori
 

Δημοσίευσηαπό Gori » 10:08 am 29 01 2006

Diavaste kai ayto !
Gia osous tous endiaferei h politiki kai to ti apofasizoun alloi "magkes" gia olous mas !


http://www.iospress.gr/mikro2006/mikro20060128.htm
Gori
 


Επιστροφή στο Πολιτικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 1371 την 05:30 am 24 01 2025

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form