Τώρα είναι 23:51 pm 22 09 2021

Πράσινοι σύντροφοι από τα Τίρανα

Πράσινοι σύντροφοι από τα Τίρανα

Δημοσίευσηαπό xylino spathi » 17:58 pm 06 10 2009

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=88357

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Πρόκειται για ένα ακόμη από τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία: Υστερα από περίπου 20 χρόνια παραμονής στη χώρα μας, δεκάδες αλβανοί οικονομικοί μετανάστες συμμετείχαν δραστήρια στην καμπάνια ελληνικού κόμματος με πρώτους τους υποστηρικτές του Αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που έδωσαν τη μάχη για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Σ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι μετανάστες από τη γειτονική χώρα είχαν το δικό τους περίπτερο στο «πράσινο» κέντρο της πλατείας Κλαυθμώνος, ενημερώνοντας τους περαστικούς συμπατριώτες τους για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχαν επίσης στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των μεγάλων πόλεων και μοίρασαν φυλλάδια στις γειτονιές και στα διόδια.

*Οπως είναι φυσικό, οι «σύντροφοι» από την Αλβανία έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη δική τους ατζέντα, αυτήν που αφορά τη διεύρυνση των εργασιακών και πολιτικών τους δικαιωμάτων και -κυρίως- στις προοπτικές απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας, από τους μετανάστες δεύτερης γενιάς που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας. Ωστόσο δεν έβγαλαν δικό τους φυλλάδιο, ούτε προκηρύξεις στα αλβανικά. Οι περισσότεροι, άλλωστε, μιλούν ήδη τη γλώσσα της δεύτερης πατρίδας τους.

*Ηρθε η ώρα και η Ελλάδα να αξιοποιήσει το κοινωνικοπολιτικό κεφάλαιο που παράγουν οι αλβανοί μετανάστες», δηλώνει η Εντα Γκέμι, κοινωνιολόγος, μέλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρόεδρος των Αλβανών Σοσιαλιστών στην Ελλάδα.

«Δεν μπορεί το 10% του πληθυσμού της χώρας να μην συμμετέχει στις πολιτικές διαδικασίες της και να μην έχει πολιτικά δικαιώματα. Και είναι σημαντικό για μας το γεγονός πως ο Γ. Παπανδρέου έχει υποστηρίξει την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τους μετανάστες δεύτερης γενιάς», λέει στην «Κ.Ε.».

*Δείγμα της συνεργασίας των δύο κομμάτων, αλλά και της σημασίας που δίνει το ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού αποτελεί και το τελευταίο ταξίδι 15 βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας στη χώρα μας. Οι 12 από αυτούς όργωσαν τη Βόρεια Ελλάδα, προτρέποντας τους συμπατριώτες τους να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ με κάθε τρόπο, ενώ οι τρεις ήρθαν στην Αθήνα, μίλησαν σε συγκέντρωση συμπατριωτών τους και, στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν όλοι μαζί την Πέμπτη στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Γ. Παπανδρέου στον Πεδίον του Αρεως.

«Η παρουσία μας είναι εθελοντική και συμβολική», επιμένουν οι μετανάστες, καθώς «το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Η Εντα Γκέμι θυμίζει, μάλιστα, και τη φράση που είχε πει κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου στον Φατός Νάνο: «Δεν πρέπει να βαλκανοποιήσουμε την Ευρώπη, αλλά να εξευρωπαΐσουμε τα Βαλκάνια».

*Η συνεργασία των δύο πλευρών, πάντως, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, με το ΠΑΣΟΚ από τον περασμένο Απρίλιο να έχει παραχωρήσει τα γραφεία στους μετανάστες ώστε να στεγάσουν τις δραστηριότητές τους στο κομματικό κτίριο της Βαλτετσίου. Εκεί πραγματοποίησαν μάλιστα και τη συνέλευσή τους πριν από δύο εβδομάδες όπου εξέλεξαν 17μελές Πολιτικό Συμβούλιο και πρόεδρο.

*Τι άλλο αποφάσισαν; Τη «δομημένη αναδιοργάνωση των αλβανών μεταναστών στη βάση και την ενεργή συμμετοχή στα όργανα τόσο τα δικά τους όσο και του ΠΑΣΟΚ» και την «όσο το δυνατόν πιο ενεργή συμμετοχή τους στον προεκλογικό αγώνα με τη μέγιστη κινητοποίηση των αλβανών μεταναστών στο πλευρό του ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως εάν ψηφίζουν ή όχι στην Ελλάδα».
...τωρα ξερω τι θελω, ενα μαυρο τριανταφυλλο και τη δυναμη για να παλευω
Άβαταρ μέλους
xylino spathi
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1533
Εγγραφή: 20:18 pm 04 12 2005
Τοποθεσία: ΖΕΡΒΑΤΙ

Re: Πράσινοι σύντροφοι από τα Τίρανα

Δημοσίευσηαπό xylino spathi » 18:04 pm 06 10 2009

Τι γράφει ο αλβανικός Τύπος

Εκτενή αναφορά στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα κάνουν από χθες τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πέραν των ειδησεογραφικών αναφορών, να εντοπίζεται στους Αλβανούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και κατά πόσο η θέση τους θα επηρεαστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.


Οι δύο μεγαλύτεροι τηλεοπτικοί σταθμοί συνεχούς ροής ειδήσεων, «News 24» και «Ora News» αναμετέδωσαν σχεδόν αμέσως χθες το απόγευμα το αποτέλεσμα του κοινού exit poll που δόθηκε από τα περισσότερα ελληνικά κανάλια, ενώ στη συνέχεια μετέδιδαν τακτικά όλες τις νεότερες πληροφορίες σχετικά με το αποτέλεσμα.


Μάλιστα, οι δύο αυτοί τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν προσκαλέσει σε ζωντανές
εκπομπές τους δύο στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, τον βουλευτή Ταουλάντ Μπάλλα και τον πρώην βουλευτή και πρώην υπουργό Αναστάση Αγγέλη, οι οποίοι μίλησαν -μεταξύ άλλων- και για την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μπάλλα αναφέρθηκε πιο πολύ στους μετανάστες, υποστηρίζοντας ότι η θέση τους θα βελτιωθεί, ενώ ο κ. Αγγέλη αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.


Οι εκλογές ήταν το πρώτο θέμα στα κεντρικά δελτία και των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών της χώρας (Top Channel και TV Klan), ενώ
πρωτοσέλιδη αναφορά στο αποτέλεσμα γίνεται και στις περισσότερες σημερινές εφημερίδες.


Σύμφωνα με την «Γκαζέτα Σκιπτάρε» αλλά και άλλες αλβανικές εφημερίδες, ο
πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Έντι Ράμα, ευχήθηκε χθες το βράδυ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, για τη νίκη του στις εκλογές, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.


Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, 15 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ήταν χθες στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να πείσουν Αλβανούς πολίτες που έχουν πάρει και την ελληνική ιθαγένεια και οι οποίοι, κατά την εφημερίδα, ανέρχονται σε 24.000, να ψηφίσουν.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&c ... id=4539652
...τωρα ξερω τι θελω, ενα μαυρο τριανταφυλλο και τη δυναμη για να παλευω
Άβαταρ μέλους
xylino spathi
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1533
Εγγραφή: 20:18 pm 04 12 2005
Τοποθεσία: ΖΕΡΒΑΤΙ


Επιστροφή στο Πολιτικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 3 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 3 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

Login Form