Τώρα είναι 14:29 pm 29 04 2024

ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ, ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ, ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

Δημοσίευσηαπό Μπατζακης » 22:16 pm 22 12 2005

διπλή υπηκοότητα, Ελληνική και Αλβανική.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνος κύριος Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ
προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις :

« Στις οκτώ (8) Μαΐου 2003, από το απόγευμα και καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, πολλοί Βορειοηπειρώτες παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Ο λόγος αυτής της ολονυκτίας ήταν το αίτημα που έχει διατυπώσει η Ομοσπονδία των Σωματείων Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, να δοθή στους Βορειοηπειρώτες και η Ελληνική υπηκοότητα, ώστε να έχουν διπλή υπηκοότητα, Ελληνική και Αλβανική.
Είναι γνωστή η αγάπη που η ταπεινότητά μου τρέφει για τους αδελφούς της Βορείου Ηπείρου. Όπως, επίσης, είναι γνωστές οι ενέργειες που γίνονται σε συνεργασία με τον ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. και την Σ.Φ.Ε.Β.Α. για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους εκ μέρους των Αλβανών, αλλά και για την εθνική τους αποκατάσταση. Έτσι, την Κυριακή, 18 Μαΐου 2003, προγραμματίζουμε - όπως κάθε χρόνο – μεγάλη εκδήλωση στο Δελβινάκι υπέρ της Βορείου Ηπείρου.
Ακριβώς, λοιπόν, επειδή αγαπώ - ανιδιοτελώς, εννοείται – τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς, είμαι υποχρεωμένος να τονίσω ότι το αίτημά τους αυτό μας βρίσκει – τους συνεργάτες μου και εμένα προσωπικώς - αντίθετους. Γιατί, όπως γράφτηκε και στον ημερήσιο αθηναϊκό Τύπο, « το αίτημα σημαίνει πρακτικά χορήγηση σε όλους τους Βορειοηπειρώτες και Ελληνικής ιθαγένειας. Αλλά κατά την Ελληνική νομοθεσία η ιθαγένεια και συνεπώς η υπηκοότητα είναι αποκλειστική και δεν μπορεί να είναι διπλή. Αν δοθή στους Βορειοηπειρώτες Ελληνικό διαβατήριο, αυτόματα πρέπει να στερηθούν το αλβανικό».
Αναλογίζονται, όμως, οι αγαπητοί μας Βορειοηπειρώτες τι σημαίνει κάτι τέτοιο ; Σημαίνει ότι θα ενθουσίαζε τα Τίρανα, γιατί θα τα απήλασσε αυτόματα από το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα, αφού οι Αλβανοί θα μπορούν να εκδιώκουν τους Έλληνες από τα πατρογονικά τους εδάφη και να διακηρύττουν ότι πλέον δεν υφίσταται θέμα Βορείου Ηπείρου.
Γι’ αυτό θα πρέπει να σταματήση πάραυτα κάθε τέτοια κίνηση. Αλλοιώτικα, εμείς οι ίδιοι θα έχουμε βάλει την ταφόπετρα στο Βορειοηπειρωτικό. Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Πολιτεία ας φροντίση να ενισχύση τους Βορειοηπειρώτες – κι’ αυτούς που μένουν μέσα κι’ αυτούς που ζουν και εργάζονται εδώ - γιατί είναι « οστούν εκ των οστέων» μας. Σύνθημά μας πρέπει να είναι : « Όχι άλλες χαμένες πατρίδες» ».



( Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως )













Διπλή υπηκοότητα στους Βορειοηπειρώτες
Wed Jun 11 2003 12:48 AM







Διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση χορήγησης διπλής υπηκοότητας σε Ελληνες της νοτίου Αλβανίας διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση και ήδη ο Κ. Σκανδαλίδης βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαβουλεύσεων με τον Αλβανό ομόλογό του, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζοντας το θέμα «εξόχως σοβαρό και λεπτό».

Το μέτρο θα αφορά την κατηγορία εκείνη των Αλβανών ελληνικής καταγωγής, που ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα – ο κ. Πρωτόπαπας αναφέρθηκε σε δεκαετία - και οι οποίοι έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Για να υπογραμμίσει πως αυτοί οι πολίτες είχαν το δικαίωμα να ζητήσουν ελληνική υπηκοότητα και η διαπραγμάτευση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τον κίνδυνο απώλειας της αλβανικής υπηκοότητας. «Πρέπει να βρεθεί μια ρύθμιση διπλής υπηκοότητας που θα εξυπηρετεί συνεπώς τα εθνικά συμφέροντα», παρατήρησε ο κ. Πρωτόπαπας, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή της την προσπάθεια η κυβέρνηση «δεν διαπνέεται από μικροκομματικές αντιλήψεις».

Αναφορικά με τις κομματικές προτιμήσεις της συγκεκριμένης ομάδας πολιτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως πρόκειται για τμήμα της κοινωνίας που «δεν μπορεί να έχει ενιαία πολιτική συμπεριφορά».

Θ. Ρουσόπουλος
«Το θέμα της χορήγησης διπλής υπηκοότητας στους Βορειοηπειρώτες είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα, λίγους μάλιστα μήνες προ των εκλογών», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος.

«Η συζήτηση και πολύ περισσότερο η μελλοντική εφαρμογή πρέπει να γίνει κατά τρόπο, ώστε να διασφαλίζονται επαρκείς εγγυήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, όπως η δυνατότητα επιστροφής και παραμονής στις εστίες τους και ο έλεγχος επί των περιουσιών τους», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση δεν το αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα, καθώς φαίνεται ότι κινείται στο πλαίσιο της μικροκομματικής αντίληψης».

Post Extras



9/9/2003
Βορειοηπειρώτες - Διπλή υπηκοότητα
Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ''με ταχείς ρυθμούς προωθεί η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία με την αντίστοιχη αλβανική για τη χορήγηση διπλής υπηκοότητας στους Βορειοηπειρώτες. Για το σκοπό αυτό υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών συνεργάζονται με αξιωματούχους της αλβανικής κυβέρνησης, προκειμένου να καταρτίσουν τη σχετική διμερή συμφωνία, που θα υπογραφεί σε λίγες εβδομάδες στα Τίρανα''.
Διπλή υπηκοότητα στους Β. Ηπειρώτες προωθεί η κυβέρνηση
10/6/2003 6:05:00 μμ Σε εξέλιξη βρίσκεται η ελληνοαλβανική συνεννόηση για τη χορήγηση διπλής υπηκοότητας στους Βορειοηπειρώτες. Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ελληνική κυβέρνηση διεξάγει διαπραγματεύσεις με την αλβανική κυβέρνηση για το θέμα και ήδη ο υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαβουλεύσεων με τον Αλβανό ομόλογό του, ενώ νωρίτερα την Τρίτη, ενημέρωσε και τη διακομματική επιτροπή. "Πρόκειται για θέμα εξόχως σοβαρό και λεπτό" δήλωσε ο Χρ. Πρωτόπαπας, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτήν την προσπάθεια η κυβέρνηση δεν διαπνέεται από μικροκομματικές αντιλήψεις. Αναγκαία η διακρατική συμφωνία Με σχετικές του δηλώσεις την Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών, επισήμανε ότι η απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας στους Βορειοηπειρώτες, είναι μείζον εθνικό θέμα για την κυβέρνηση. Ωστόσο, η διευθέτηση του, μέχρι σήμερα, προσέκρουε στην πολιτική της Αλβανίας, σύμφωνα με την οποία, αφαιρείτο η αλβανική υπηκοότητα για τους Βορειοηπειρώτες που επιθυμούσαν να αποκτήσουν την ελληνική. Όπως τόνισε στην ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας για να αποκτήσουν οι Βορειοηπειρώτες την Ελληνική Ιθαγένεια πρέπει να υπάρξει και διακρατική συμφωνία με την Αλβανία και να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών. "Το θέμα της χορήγησης διπλής υπηκοότητας στους Βορειοηπειρώτες είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα από την κυβέρνηση, λίγους μάλιστα μήνες προ των εκλογών", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Ρουσόπουλος, επισήμανε ότι η συζήτηση και πολύ περισσότερο η μελλοντική εφαρμογή πρέπει να γίνει κατά τρόπο, ώστε να διασφαλίζονται επαρκείς εγγυήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, όπως η δυνατότητα επιστροφής και παραμονής στις εστίες τους και ο έλεγχος επί των περιουσιών τους και καλεί "την κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να επιδείξει στοιχειώδη υπευθυνότητα".





20/6/2003
ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

Βρήκαν λοιπόν οι σκοτεινοί εγκέφαλοι του ΠΑΣΟΚ τρόπους να χορηγήσουν εν μια νυκτί διπλή υπηκοότητα στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Στους κατατρεγμένους και στους διωγμένους από την αδίστακτη αλβανική ηγεσία Έλληνες αδελφούς μας. Παρουσιάζονται λοιπόν τώρα – αυτοί που επί δεκαετίες εγκατέλειψαν στο έλεος του Θεού τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου - ως προστάτες τους. Ως δήθεν μεγαλόψυχοι που θέλουν να προσφέρουν ασφάλεια και θαλπωρή στους χιλιοβασανισμένους Βορειοηπειρώτες.
Πρέπει όμως να τους θυμίσουμε ότι αυτοί ήταν που επί χρόνια χάϊδευαν τους Αλβανούς χωρίς να τολμούν να ζητήσουν προστασία των καταπιεζόμενων αδελφών μας. Αυτοί ήταν που πρόσφεραν αφειδώς βοήθεια στην Αλβανία χωρίς να της ζητούν στοιχειώδεις εγγυήσεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Αυτοί ήταν που δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να πουν για τα εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων της Χειμάρας, των Ελλήνων του Αργυροκάστρου και όπου αλλού υπήρχαν ομοεθνείς μας. Αυτοί ήταν που δέχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς λαθρομετανάστες και δεν είχαν το σθένος να ζητήσουν από την Αλβανία να ανοίξει σχολεία ελληνικά ακόμη και για 10 ή και για 5 ελληνόπουλα, ενώ τα Καθολικά σχολεία που στηρίζει το Βατικανό λειτουργούν χωρίς κανένα κατώτατο όριο μαθητών. Αυτοί ήταν που δεν έκοψαν οριστικά τον βήχα των Αλβανών για τους Τσάμηδες προδότες της Ελλάδος και συνεργάτες των Ναζιστών Γερμανών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κι έρχονται τώρα ως όψιμοι σωτήρες να προστατεύσουν δήθεν τους Βορειοηπειρώτες ! Μόνο που ξεχνούν ότι το έγκλημα που πάνε να διαπράξουν θα οδηγήσει σύντομα στον πλήρη αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Θα οδηγήσει σε αποθράσυνση του αλβανικού εθνικισμού και αλυτρωτισμού, θα εξάψει τις ιδέες των φανατικών Αλβανών περί μεγάλης Αλβανίας ως τον Αμβρακικό και θα ανοίξει την όρεξη της Κυβερνήσεώς τους να στερήσει εν ευθέτω χρόνων την αλβανική υπηκοότητα σε όσους Βορειοηπειρώτες έχουν πάρει και την ελληνική.
Αλλά και πέρα απ’ αυτό, αν η Ελλάδα του κ. Σημίτη χορηγήσει τελικά διπλή υπηκοότητα στους Βορειοηπειρώτες, με ποια λογική θα αρνηθεί στην Τουρκία ή στα Σκόπια να χορηγήσουν στους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης και στους ελάχιστους σλαβόφωνους της Φλώρινας τουρκική ή σκοπιανή υπηκοότητα με το πρόσχημα της προστασίας τους από την «καταπιεστική» ελληνική εξουσία ; Οι φαεινοί και σατανικοί εγκέφαλοι του Υπουργείου Εσωτερικών τα έχουν σκεφθεί όλα αυτά ; Μήπως μπροστά στον στόχο τους για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος δεν σταματούν πουθενά ; Δεν αντιλαμβάνονται ότι προχωρούν προς την διάπραξη ενός μεγάλου και ανεπανάληπτου εθνικού εγκλήματος για το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου θα είχε – αν ζούσε – σοβαρότατες αντιρρήσεις ; Άραγε οι αδίστακτοι εγκέφαλοι που σκέφθηκαν τέτοιο ανοσιούργημα κατά του Ελληνισμού μέχρι πού θα φθάσουν ; Πόσες πισώπλατες μαχαιριές σχεδιάζουν να ρίξουν ακόμη στην Ελλάδα ; Πέρα από το «προσόν» της κομματικής μικρόνοιας, κάποιο ιερό και όσιο δεν διαθέτουν ; Γιατί πρέπει η πατρίδα μας να πληρώσει την πολιτική αναπηρία τους ; Δεν βλέπουν ότι η Τουρκία ενισχύει με κάθε τρόπο τις μουσουλμανικές πληθυσμιακές ομάδες των Βαλκανίων για να τις ελέγχει και να ασκεί μέσω αυτών πιέσεις στις κυβερνήσεις των γύρω κρατών προς όφελός της, ενώ η Ελλάδα αποδυναμώνει την εκτός των συνόρων της ελληνική παρουσία ;
Είναι καιρός να συνέλθουν. Να διασώσουν έστω ένα κομμάτι αξιοπρέπειας και να μην θυσιάσουν τα πάντα, και πρώτη την Ελλάδα, στο βωμό της λίαν αμφίβολης εκλογικής τους επιτυχίας. Αυτό που επειγόντως πρέπει να πράξουν είναι με διακομματική συνενόηση να χαράξουν μακροχρόνια στρατηγική διάσωσης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στην βασανισμένη ιδιαίτερή του πατρίδα. Η Ν.Δ. πάντως, που πραγματικά ενδιαφέρεται, πονά και μάχεται για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό ώστε να μην ξεριζωθεί από τις εστίες του και να αποκτήσει πραγματική δύναμη και προκοπή στον ιστορικό τόπο του, θα αγωνισθεί σθεναρά για να αποτρέψει το νέο ανοσιούργημα του ΠΑΣΟΚ.
Οι δήθεν εκσυγχρονιστές καλό είναι να θυμούνται ότι, αν δεν ανακρούσουν πρύμνα, θα περάσουν στην ιστορία του Ελληνισμού ως οι νέοι «Εφιάλτες» του 2003 και ως οι τοποθετήσαντες ταφόπλακα στο μείζον εθνικό ζήτημα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Μήπως πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να θρηνούμε για την απώλεια μιας ακόμη εκτός των ελληνικών συνόρων πατρίδας ; Μήπως μετά την Σμύρνη, την Πόλη, την Ίμβρο, την Τένεδο, την μισή Κύπρο θα προσμετρήσουμε στις χαμένες πατρίδες και την Βόρεια Ήπειρο ;
Δύσμοιρη Ελλάδα τι τους θέλεις τους εχθρούς όταν δικοί σου άνθρωποι σε οδηγούν ως πρόβατο επί σφαγή ;


Προχθές ,
οι Βορειοηπειρώτες , ζήτησαν την ελληνική ιθαγένεια .

Προσέξτε τώρα :
όσα ακολουθούν τα γράφει ο Καμπύλης , στην εφημερίδα τα ΝΕΑ της Δευτέρας .

H ΗΜΕΡΙΔΑ που έγινε χτες σε αίθουσα της Πανηπειρωτικής είχε ξεχωριστή σημασία.
Τη διοργάνωσαν Έλληνες από την Αλβανία ζητώντας (εδώ και χρόνια) την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας.
Οι περίπου 75.000 (ίσως και περισσότεροι) που ζουν σήμερα στην Ελλάδα φαίνεται σιγά σιγά να αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκαν.
Δέσμιοι του «αλυτρωτισμού» και των εθνικιστικών φληναφημάτων περί «Βόρειας Ηπείρου» προσπαθούσαν όλα αυτά τα χρόνια να καταλάβουν τι πάει στραβά και αυτό που τους έχει αναγνωριστεί στην Αλβανία δεν τους αποδίδεται και στην Ελλάδα.
Δέσμιοι ανιστόρητων απόψεων περί «συνέχειας του Ελληνισμού» και περί «φυλετικής καθαρότητας», χτες τόλμησαν να ακούσουν κι άλλες φωνές.
Από τον Συνήγορο του Πολίτη, από το ΚΕΜΟ (Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων) και από την Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα......
Συμφώνησαν με τους διοργανωτές ότι δεν είναι δυνατόν να στερούνται της ιθαγένειας άνθρωποι που ζουν δέκα και δεκαπέντε χρόνια στην Ελλάδα.
Αλλά όχι επειδή είναι ή θεωρούνται Έλληνες.
Στη δημοκρατία η ισότητα δεν είναι θέμα ούτε χρώματος ούτε αίματος.
Οι Έλληνες της Αλβανίας δικαιούνται της ιθαγένειας όπως τη δικαιούνται όλοι όσοι εδώ και περισσότερες από μία δεκαετίες έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία και συναρτούν το μέλλον τους από το δικό της.

Τα βλέπετε ; !
________________________________________
stamiak
17-05-05, 07:39
Μάλλον έχει γίνει παρεξήγηση και πρέπει να λυθεί για να μιλάμε όλοι για το ίδιο πράγμα:

Στη θεωρία υπάρχουν 2 έννοιες:

Ιθαγένεια και υπηκοότητα

Η Ιθαγένεια σχετίζεται με την έννοια «έθνος»
Η υπηκοότητα με την έννοια «κράτος»

Ενώ όμως θεωρητικά διαφέρουν, στη νομοθεσία μας για πρακτικούς λόγους έχουν συνδεθεί και λέει ο νόμος:

Ιθαγένεια ή υπηκοότητα είναι η ιδιότητα που έχει ένα άτομο να ανήκει στον λαό ενός ορισμένου κράτους, ταυτόχρονα είναι ένας θεσμός που συνδέει το άτομο με το κράτος στο οποίο ανήκει.

Θεωρητικά, ένας Έλληνας που έχει γεννηθεί σε ένα ξένο κράτος, ανεξάρτητα από το Δίκαιο της χώρας αυτής, δεν παύει να είναι Έλληνας. Μπορεί να αποκτήσει την ξένη υπηκοότητα, του κράτους που διαμένει, ωστόσο όμως η ρίζα του, η ιθαγένεια του είναι ελληνική.

Σε επίπεδο θεωρίας και έτσι όπως εμείς μιλάμε στις καθημερινές συζητήσεις μας, η ιθαγένεια δεν αλλάζει, δεν μεταβάλλεται, ενώ αντίθετα η υπηκοότητα υπόκειται σε μια διαδικασία απόκτησης ή απώλειας, η οποία ρυθμίζεται από τη νομοθεσία κάθε κράτους.

Άρα, ένας που γεννήθηκε Έλληνας, οποιαδήποτε υπηκοότητα και αν αποκτήσει, θα είναι Έλληνας σε όλη του τη ζωή. Θεωρητικά πάλι, η ιθαγένεια είναι η ιδιότητα που συνδέει το άτομο με την καταγωγή, τη ρίζα, το έθνος.

Αντίθετα, η υπηκοότητα είναι η ιδιότητα που δίνει στο άτομο τη δυνατότητα να είναι πολίτης ενός κράτους και να έχει συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις που καθορίζονται από τη νομοθεσία τού κράτους αυτού.

Όμως καλώς ή κακώς στις νομοθεσίες δεν υπάρχει το σκεπτικό της καθημερινότητας. Και εκεί υπάρχει το πρόβλημα των Βορειοηπειροτών.

Στα περισσότερα κράτη η έννοια τής ιθαγένειας για λόγους πρακτικούς ταυτίζεται με την έννοια τής υπηκοότητας. Στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας ο όρος "ιθαγένεια" επικράτησε ως ταυτόσημος με τον όρο «υπηκοότητα».

Επίσης, αντί τού «ιθαγενής» χρησιμοποιείται ο όρος «ημεδαπός» σε αντίθεση με τον όρο «αλλοδαπός», ο οποίος δηλώνει τον πολίτη που έχει γεννηθεί στη χώρα όπου κατοικεί.

Και λέει το κράτος πως η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται:

- από άτομο που γεννήθηκε από Έλληνα ή Ελληνίδα


- από άτομο που γεννήθηκε σε ελληνικό έδαφος, εφόσον δεν αποκτά με τη γέννηση του αλλοδαπή ιθαγένεια ή είναι άγνωστης ιθαγένειας


- Με αναγνώριση όπως π.χ.

αλλοδαπός που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του αποκτά την ελληνική ιθαγένεια αν αναγνωριστεί νόμιμα ως τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας.

Με αναγνώριση ομογενών στην αλλοδαπή που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στην αλλοδαπή, έχουν ελληνική συνείδηση και συμπεριφέρονται ως Έλληνες υπήκοοι.


- Με πολιτογράφηση. Κάθε αλλοδαπός που συμπληρώνει το 18ο έτος τής ηλικίας του μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον κάνει σχετική δήλωση στην αρμόδια αρχή με κάποιες προϋποθέσεις.


- Με κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις.


- Με αθρόα πολιτογράφηση. Όταν ένα τμήμα εδάφους ενσωματώνεται σε ένα άλλο κράτος, τότε οι κάτοικοι που διέμεναν μόνιμα στο τμήμα αυτό αποβάλλουν αθρόα την ιθαγένεια που είχαν και αποκτούν εκείνη τού προσαρτήσαντος κράτους.


Βέβαια σε όλα αυτά δεν ισχύει το "καλημέρα σας, ξέρετε είμαι Έλληνας από την Βόρειο Ήπειρο, πιστέψτε με". Πρέπει αυτό προφανώς να αποδειχθεί γιατί αλλιώς ο καθένας θα έλεγε "να εκεί μένω άρα είμαι Έλληνας".


Όμως:
Μην μπλέκουμε τις νομοθεσίες με αυτό που εννοούμε εδώ στο φόρουμ.

Νομίζω όλοι μας λέμε ότι:

Ακόμα κι αν βρω πως πριν 3,4,5,6,7,8 αιώνες υπήρχε πρόγονός μου Τούρκος, Αρβανίτης κ.λπ. εμάς μας αρκεί η πορεία του χρόνου και της ζωής να αποδεικνύει πως:

Ζούμε σαν Έλληνες, σκεφτόμαστε σαν Έλληνες, πολεμούμε για την Ελλάδα, υπηρετούμε την Ελλάδα, την κουβαλάμε μέσα μας παντού όπου κι αν πάμε, και αν τολμήσει κανείς να πει ότι δεν είμαστε Έλληνες, θυμώνουμε.

Σε αυτά ας προσθέσει ο καθένας αυτά που νομίζει ότι ενισχύουν τι σημαίνει μέσα μας το να είσαι Έλληνας.

Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, αυτός εδώ ο τόπος, ήταν πάντα γεμάτος από Έλληνες, όμως ας μην όμως κάνουμε τον κινέζο στην ιστορία. Υπάρχουν επιμειξίες. Τι να κάνουμε τώρα;

Αντιθέτως, επειδή ο Μ. Αλέξανδρος άφησε παντρεμένους στρατιώτες και παιδιά στην Ανατολή, θα πιάσουμε και θα πούμε ότι εκεί ΤΩΡΑ κατοικούν Έλληνες; Όχι βέβαια.

Έτσι κι εδώ.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα βοηθήσει σε κάτι το να ΜΗΝ ξέρουμε και τα γεγονότα της ιστορίας μας. Ή το να τα κρύβουμε και μεταξύ μας. Αφού είναι γραμμένα.
Πάει, έγιναν και δεν αλλάζουν τώρα.

Το αν κάποιος δεν ξέρει ή κάνει πως δεν ξέρει τι σημαίνει ιθαγένεια για τον λαό, και πάει να εκμεταλευτεί το γεγονός των επιμειξιών και πει ότι στη χώρα "δεν υπάρχουν Έλληνες αλλά όλοι είμαστε Τούρκοι ή Αρβανίτες"...

...προφανώς είναι ... ή κακοπροαίρετος και δεν γνωρίζει οτι σε όλων των λαών τις ιστορίες υπάρχουν επιμειξίες χωρίς να αλλοιώνεται η συνέχεια της ιθαγένειάς τους.

Εμείς δηλ. για να απαντήσουμε σε αυτον, θα αρχίσουμε να λέμε άλλα 'ντ' άλλων ότι ειμαστε απευθείας συνεχιστές των Αρχαίων Ελλήνων; Αυτό είναι χειρότερο γιατί έτσι χάνουμε και το δίκιο μας.

Προσωπικά πιστεύω ότι μέσα στις θεωρίες των Αρχαιοελληνιστών, κρύβεται και κάποιο "εθνικό άγχος" για τις επιμειξίες που έγιναν αιώνες πριν. Και αυτό το άγχος εκδηλώνεται με πιο βάρβαρο τρόπο, που είναι το να παραποιούμε την ιστορία.

Άλλωστε και πριν την Τουρκοκρατία, μέσα στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρχαν τόσοι και τόσοι λαοί και μετακινήσεις. Πως να ισχυριστούμε ότι εμείς μείναμε χωρις επιμειξίες;

Προτιμώ να λέω ότι είμαι ΕΛΛΗΝΑΣ με κεφαλαία και ειλικρίνεια δεχόμενος την ιστορία με τα καλά και τα στραβά της παρά να προσβάλω τον εαυτό μου με ανυπόστατες θεωρίες του κιλού.


Σταυρό, να ξέρεις ότι:
σε ΚΑΜΜΙΑ απολύτως περίπτωση δεν εννόησα πως δέχεσαι τις θεωρίες των Αρχαιοελληνιστών. Το λέω, επειδή πριν ανέφερες πως "δεν μιλάς φυλετικά" και το ξέρω πολύ καλά και το πιστεύω.

Σε όσα γράφω δεν σημαίνει πως απευθύνομαι προσωπικά, απλά παίρνω αφορμές.

Προσωπικά ΚΑΙ τις θεωρίες των Αρχαιοελληνιστών αλλά ΚΑΙ τις αντίθετες τύπου "προοδευτικιστών" και γνωστών "αριστεριστών της συμφοράς" (και όχι αριστερών) και αρλουμπολόγων ότι "είμαστε τουρκόσποροι" και παρόμοια, τις έχω γραμμένες στα παλιά μου υποδήματα και σύμμαχός μου είναι πάντα η ιστορία που δίνει τις απαντήσεις σε κάθε τύπου φασίστα, σε όποια πλευρά κι αν ανήκει.


Εμείς είμαστε μόνο με την αλήθεια η οποία τελικά απονέμει το δίκαιο.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑ΄
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ΄
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ.
2. Επί του Κανονισμού, σελ.
3. Επί Προσωπικού θέματος, σελ.
Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1.Συζήτηση και ψήφιση επί των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης: «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια», σελ.
2. Κατάθεση σχεδίων νόμων:
α. Οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», σελ.
β. Οι Υπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, και Δικαιοσύνης, κατέθεσαν σχεδίου νόμου: «Αναδιοργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας και λοιπές διατάξεις», σελ.
γ. Οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ και άλλες διατάξεις», σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί του Κανονισμού:
ΖΑΓΟΡΙΤΗΣ Ε., σελ.
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ Χ., σελ.
ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ Σ., σελ.
Β. Επί Προσωπικού Θέματος:
ΝΙΩΤΗΣ Γ., σελ.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π., σελ.
ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ Σ., σελ.
Γ. Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης:
ΒΛΑΤΗΣ Ι., σελ.
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Ν., σελ.
ΓΚΕΡΕΚΟΥ Α., σελ.
ΔΕΝΔΙΑΣ Ν., σελ.
ΖΑΓΟΡΙΤΗΣ Ε., σελ.
ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ Α., σελ.
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ Χ., σελ.
ΚΟΛΟΖΩΦ Ο., σελ.
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Α., σελ.
ΛΕΒΕΝΤΗΣ Α., σελ.
ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ Α., σελ.
ΜΠΟΛΑΡΗΣ Μ., σελ.
ΜΠΟΥΓΑΣ Ι., σελ.
ΝΑΚΟΣ Α., σελ.
ΝΙΩΤΗΣ Γ., σελ.
ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ Μ., σελ.
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ε., σελ.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π., σελ.
ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ Χ., σελ.
ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ Π., σελ.
ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ Σ., σελ.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2005
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ΄
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
Αθήνα, σήμερα στις 4 Αυγούστου 2005, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.55΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Β΄ σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Τμήμα.
(Ανακοινώνονται προς το Τμήμα από τον κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, Βουλευτή Λαρίσης, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ κατέθεσε δημοσιεύματα εφημερίδων τα οποία αναφέρονται στην ακαταλληλότητα του κτηρίου στέγασης της Δ.Ο.Υ. Ζακύνθου.
2) Ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία εκπρόσωποι παραγωγών κρασιού των Ιονίων Νήσων ζητούν τη χρηματοδότηση ενός διαφημιστικού ντοκιμαντέρ για την προβολή της οινοπαραγωγής των νησιών.
3) Ο Βουλευτής Νομού Αττικής κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία πολίτες – καταναλωτές χρήστες του διαδικτύου διαμαρτύρονται για την υψηλή χρέωση από τον ΟΤΕ των ευρωζωνικών συνδέσεων ADSL με το διαδίκτυο.
4) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Παναγιώτης Αναστασάκης ζητεί την ισοτιμία των πτυχίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με τα ΤΕΙ.
5) Ο Βουλευτής Β΄ Πειραιώς κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σαλαμίνας και Περιχώρων ζητεί να λειτουργήσει Παράρτημα του ΤΕΙ Πειραιά στη Σαλαμίνα.
6) Ο Βουλευτής Β΄ Πειραιώς κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σαλαμίνος και Περιχώρων ζητεί την άμεση λειτουργία τοπικής Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ στη Σαλαμίνα.
7) Ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στα προβλήματα οικονομικής διαχείρισης του Συνδέσμου Καθαριότητας Δήμων Ζακύνθου.
8) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ζητεί να του παραχωρηθεί από τον ΟΣΕ οικοπεδική έκταση για κοινή χρήση.
9) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ζητεί να του παραχωρηθεί από τον ΟΣΕ οικοπεδική έκταση για κοινή χρήση.
10) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Κων/νος Μπουρδούλης, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ρίου, επισημαίνει λειτουργικό πρόβλημα των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
11) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΟΥΣΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Ιωαννίνων ζητεί την αλλαγή της χάραξης του Δυτικού ’ξονα σε αστικά και ημιαστικά σημεία του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
12) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων ζητεί τη δημιουργία αερογέφυρας για να έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι της Ανθήλης στην εθνική οδό.
13) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Δομοκού διαμαρτύρεται για τον τρόπο πρόσληψης προσωπικού από το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Φθιώτιδας.
14) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Εργαζομένων του SOYLIS A.E. ζητεί τη λήψη μέτρων για τη βιωσιμότητα της εν λόγω επιχείρησης.
15) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αθλητικός Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΤΟ ΡΕΓΚΙΝΙ» ζητεί την οικονομική του ενίσχυση.
16) Οι Βουλευτές Λέσβου και Α΄ Θεσσαλονίκης κύριοι ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Χίου ζητεί την κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου Χίου κ.λπ.
17) Οι Βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης Α΄ Θεσσαλονίκης και Λαρίσης κύριοι ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Εργατικό Κέντρο Νάουσας Νομού Ημαθίας ζητεί τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στις μονάδες κλωστοϋφαντουργίας της περιοχής, που μένουν άνεργοι, επειδή οι μονάδες αυτές μεταφέρονται σε άλλες χώρες.
18) Οι Βουλευτές Λαρίσης και Μαγνησίας κύριοι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Δήμου Λακέρειας Νομού Λάρισας ζητεί την επίλυση προβλημάτων που έχουν προκύψει από την κατασκευή της τάφρου Σ3 στην περιοχή του Δήμου.
19) Οι Βουλευτές Β΄ και Α΄ Θεσσαλονίκης κύριοι ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νομού Θεσσαλονίκης ζητεί την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων , τη μη αύξηση των ορίων ηλικίας κλπ.
20) Οι Βουλευτές Λαρίσης και Μαγνησίας κύριοι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βερδικούσας Νομού Λάρισας ζητεί την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Κοινότητας που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ από οδοντίατρο.
21) Οι Βουλευτές Λαρίσης και Μαγνησίας κύριοι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Λακέρειας Νομού Λάρισας ζητεί να εφαρμοστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διοχέτευση νερού από τη Λίμνη Πλαστήρα στον κάμπο της Λάρισας.
22) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Δημοτική Παράταξη «Ανατολικό Ζαγόρι – Ανάπτυξη» ζητεί τη σύνδεση του Ανατολικού Ζαγορίου με την Εγνατία Οδό.
23) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ιεράπετρας ζητεί οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών στο αγροτικό δίκτυο της περιοχής του.
24) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Σικινητών διαμαρτύρεται για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των μικρών Κυκλαδίτικων νησιών.
25) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Υδρούσας ζητεί χρηματοδότηση για τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων της περιοχής του.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 398/14-7-05 ερώτηση της Βουλευτού κ. Κρινιώς Κανελλοπούλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 53/26-7-05 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής κ. Κ. Κανελλοπούλου, σας πληροφορούμε ότι για την τροποποίηση των ορίων του καταφυγίου άγριας ζωής στις περιοχές Κορυφής και Αγίων Αποστόλων, του Δήμου Ιάρδανου Ν. Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχει ήδη προωθηθεί για υπογραφή η σχετική απόφαση από τη Δ/νση Δασών Ηλείας, η οποία υπάγεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών, που προκαλούν τα αγριογούρουνα στη φυτική παραγωγή, διαβιβάζουμε συνημμένα το με αριθμ. πρωτ. 13331/21-7-2005 έγγραφο του Προέδρου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) που απαντά σχετικά.
Ο Υπουργός
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
2. Στην με αριθμό 262/11-7-05 ερώτηση του Βουλευτή κ. Εμμανουήλ Στρατάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 36/26-7-05 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυσης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μ. Στρατάκης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. αλλάζει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο Ε.Ε. στηρίζει τον γεωργικό τομέα. Η πλειοψηφία των ενισχύσεων θα καταβάλλεται απευθείας στον παραγωγό από το 2006 και μετά, χωρίς να μεσολαβούν πλέον ενδιάμεσοι. Ως εκ τούτου, ο τρόπος καταβολής των επιδοτήσεων απλοποιείται σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, ένα σημαντικό τμήμα των επιδοτήσεων (αποσυνδεμένο τμήμα), που εισπράττει σήμερα ο παραγωγός (καταρχήν, ο μέσος όρος ετών 2000,2001,2002) από μία ή περισσότερες δραστηριότητες, ενοποιείται σε μία ενιαία ενίσχυση.
Αποσύνδεση σημαίνει ότι η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης δεν συνδέεται πλέον με το συγκεκριμένο είδος και ποσότητα παραγωγής που παρήγαγε μέχρι τώρα ο παραγωγός. ’ρα η ενιαία ενίσχυση θα αποτελεί σταθερή εισοδηματική βάση. Ο παραγωγός, θα εξακολουθήσει να εισπράττει ό,τι εισέπραττε συνολικά μέχρι τώρα, νωρίς κάθε χρόνο, με μία αίτηση, με απλές διατυπώσεις ανεξάρτητα από τα προϊόντα που θ' αποφασίσει ο ίδιος να παράγει και σε ποιές ποσότητες. Τ ο ποσό της ενίσχυσης (ποσό αναφοράς) προκύπτει από τον μέσο όρο των ενισχύσεων της τριετίας 2000-2002 (περίοδος αναφοράς). Ειδικά για το ελαιόλαδο, και λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης καλλιέργειας, η περίοδος αναφοράς καλύπτει τις πληρωμές που καταβλήθηκαν για τέσσερα έτη (1999, 2000, 2001 και 2002).
Για το ελαιόλαδο η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να κρατήσει συνδεδεμένο με την παραγωγή έως και 40% των ενισχύσεων. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα παρακράτησης ενός ποσοστού της ενίσχυσης μέχρι 10% για χρηματοδότηση μέτρων ποιότητας και εμπορίας.
Το μοντέλο αποδέσμευσης που επελέγη (100%) καθώς και η εφαρμογή παρακρατήματος ύψους 4%, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 69 του Καν. (ΕΚ) 1782/03 για τη βελτίωση της εμπορίας των ελαιοκομικών προϊόντων, 2% υπέρ των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων και 3% υπέρ της δακοκτονίας, προέκυψαν μετά από έναν ευρύτατο κύκλο διαβουλεύσεων με όλους τους άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενους φορείς.
Ο υπολογισμός των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης με βάση τα ιστορικά στοιχεία πληρωμής των παραγωγών (τετραετία 1999-2002), δεν διαιωνίζει προβλήματα, δεδομένου ότι ο κάθε παραγωγός θα πρέπει να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του με επιλέξιμη γεωργική γη και στην περίπτωση των ελαιοκαλλιεργητών με ελαιώνες που είναι εγγραμμένοι στο ΣΓΠ στον ελαιοκομικό τομέα και έχουν φυτευτεί πριν την 1η Μαΐου 1998.
Επιβάλλεται να τονίσουμε ότι, πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις όποιες τελικές του επιλογές, ήταν η διασφάλιση:
του εισοδήματος του έλληνα παραγωγού.
της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών μας προϊόντων,
της διατήρησης ολόκληρου του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της υπαίθρου.
Η κατάρτιση του Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών στον Ελαιοκομικό Τομέα έγινε κατ’ εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών και κατόπιν της υποβολής και έγκρισης των σχετικών προγραμμάτων από την Ε.Ε., παράλληλα με την κατάρτιση του Αμπελουργικού Μητρώου. Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω εργασιών η αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαπίστωσε αποκλίσεις προβλήματα τόσο στα αλφαριθμητικά όσο και στα χαρτογραφικά στοιχεία των τεμαχίων των παραγωγών. Οι αποκλίσεις αυτές έχουν καταγραφεί και κατηγοριοποιηθεί ώστε να αντιμετωπιστούν, στα πλαίσια της ενημέρωσης - τήρησης του Αμπελουργικού Μητρώου.
Η διαδικασία αναδοχής του έργου σε εξειδικευμένες εταιρίες, που θα ασχοληθούν κυρίως με εργασίες, οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, έχει προχωρήσει και ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο αξιολόγησης των τεχνικών και οικονομικών προσφορών, ώστε να εγκαταστήσουμε ένα αξιόπιστο και έγκυρο μητρώο προς όφελος των αγροτών.
Όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού της χορήγησης της ενιαίας ενίσχυσης διαβιβάζουμε συνημμένα το με αριθμ. πρωτ. 54001/19-72005 έγγραφο του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ που απαντά σχετικά.
Ο Υπουργός
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
3. Στην με αριθμό 155/7-7-05 ερώτηση του Βουλευτή κ. Μάρκου Μπόλαρη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 24/26-7-05 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Κ. Μ. Mπόλαρης, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
Με την ΚΥΑ 301655/11-11-2004 καθoρίζoνται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των Δήμων και Κοινοτήτων στο πρόγραμμα «Χρηματοδότηση σε επενδύσεις για βελτίωση, αξιοποίηση και διαχείριση βοσκοτόπων σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές», όπου δεν περιλαμβάνονται τα δάση, δασικές και αναδασωτικές εκτάσεις, η οποία εκδόθηκε σε αντικατάσταση της 488/12-7-2002 ΚΥΑ, την οποία προσέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, η ισχύς της δε ανεστάλη με την αριθμ. 718/2003 απόφαση του τμήματος αναστολών του ΣτΕ, κατά το μέρος που αφορά επεμβάσεις οιασδήποτε φύσεως στα δάση, τις δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις της χώρας.
Προκειμέvoυ να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργήθηκαν από την παραπάνω ΚΥΑ, ,δηλαδή η :μη χρηματοδότηση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που είναι σε δάση και δασικές εκτάσεις, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απέστειλε προς τις Δ/νσεις Δασών Περιφερειών της χώρας το υπ’ αριθμ. 90218/163/14-1-2005 έγγραφο, με το οποίο καθορίζονται οι ενέργειες προκειμένου να εκτελεστούν έργα βελτίωσης βοσκοτόπων, όπως η σύναψη προγραμματικής σύμβασης των Δήμων με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Υπουργός
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ»
4. Στην με αριθμό 33/6-7-2005 ερώτηση του Βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 38124/27-7-2005 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση 33/6-7-2005 που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Φώτης Κουβέλης, σχετικά με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Με τις διατάξεις του άρθρου 11 του π.δ.164/2004 δόθηκε η δυνατότητα στους συμβασιούχους που απασχολούνταν με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου ή σύμβαση έργου ή άλλη σχέση του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, εφόσον πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, να καταταγούν σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Με τις διατάξεις του άρθρ.1 του ν.3320/2005 το ανωτέρω προσωπικό κατατάσσεται είτε σε υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ειδικότητας αντίστοιχης ή παρεμφερούς προς την ειδικότητα της σύμβασής του, είτε, εφόσον δεν υφίστανται τέτοιες θέσεις στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των φορέων, σε όμοιες οργανικές θέσεις που συστήνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και του οικείου κατά περίπτωση Υπουργού και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Έπειτα από τα ανωτέρω, το ΥΠΕΣΔΔΑ με την αριθ.20/6-7-2005 ερμηνευτική εγκύκλιο του «Θέματα προσωπικού των ΟΤΑ που ρυθμίζονται με το ν. 3320/2005», γνώρισε στους ενδιαφερόμενους φορείς τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν προκειμένου να συσταθούν οργανικές θέσεις-εφόσον δεν έχουν κενές-στον ΟΕΥ τους.
Έτσι μετά την τελική κρίση του ΑΣΕΠ οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να διαβιβάσουν διά των οικείων Περιφερειών στο ΥΠΕΣΔΔΑ τα σχετικά αιτήματα, συνοδευόμενα από τις σχετικές θετικές κρίσεις του ΑΣΕΠ, προκειμένου να συσταθούν οι αντίστοιχες θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με ΚΥ Α.
Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους πενήντα τέσσερις (54) Σχολικούς Φύλακες των Δήμων Μεσολογγίου, Γρεβενών, Σπάρτης και Αργοστολίου, για τους οποίους η τελική κρίση του ΑΣΕΠ είναι μεν θετική, αλλά δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αντίστοιχης ειδικότητας στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των εν λόγω Δήμων.
Από τους τέσσερις αυτούς ΟΤΑ, ενώ ο Δήμος Αργοστολίου έχει διαβιβάσει στην υπηρεσία μας το αίτημά του με το Α.Π. 7284/7-6-2005 έγγραφό του και ο Δήμος Μεσολογγίου πρόκειται να προωθήσει άμεσα τη διαδικασία, οι Δήμοι Γρεβενών και Σπάρτης αρνούνται να εφαρμόσουν τις παραπάνω διατάξεις, θέτοντας ως προϋπόθεση για την υποχρεωτική γι' αυτούς εφαρμογή της προπεριγραφείσας διαδικασίας την εξασφάλιση επιπλέον των προβλεπομένων δια των ΚΑΠ πιστώσεων.
Επισημαίνεται ότι από τις ισχύουσες διατάξεις προβλέπεται ότι οι αποδοχές του ανωτέρω προσωπικού καταβάλλονται από τους προϋπολογισμούς των οικείων ΟΤΑ.
Ο Υφυπουργός
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ»
5. Στην με αριθμό 43/6-7-2005 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 1073192/6/25-7-2005 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αριθ. πρωτ.43/6-7-05 ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Α. Η Υπηρεσία Ελέγχου Τελωνείων, έχοντας γνώση του φαινομένου της λαθρεμπορίας των υγρών καυσίμων και στα πλαίσια βέβαια των αρμοδιοτήτων που της παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία, προβαίνει κατά καιρούς στην έκδοση σειράς διαταγών προς τις Τελωνειακές Αρχές, με σκοπό τη διενέργεια διαρκών και εξειδικευμένων ελέγχων και ειδικότερα προς τις «μονάδες ελέγχου πρόληψης και καταστολής οικονομικών και λοιπών εγκλημάτων αρμοδιότητας τελωνειακής υπηρεσίας», οι οποίες έχουν συσταθεί στα Τελωνεία της χώρας μας.
Στα πλαίσια των ελέγχων αυτών και για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κάθε μορφής παρανομίας από διάφορα λαθρεμπορικά κυκλώματα στο χώρο αυτό, οι εν λόγω ομάδες δίωξης συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες με τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες των Τελωνείων (ΕΛΥΤ) και με άλλες διωκτικές αρχές (ΥΠΕΕ, Αστυνομία, Λιμενικό).
Οι έλεγχοι αυτοί διεξάγονται τόσο κατά την εισαγωγή και την εξαγωγή των προϊόντων αυτών όσο και κατά τη διακίνησή τους στην εγχώρια αγορά. Από τους ελέγχους διαπιστώνονται παραβάσεις οι οποίες αφορούν κυρίως τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί κίνησης, τη νοθεία καυσίμων και την παράνομη διακίνηση καυσίμων στην αγορά από πρατήρια υγρών καυσίμων.
Οι ποινές που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία τόσο από τις διατάξεις του Ν.2960/01 «περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα» (άρθρα 150 και επόμενα περί λαθρεμπορίας) όσο και από το άρθρο 20 του Ν.2873/2000 «περί αντιμετώπισης λαθρεμπορίας πετρελαίου» είναι διοικητικές και ποινικές.
Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι στην προσπάθεια αυτή της πάταξης και καταστολής της νοθείας και λαθρεμπορίας των υγρών καυσίμων, δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια των αρμόδιων διωκτικών και των άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών, αλλά χρειάζεται και η βούληση για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων διακίνησης και εμπορίας υγρών καυσίμων (εταιρειών, βενζινοπωλών κλπ) παρέχοντας για το σκοπό αυτό σχετικές πληροφορίες προκειμένου να εντοπισθούν οι εστίες των λαθρεμπορικών κυκλωμάτων.
Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι η Τελωνειακή Υπηρεσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό των πάσης φύσεως παρατυπιών, εφαρμόζοντας τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις και επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις για την πάταξη της δασμοφοροδιαφυγής και τη διασφάλιση των εθνικών και κοινοτικών οικονομικών συμφερόντων.
Β. Το ΣΔΟΕ στο διάστημα λειτουργίας του, είχε διενεργήσει μεγάλο αριθμό ελέγχων στον τομέα των πετρελαιοειδών. Ειδικότερα τα τρία (3) τελευταία χρόνια είχαν διενεργηθεί 17.027 έλεγχοι στους οποίους βρέθηκαν 1.974 παραβάτες και καταλογίστηκαν 6.872 παραβάσεις. Περαιτέρω, εντοπίστηκαν και δέκα (10) παράνομα εργαστήρια αποχρωματισμού πετρελαίου και τριακόσιες εξήντα τρεις (363) παράνομες δεξαμενές αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων.
Με την λειτουργία από 18.7.05 της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.) οι παραπάνω έλεγχοι εντείνονται, καθόσον αποτελούν στόχο υψηλής προτεραιότητας, με πρωταρχική επιδίωξη την εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας και νοθειών καυσίμων.
Γ. Το Γενικό Χημείο του Κράτους στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, προβαίνει σε
α) Φυσικοχημικό έλεγχο των πετρελαιοειδών σε όλα τα στάδια της εισαγωγής, διακινήσεως, αποθηκεύσεως, διανομής και εμπορίας.
β) Σύμπραξη με συναρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ή άλλων Υπουργείων στις μετρήσεις των πετρελαιοειδών.
Στις μετρήσεις περιλαμβάνονται και οι ογκομετρήσεις των δεξαμενών των υγρών καυσίμων και των υγραερίων, καθώς και οι έλεγχοι ακριβείας των ογκομετρητών μεγάλης παροχής υγρών καυσίμων.
γ) Σύμπραξη με συναρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, για τη σύνταξη προδιαγραφών των πετρελαιοειδών, καθώς και για την εναρμόνιση της εθνικής με την κοινοτική νομοθεσία.
Τα δείγματα καυσίμων που στέλνονται στο Γ.Χ.Κ από την ΥΠΕΕ τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΚΕΔΑΚ) κλπ εξετάζονται εξαντλητικά στα δύο σύγχρονα κεντρικά εργαστήρια ελέγχου καυσίμων του Γ.Χ.Κ (Δ΄ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και Δ΄ Χημική Υπηρεσία Πειραιά), με τη διαδικασία των ευαλλοιώτων ειδών, σύμφωνα με την απόφαση Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (ΑΧΣ) αριθ.548/1998 (ΦΕΚ 127/Β/1999), προκειμένου η εξέταση να γίνεται το ταχύτερο δυνατό και να ενημερώνονται οι δειγματίζουσες Αρχές για τα αποτελέσματα, ώστε το συντομότερο δυνατόν να επιβάλλουν τα πρόστιμα ή και άλλες Διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται.
Σημειώνουμε ότι ο αριθμός των δειγμάτων υγρών καυσίμων που εξετάζονται από το Γ.Χ.Κ είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από εκείνον, που συνιστά η Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα ξεπερνά κατά πολύ τα 5.000 δείγματα κατ' έτος. Εξ' αυτών περίπου το 5% των δειγμάτων βενζινών βρίσκονται μη κανονικά και νοθευμένα. Επίσης περίπου το 17% των δειγμάτων πετρελαίου βρίσκονται μη κανονικά και νοθευμένα.
Ο Υφυπουργός
ΑΔΑΜ ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ»)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης: «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια».
Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν τα άρθρα από 1 έως και 45 ως μια ενότητα. Σήμερα, θα συζητήσουμε τα άρθρα 46 έως και 97 ως μια ενότητα.
Το λόγο έχει ο εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα τη δεύτερη ενότητα των άρθρων του νομοσχεδίου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται διατάξεις με εξαιρετική σημασία για την εφαρμογή της νέας μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας μας. ’ρθρα τα οποία αποκαλύπτουν κυρίως, τη βαθιά κοινωνική ευαισθησία την οποία επιδεικνύει η σημερινή Κυβέρνηση, ευαισθησία η οποία ανταποκρίνεται όπως σημείωσα και χθες με έντονο τρόπο, στις παραδοσιακές αξίες του ελληνικού λαού.
Ιδιαίτερα, θέλω να κάνω μνεία του άρθρου 46 για τη χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής σε θύματα εμπορίας ανθρώπων. Είναι μια μέριμνα η οποία έρχεται να προστατεύσει την ανθρώπινη ύπαρξη από την πιο στυγνή εκμετάλλευση, από την εμπορευματοποίησή της από αδίστακτα κυκλώματα από ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποτάξει τις πανανθρώπινες αξίες στο όνομα της εκμετάλλευσης, στο όνομα του κέρδους. Και δυστυχώς το φαινόμενο αυτό την τελευταία δεκαετία – δεκαπενταετία, θα έλεγα παρουσιάζει έξαρση και προσβάλλει την αξιοπρέπεια λαών και υπερήφανων χωρών και κατά το παρελθόν και τώρα. Και λυπάμαι για την εμφάνιση αυτού του φαινομένου και στη χώρα μας.
Ο καινοτόμος θεσμός στο συγκεκριμένο κεφάλαιο συμπεριλαμβάνεται στο άρθρο 48, όπου ορίζεται η προθεσμία περίσκεψης, έτσι ώστε να παρασχεθεί μια περίοδος κατά την οποία τα θύματα της σωματεμπορίας να μπορούν να σκεφθούν με ηρεμία να προστατευθούν όπως ορίζει το άρθρο 49 από την ελληνική πολιτεία με παροχές περίθαλψης και ασφάλειας, προστασίας, για να αποφασίσουν εκουσίως τη συνεργασία τους με τις αρχές.
Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο είχαμε ορισμένες επικρίσεις από συναδέλφους της Αντιπολίτευσης εάν πρέπει να ωθούνται τα θύματα σωματεμπορίας να συνεργάζονται με τις αρχές και ότι υπάρχει το ζήτημα των μη κυβερνητικών οργανώσεων…
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ: Αν δεν συνεργαστούν; Διώχνονται. Αυτό είναι εκβιασμός.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Ναι, γιατί μπορεί, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε, να προχωρήσουμε μετά σε εκμετάλλευση αυτών των διατάξεων και αντί να επιτυγχάνεται ο σκοπός της δίωξης των εγκληματιών, να χρησιμοποιούνται αυτές οι ευεργετικές διατάξεις για να εκμεταλλεύονται τελικώς τα πρόσωπα αυτά τα κυκλώματα, τα οποία τους έχουν φέρει στην Ελλάδα και τους χρησιμοποιούν κατά τρόπο εξευτελιστικό και απαράδεκτο. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει η μέριμνα του νομοσχεδίου για τη συνεργασία με τις αρχές.
Πάω τώρα στο επόμενο κεφάλαιο, σχετικά με τη χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση. Εδώ, με το νομοσχέδιο υιοθετούμε τη σχετική κοινοτική οδηγία και δίνουμε τη δυνατότητα στην επανένωση των οικογενειών βάζοντας ορισμένες προϋποθέσεις και κριτήρια. Και εδώ θα μπορούσε να πει κάποιος συνάδελφος από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι είναι αυστηρές οι διατάξεις. Θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο γενναιόδωροι, θα μπορούσαμε να φανούμε πιο ελαστικοί ενδεχομένως.
Όμως και στην περίπτωση αυτή πρέπει η ελληνική πολιτεία να μεριμνά έτσι ώστε να μη γίνεται εκμετάλλευση των διατάξεων αυτών, να παραμείνουμε στο πνεύμα και το γράμμα της κοινοτικής οδηγίας, αλλά και να προστατεύσουμε την ελληνική πολιτεία από τις περιπτώσεις εκείνων που θα θελήσουν ν’ αξιοποιήσουν τις διατάξεις αυτές για να εξυπηρετήσουν άλλους στόχους.
Το δωδέκατο κεφάλαιο είναι το κεφάλαιο στο οποίο όλες οι πτέρυγες της Βουλής δώσαμε την πρέπουσα σημασία. Είναι το κεφάλαιο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα άρθρα τα οποία θα διευκολύνουν την κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Και βεβαίως στο άρθρο 66 περιγράφονται οι βασικές αρχές της κοινωνικής ένταξης μέσα από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης.
Πολλοί Βουλευτές και εγώ εκ μέρους της Πλειοψηφίας με την ιδιότητα του εισηγητή σημειώσαμε τη σημασία την οποία έχουν τα άρθρα αυτά για την ποιότητα της δημοκρατίας μας, για την υπηρέτηση ηθικών αρχών και αξιών, για τη βούλησή μας να πετύχουμε την ισότιμη οικονομική και κοινωνική ένταξη των μεταναστών για τη συμμετοχή τους στο πνεύμα του ελληνικού πολιτισμού και στο γράμμα της ελληνικής παιδείας.
Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι από την εφαρμογή αυτών των δύο άρθρων θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό η επιτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής. Γι’ αυτό ακριβώς έχω αποδεχθεί με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ανάθεση αρμοδιοτήτων στο διυπουργικό όργανο για την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων. Θα επιμείνουμε σ’ αυτό, κύριε Υπουργέ, να δούμε ο εκτελεστικός βραχίονας πώς θα οργανωθεί, έτσι ώστε αυτά τα προγράμματα να προχωρήσουν με τόλμη, να είναι αποδοτικά, να είναι παραγωγικά, για να επιτύχουμε τα αποτελέσματα τα οποία όλοι φιλοδοξούμε.
Στο κεφάλαιο 13 και στο άρθρο 67 έχουμε τις προϋποθέσεις απόκτησης της ιδιότητας του επί μακρόν διαμένοντος. Είναι ένα καινούργιο καθεστώς, το οποίο ιδρύει η ελληνική πολιτεία με το σημερινό νομοσχέδιο. Σε αυτό επενδύουμε πάρα πολλά όλες οι πτέρυγες της Βουλής. Φάνηκε και χθες από τη συζήτηση και από τις τοποθετήσεις του κυρίου Υπουργού.
Επενδύουμε πάρα πολλά, διότι και οι όποιες άλλες προοπτικές ενίσχυσης των δικαιωμάτων των μεταναστών στη χώρα μας θα εξαρτηθούν από την επιτυχία του θεσμού αυτού. Με το γεγονός της παρέμβασης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής σε μία κατεύθυνση, την οποία η Κυβέρνηση είχε ήδη αποδεχθεί αναζητώντας την αφετηρία προσμέτρησης της πενταετίας, καταλήγουμε σ’ ένα χρονικό διάστημα το οποίο είναι επαρκές για να κριθούν οι περιπτώσεις εκείνες οι οποίες θα ζητηθούν να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις για το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στη χώρα.
Θέλω εδώ να σημειώσω με αφορμή το χθεσινό περιστατικό, το οποίο ανέφερε ο κ. Καστανίδης, που η Κυβέρνηση είχε ήδη σπεύσει και στη συνέχεια προσπάθησε ακόμη περισσότερο ν’ αντιμετωπίσει με την Πακιστανή αλλοδαπό, ότι όντως τα ζητήματα αυτά χρονίζουν στη χώρα, αλλά δεν χρονίζουν με ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης, η οποία –σημειώνω για τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης- ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας μόνο για δεκαοκτώ μήνες.
Και επειδή άκουσα και χθες κάποια κριτική από άλλη συνάδελφο της Αντιπολίτευσης σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των υπηκόων τρίτων χωρών που συμπεριλαμβάνονται στο κεφάλαιο 15, παρακαλώ για τα άρθρα 71 και 72 να δώσουμε όλοι οι συνάδελφοι τη δέουσα προσοχή, καθώς εδώ και δικαιώματα αναγνωρίζονται και πρόσβαση στην εκπαίδευση υπάρχει και πρόσβαση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας παρέχεται και παντού δίνεται η δυνατότητα της ισότιμης συμμετοχής των μεταναστών στις πρόνοιες της ελληνικής πολιτείας οι οποίες αφορούν και τους Έλληνες πολίτες.
Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στο άρθρο 77 όπου δίνεται το δικαίωμα της προσφυγής κατά της διοικητικής απέλασης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, θα χρειαστώ ακόμη δύο, τρία λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Θα έχετε άνεση χρόνου όλοι, δηλαδή και οι εισηγητές και οι Κοινοβουλευτικοί και οι Βουλευτές.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Παρ’ ότι στο άρθρο 76 προβλέπονται οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες της διοικητικής απέλασης για παραβάσεις της ελληνικής νομοθεσίας, στο άρθρο 77, όπως οφείλει να κάνει κάθε δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία, δίνεται το δικαίωμα της προσφυγής κατά της διοικητικής απέλασης.
Επίσης, στο άρθρο 79 έχουμε την προστασία από την απέλαση για μία σειρά κατηγοριών που βεβαίως δικαιούνται αυτής της προστασίας.
Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 80 και τις δαπάνες για την απέλαση, θα με συγχωρήσετε πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ, αλλά θα σας πω ότι ορθές είναι οι προβλέψεις, αλλά δεν προβλέπω να εισπράττετε ούτε ένα ευρώ σε όσες τέτοιες διαδικασίες υποχρεωθείτε να ακολουθήσετε.
Επανέρχομαι στο άρθρο 76 που αφορά στις υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών και τις κυρώσεις. Εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σημειώσω την αξία αυτών των διατάξεων για το κτύπημα της μαύρης εργασίας, την πάταξη της μαύρης εκμετάλλευσης, τον εκβιασμό τον οποίο υφίστανται κατά καιρούς οι μετανάστες, επειδή ακριβώς προβλέπονται αυστηρότατες κυρώσεις για εκείνους οι οποίοι θα επιχειρήσουν να τους εκμεταλλευτούν.
Αυτό, κύριε Υπουργέ, βεβαίως είναι ένα ηθικό και προοδευτικό μέτρο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται μέσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Τέλος, θέλω να σημειώσω για τα επόμενα άρθρα, και ιδιαίτερα για το άρθρο 91, τις ρυθμίσεις με τις οποίες προσφέρουμε ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα γι’ αυτήν τη νέα ευκαιρία που δίνουμε στους μετανάστες να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στη χώρα και να συμμετάσχουν ενεργά στις παραγωγικές διαδικασίες, στις διαδικασίες ανάπτυξης, αλλά και στην ομαλή κοινωνική ζωή της πατρίδας μας.
Είναι λοιπόν στο άρθρο 91 η παράγραφος 11α, με την οποία δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται στη χώρα μέχρι 31.12.2004 να διεκδικήσουν τη νομιμοποίησή τους και να εξασφαλίσουν την παρουσία τους με νόμιμο τρόπο μέσα στη χώρα.
Βγάζοντας ένα σύντομο συμπέρασμα για το νομοσχέδιο, θα έλεγα ότι το θεωρώ ότι είναι μία γενναία πολιτική πράξη κάτω από τις παρούσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στη χώρα μας. Βεβαίως, είναι πολύ εύκολο στον οιονδήποτε να καταθέτει και να παραθέτει μαξιμαλιστικά επιχειρήματα. Όμως, δεν υπηρετούμε έτσι το μέλλον της χώρας και την κοινωνική της συνοχή, αν δε νομοθετούμε με βάση τις πραγματικές δυνατότητες τις οποίες έχει η ελληνική πολιτεία σήμερα κάτω από τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική και κοινωνική συγκυρία.
Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν είναι χώρα η οποία αρνείται ν’ ανταποκριθεί στις περιστάσεις και για δεκαπέντε και περισσότερα χρόνια το έχει πράξει με γενναιότητα, έχοντας την ευαισθησία απέναντι στο δικό της παρελθόν, έχοντας εμπειρίες από το δικό της παρελθόν και ούσα υπερήφανη για τους δικούς μας επιτυχημένους στο εξωτερικό μετανάστες.
Αυτά τα παραδείγματα αποτελούν για μας πρότυπο συμπεριφοράς και η σημερινή Κυβέρνηση το πράττει με γενναιότητα. Γι’ αυτό ακριβώς θα ήθελα να σχολιάσω τη χθεσινή τοποθέτηση μίας κυρίας εκλεκτής συναδέλφου, η οποία έθεσε το ζήτημα ότι μας χωρίζει η ιδεολογική βάση ανάμεσα στην προσέγγιση την οποία κάνει η Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Το είπε και ο κ. Πρωτόπαπας ότι είναι διαφορετική η αριστερή στρατηγική από τη δεξιά στρατηγική. Βεβαίως, έγινε και επίκληση διαχωριστικών γραμμών.
Σας λέω, λοιπόν, ότι όλα αυτά αποδεικνύονται πλέον ένα άχρηστο οπλοστάσιο. Δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον με τέτοιες διαφοροποιήσεις. Στο μέλλον μπορούμε να πορευτούμε με τις κοινές μας αξίες, για τις οποίες είμαστε υπερήφανοι και είμαστε διατεθειμένοι να τις υπερασπιστούμε στην ακεραιότητά τους, γιατί πιστεύουμε σ’ αυτές τις αξίες.
Συμβαίνει όμως να είναι οι φιλελεύθερες αξίες. Γι’ αυτό όμως δεν ευθυνόμαστε εμείς. Ευθύνονται εκείνοι οι οποίοι ξεκίνησαν από διαφορετικό δρόμο και σήμερα συμπίπτουμε με βάση αυτές τις αξίες και πορευόμαστε μαζί, για να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, για να πετύχουμε αύξηση της απασχόλησης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Αν λοιπόν θέλουμε να αναζητήσουμε μία ιδεολογική βάση είναι αυτή που μας ενώνει πια στην αυγή του 21ου αιώνα.
Δέχομαι και σέβομαι απολύτως τις όποιες διαφοροποιήσεις οι οποίες συνεισφέρουν στο διάλογο και συνεισφέρουν στο να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την πραγματικότητα. Και εγώ ως εισηγητής της Πλειοψηφίας κέρδισα από τις τοποθετήσεις σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, αλλά μην μας αδικείτε. Δώστε μας με τη δική σας γενναία στάση τη δύναμη που χρειαζόμαστε, για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μία καλύτερη Ελλάδα, που και εσείς, όταν και αν ποτέ κληθείτε να κυβερνήσετε τη χώρα θα βρείτε πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που μας παραδώσατε.
Τέλος, κύριε Υφυπουργέ, θέλω να ξέρετε το εξής: Θέλω να ευχαριστήσω εσάς, τον κ. Παυλόπουλο και τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που μου κάνατε την τιμή να είμαι εισηγητής αυτού του νομοσχεδίου, αλλά θα βρείτε στο πρόσωπό μου έναν αυστηρό επιτηρητή. Θα παρακολουθήσω στενά το νομοσχέδιο –και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι οι συνάδελφοί μου από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης- για την εφαρμογή του, για την ανάγκη έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων, τον προεδρικών διαταγμάτων και για όλα όσα προβλέπονται, για να μπορέσουμε επιτέλους μετά το πέρας των χρονικών ορίων που ορίζει το νομοσχέδιο να είμαστε όλοι μαζί υπερήφανοι για το ότι τιμήσαμε την ψήφο μας εδώ και επιτύχαμε τα αποτελέσματα τα οποία φιλοδοξούμε να επιτύχουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Λυκουρέντζο.
Το λόγο έχει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Βλατής.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα σχολιάζοντας τα τελευταία λόγια του συναδέλφου εισηγητή της Πλειοψηφίας να πω ότι κανένας δεν αδικεί την Κυβέρνηση. Η ίδια η Κυβέρνηση αδικεί τον εαυτό της. Όπως είπαμε και χθες, ο ίδιος ο Υπουργός ο κ. Παυλόπουλος, από πέρυσι το καλοκαίρι μας προανήγγειλε επιτέλους για τη χώρα μας μία μεταναστευτική πολιτική έναντι της ανυπαρξίας μέχρι σήμερα οποιασδήποτε μεταναστευτικής πολιτικής και δυστυχώς, βλέπουμε ότι το σημερινό σχέδιο νόμου δεν έχει τίποτα περισσότερο από ορισμένες διορθώσεις και βελτιώσεις στα άρθρα του ν. 2910/2001 και μία τσιγκούνικη ενσωμάτωση των τριών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εξεδόθησαν μετά το 2001 και ενσωματώθηκαν και κυρώθηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Θα μπορούσαμε λοιπόν ν’ απαντήσουμε σ’ αυτό που μονίμως και επίμονα λέει ο κύριος Υπουργός, «γιατί δεν κάνατε αυτό;» ή «γιατί δεν κάνατε εκείνο;» από όλες τις προτάσεις που κάνουμε, ότι πράγματι η Νέα Δημοκρατία είτε βρήκε νομοθεσία και πάτησε πάνω σ’ αυτή, οπότε δεν είναι αληθές αυτό που λέει, είτε δεν βρήκε καμία νομοθεσία, οπότε γιατί δεν δημιούργησε κάτι καινούργιο;
Συζητήσαμε χθες την πρώτη ομάδα των άρθρων που αφορά την είσοδο και διαμονή, κυρίως, και είπαμε ότι σήμερα είμαστε στον τρίτο πυλώνα της κοινωνικής ένταξης. Δεχθήκαμε όλες οι πτέρυγες ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η επιτυχία του εγχειρήματος της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στη χώρα μας έτσι ώστε και να συμμετάσχουν αρμονικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, αλλά και να ενσωματωθούν νόμιμα και επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας στην παραγωγή και επ’ ωφελεία των ασφαλιστικών ταμείων και επ’ ωφελεία δικιά τους τελικά.
Βλέπουμε λοιπόν ότι σε αυτόν τον τρίτο και βασικό πυλώνα του νομοσχεδίου δεν έχουμε τίποτε άλλο παρά δύο άρθρα ουσιαστικά ευχολόγια.
Θα ξεκινήσουμε από το δεύτερο και θα πάω στα άρθρα, αγαπητοί συνάδελφοι. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν από το άρθρο 46, το κεφάλαιο Θ΄ που αναφέρεται στη χορήγηση και ανανέωση αδείας σε θύματα εμπορίας ανθρώπων.
Να τονίσουμε λοιπόν αυτά που είπαμε ξανά και επί της αρχής. Το απαιτητό της συνεργασίας με τις αρχές για να δώσεις άδεια διαμονής σ’ ένα θύμα εμπορίας, είναι ένα πολύ σκληρό μέτρο. Και τελικά είναι και αναποτελεσματικό μέτρο. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά σε ποια κατάσταση βρίσκεται μία γυναίκα θύμα εμπορίας ή ένα ανήλικο θύμα εμπορίας ανθρώπων, σε ποια κατάσταση ψυχολογική, σε ποια κατάσταση τρομοκρατίας. Ξέρουμε πολύ καλά πώς λειτουργούν αυτά τα κυκλώματα για να ζητούμε σαν απαραίτητη προϋπόθεση τη συνεργασία με τις αρχές.
Δεύτερον, δεν υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων θυμάτων. Δεν είναι το ίδιο πράγμα το ανήλικο πρόσωπο. Είναι λοιπόν αναποτελεσματικές οι διατάξεις αυτές, δεν θα προσφέρουν καμία υπηρεσία.
Ένα πολύ σπουδαίο κεφάλαιο, το κεφάλαιο Ι΄ που αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας κυρίως για τη χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση, διατάξεις που περιείχοντο και στον προηγούμενο νόμο, στον ν.2910 -ήταν οι διατάξεις 29 έως 32 αν θυμάμαι καλά- συζητήθηκαν πάρα πολύ και επί της αρχής και στην επιτροπή γιατί όλοι μας παραδεχθήκαμε και παραδεχόμαστε ότι η οικογενειακή επανένωση είναι πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση, ίσως είναι η κυριότερη προϋπόθεση για την ομαλή συμβίωση των αλλοδαπών μέσα στην ελληνική κοινωνία.
Είναι πράγματι θετικό το ότι η Κυβέρνηση υποχώρησε και καταργεί την προσαύξηση του 15% για κάθε τέκνο εφόσον οι δύο σύζυγοι ευρίσκονται στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα πρέπει να ήταν πιο γενναία η υποχώρηση, για να δείξουμε πράγματι ότι είναι σημαντικό και για εμάς να επανενώσουμε τις οικογένειες αυτές. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά εμείς οι Έλληνες, από τους δικούς μας μετανάστες, ποιο ήταν το μαρτύριο αυτών των οικογενειών που έζησαν δεκαετίες ολόκληρες χωρισμένες, ο σύζυγος ή η σύζυγος στο εξωτερικό και οι υπόλοιποι στην πατρίδα. Ας μην υποβάλουμε λοιπόν τους δικούς μας μετανάστες σήμερα εδώ στην Ελλάδα, στο ίδιο μαρτύριο.
Υπάρχει ένα άλλο σημείο στο άρθρο 54 που το αναφέραμε και στη χθεσινή ομιλία, που διαφοροποιεί τα μέλη της οικογένειας εφόσον πρόκειται για υπηκόους τρίτων χωρών με τα μέλη της οικογένειας, εφόσον πρόκειται για οικογένεια υπηκόου χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως προς την ηλικία και ως προς τους ανιόντες, τους γονείς δηλαδή. Στη μεν μία περίπτωση δε θεωρεί μέλη της οικογένειας τους γονείς, στην άλλη περίπτωση θεωρεί μέλη της οικογένειας και τους γονείς. Θα πρέπει να πάψει να υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση, να ενοποιηθεί ο χαρακτηρισμός των μελών της οικογένειας.
Έτσι, λοιπόν, για να περάσουμε στο κεφάλαιο ΙΒ΄ που αφορά την κοινωνική ένταξη, δυστυχώς θα πω γι’ αυτό ότι είναι δύο διατάξεις-ευχολόγια. Ο ίδιος ο Υπουργός το ανέφερε χθες και μας είπε να περιμένουμε τα προεδρικά διατάγματα. Συμφωνούμε όλοι στα ευχολόγια. Στην πράξη θα πρέπει να κρίνουμε και δυστυχώς από το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορούμε να κρίνουμε μία ανύπαρκτη πολιτική γιατί η πολιτική είναι ανύπαρκτη.
Ο Υπουργός μιλάει για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης. Ποιος θα το εκπονήσει, με ποια διαδικασία, ποιος θα το αξιολογεί, ποιος θα το παρακολουθεί; Μήπως η διυπουργική…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Έχει ξαναυπάρξει ποτέ;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα σας πω. Σ’ αυτήν την εμμονή σας για το αν έχει υπάρξει ή αν δεν έχει υπάρξει, σας απαντώ πως όχι, δεν έχει υπάρξει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Θα ήθελα να κάνω μία παρέμβαση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ: Όσες θέλετε. Εφόσον το επιτρέπει το Προεδρείο, κάντε όσες διακοπές θέλετε. Όχι, το λέω εγώ ξανά, δεν έχει ξαναυπάρξει. Μα, πώς θέλατε να υπάρχει; Σήμερα πρέπει να υπάρξει. Δεν ήταν δυνατό να υπάρξει και το εξηγήσαμε και όσο εσείς επιμένετε κι εμείς θα επιμένουμε να εξηγούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τους τσιγγάνους…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Βλατή, επιτρέπετε να κάνει μία παρέμβαση ο Υπουργός;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ: Δεν έχω κανένα πρόβλημα αν εσείς το επιτρέπετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Θα κρατήσουμε το χρόνο σας.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει σε κάποιο νόμο το πρόγραμμα. Υπάρχουν τόσα ολοκληρωμένα προγράμματα και υπάρχει και το πρόγραμμα των τσιγγάνων. Γράφτηκε μέσα στο νόμο; Λέει ότι θα γίνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο θα διαμορφωθεί. Είναι δυνατό να προσδιορίζει ο νόμος το πρόγραμμα; Έχετε δει άλλη φορά να έχει γίνει κάτι παραπλήσιο;
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Θα σας απαντήσω ποιες ήταν οι ενέργειες της κυβέρνησής σας για το πρόγραμμα «Πολιτεία».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, θα τα πείτε μετά.
Συνεχίστε, κύριε Βλατή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ: Οποιαδήποτε απάντηση είναι δεκτή. Εγώ, λοιπόν, απαντώ επίμονα στην εμμονή σας αυτή ότι η χώρα μας, όπως είπαμε και χθες και προχθές, κλήθηκε να ενσωματώσει, να κρατήσει με κάποιες διαδικασίες και να νομιμοποιήσει την είσοδο μέσα σε μία δεκαετία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που φθάνουν το 10% του ελληνικού πληθυσμού, γιατί αυτή η είσοδος ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, χωρίς να υπάρχει καμία μα καμία προετοιμασία. Η δεκαετία, λοιπόν, ήταν ο αναγκαίος χρόνος για να μπορέσει η χώρα μας να λύσει το πρόβλημα της νόμιμης εισόδου και της διαμονής των μεταναστών.
Χρέος σας σήμερα ως Κυβέρνηση και χρέος όλων μας, όλης της Ελλάδας, είναι μία νέα πολιτική για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Αυτό, δηλαδή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή η Αμερική κατάφεραν να το κάνουν σε πενήντα, σε εξήντα, σε ογδόντα χρόνια, εμείς καλούμαστε να το κάνουμε σε δεκαπέντε. Είναι δύσκολο, όμως θα πρέπει να το κάνουμε, κύριε Υπουργέ. Μην ξαναγυρνάτε, λοιπόν, στο τι κάναμε εμείς. Δυστυχώς κρατάτε μόνο αυτά που κάναμε εμείς, το ν. 2910. Μία μετεξέλιξη του ν. 2910 είναι το σημερινό σας νομοσχέδιο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα των ανηλίκων. Είναι πολύ σημαντικό θέμα και για ανθρωπιστικούς και για άλλους λόγους να διαφοροποιήσουμε σε όλα τα επίπεδα τους ανήλικους μετανάστες, είτε προστατεύονται, είτε δεν προστατεύονται, είτε είναι στην επιμέλεια οικογενειών ή οποιωνδήποτε άλλων αρχών ή φορέων, είτε δεν είναι. Έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική κοινωνία.
Κλείνοντας νομίζω ότι συμφωνώ με τον κ. συνάδελφο, τον εισηγητή της Πλειοψηφίας, ότι η συζήτηση που προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες και αυτή που θα ακολουθήσει για την τροπολογία ήταν μια θετική συζήτηση που έγινε σε θετικό κλίμα και νομίζω ότι αυτό είναι ένα βήμα. Η Κυβέρνηση εφόσον ξεχάσει τι δεν έγινε στο παρελθόν, έχει σήμερα την ευθύνη ν’ αξιοποιήσει αυτό το θετικό κλίμα. Εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση είμαστε πρόθυμοι και να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση που αναπτύξαμε όλες αυτές τις μέρες αλλά και βέβαια δεν θα φειστούμε καμιάς κριτικής εκεί όπου βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση οπισθοδρομεί.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Βλατή. Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, κ. Σκοπελίτης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να πω εξ’ αρχής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι όλες οι διατάξεις που περιέχονται στα υπό συζήτηση άρθρα είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της πολιτικής που χαράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον κρίσιμο τομέα της μετανάστευσης. Μια πολιτική που όπως τονίσαμε και την παρέμβασή μας στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, αντιμετωπίζει τους μετανάστες σαν φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κανένας μα κανένας, κύριε Υπουργέ, δεν θα μπορούσε και δεν μπορεί να έχει αντίρρηση στο να παρθούν μέτρα για τα άτομα αυτά που έχουν πέσει θύματα εμπορίας ανθρώπων, στα οποία αναφέρεται το κεφάλαιο Θ΄ στα άρθρα του 46-52, και τα οποία άτομα ζητούν χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής στη χώρα μας. Εκείνο που θα θέλαμε να τονίσουμε, κύριε Υπουργέ, εμείς είναι ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με το να περιοριστεί ολόκληρο το κεφάλαιο στο άρθρο 46, να αφαιρεθεί απ’ αυτό η δεύτερη παράγραφος
Μπατζακης
 

Επιστροφή στο Πολιτικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form