Τώρα είναι 12:48 pm 28 03 2024

Η Συνθήκη της Λισαβόνας

Συντονιστής: Νέοι

Η Συνθήκη της Λισαβόνας

Δημοσίευσηαπό Phoenix » 13:28 pm 20 12 2007

Στις 13/12/2007 οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν στη Λισαβόνα μια συνθήκη που τροποποιεί τις υπάρχουσες συνθήκες, ενώ διατηρεί στοιχεία του απορριφθέντος ευρωσυντάγματος.

Τη "συνθήκη της Λισαβόνας" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "μεγάλη επιτυχία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολίτες της". Θα ωφελήσει η μεταρρυθμιστική συνθήκη τον πολίτη; Ναι, και μάλιστα με πολλούς τρόπους...

Η νέα αυτή κοινοτική συνθήκη, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή αφότου επικυρωθεί (πριν από τις ευρωεκλογές του 2009) από τα κοινοβούλια όλων των κρατών μελών (πλην της Ιρλανδίας, που θα διοργανώσει δημοψήφισμα), θα ωφελήσει τον Ευρωπαίο πολίτη με πολλούς τρόπους.


ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Η ψήφος του πολίτη θα επηρεάσει το σχηματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με τη μεταρρυθμιστική συνθήκη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η επιλογή του Προέδρου και των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντανακλά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών (και του κόμματος που έλαβε την πλειοψηφία). Με άλλα λόγια, η ψήφος του πολίτη στις ευρωεκλογές (για παράδειγμα, στις επόμενες ευρωεκλογές το 2009) θα επηρεάσει τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας με ένα εκατομμύριο υπογραφές

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν με τη νέα συνθήκη να προτείνουν νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (όργανο που είναι υπεύθυνο για την πρόταση νόμων σε κοινοτικό επίπεδο), αν συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο υπογραφές από αρκετά κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποχρεωμένη στη συνέχεια να λάβει δράση.

Ευκολότερη η λήψη αποφάσεων με την επέκταση της συναπόφασης

Οι αποφάσεις σε πολλούς τομείς λαμβάνονται σήμερα με τη διαδικασία της συναπόφασης (στα πλαίσια της οποίας για ένα θέμα αποφασίζει το Συμβούλιο μαζί με το Κοινοβούλιο), αλλά δεν είναι λίγοι και οι τομείς για τους οποίους αποφασίζει μόνο του το Συμβούλιο (με ομοφωνία των υπουργών, κάτι που δυσχεραίνει τη λήψη αποφάσεων).

Η συνθήκη της Λισαβόνας έρχεται να αλλάξει την κατάσταση αυτή, προεκτείνοντας τη διαδικασία της συναπόφασης σε ακόμη περισσότερους τομείς (εσωτερική αγορά, οικονομική διαχείριση, έλεγχος των συνόρων, άσυλο, καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, κ.ά). Με άλλα λόγια, ενισχύεται ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του οργάνου που αντιπροσωπεύει 492 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.

Ενίσχυση της διαφάνειας κατά τη διάρκεια συναντήσεων του Συμβουλίου

Μέχρι σήμερα, οι συναντήσεις των υπουργών του Συμβουλίου δεν ήταν πάντα δημόσιες, κάτι που θα αλλάξει στο εξής η συνθήκη της Λισαβόνας. Περισσότερες συναντήσεις θα είναι εφεξής δημόσιες, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να ενημερώνουν καλύτερα τους πολίτες για τις διαφορετικές στάσεις των κρατών μελών όσον αφορά διάφορα θέματα.

Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων καθίσταται νομικά δεσμευτικός

Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (τον οποίον διακήρυξαν και υπέγραψαν οι πρόεδροι των τριών βασικών ευρωπαϊκών οργάνων χθες στο Στρασβούργο) δεν αποτελεί μέρος της μεταρρυθμιστικής συνθήκης, αλλά γίνεται νομικά δεσμευτικός με την έναρξη ισχύος αυτής. Όλα τα δικαιώματα που αναφέρει ο Χάρτης θα μπορούν έτσι να προστατεύονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου. Να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία εξαιρούνται από το Χάρτη


http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/cg00015.el07.pdf
__________________________________
Άβαταρ μέλους
Phoenix
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 205
Εγγραφή: 04:08 am 20 12 2005

Επιστροφή στο Νομοθεσία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες


Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 5 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 5 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες

Login Form