Τώρα είναι 14:04 pm 26 09 2021

Ειδικές ρυθμίσεις προωθούνται για την πολιτογράφηση ομογενών

Συντονιστής: Νέοι

Ειδικές ρυθμίσεις προωθούνται για την πολιτογράφηση ομογενών

Δημοσίευσηαπό Millenium » 09:02 am 24 12 2009

Ειδικές ρυθμίσεις προωθούνται για την πολιτογράφηση ομογενών από την Αλβανία, όπου προβλέπεται επίσπευση των διαδικασιών και απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτουν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς και με απόφαση του περιφερειάρχη του τόπου κατοικίας τους.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ

Μόνος περιορισμός που τίθεται είναι πως δεν μπορούν μετανάστες και ομογενείς να εκλέγονται δήμαρχοι ή πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων

Ήταν θέμα πολιτικής βούλησης

«ΑΠΟ ΤΙΣ προηγούμενες τοπικές εκλογές είχαμε επισημάνει πως από τη στιγμή που συμμετέχουμε και είμαστε ισότιμοι πολίτες όσον αφορά τη μόνιμη κατοικία, πληρώνουμε από φόρους μέχρι δημοτικά τέλη, γιατί να μην υπάρχει και δικαίωμα ψήφου;», λέει ο Σπύρος Ζώτος και υπογραμμίζει: «Η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε πως δεν είναι αρμοδιότητά της.

Ήταν θέμα πολιτικής βούλησης, πράγμα που αποδεικνύεται. Η σημερινή κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για θέματα που η προηγούμενη δεν μπόρεσε να κατανοήσει». Θετικότατη είναι η αντίδρασή του και για την απόκτηση ιθαγένειας από τους ομογενείς. «Ήταν ένα πάγιο αίτημα να καταργηθεί το προηγούμενο καθεστώς, όπου χρειάζονταν εκ νέου δικαιολογητικά και υπήρχε μηχανισμός εκμετάλλευσης για την έκδοσή τους», σημειώνει.

Ανοίγει ο δρόμος για την κοινωνική ένταξη χιλιάδων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, με νομοσχέδιο που πήρε χθες το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο. Δικαίωμα ψήφου αποκτούν 250.000 μετανάστες και ομογενείς, ενώ δίνεται έπειτα από χρόνια λύση στα προβλήματα άλλων 250.000 μεταναστών δεύτερης γενιάς, οι οποίοι αποκτούν πλέον την ελληνική ιθαγένεια. Από τις δημοτικές εκλογές του 2010 θα μπορούν να ψηφίσουν μετανάστες και ομογενείς εφόσον υποβάλουν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των δήμων μέχρι το τέλος Ιουνίου 2010. Προϋπόθεση είναι η πενταετής νόμιμη διαμονή στη χώρα μας για ομογενείς, πρόσφυγες και ανιθαγενείς και η κατοχή άδειας παραμονής δεκαετούς διάρκειας, αορίστου χρόνου ή επί μακρόν διαμένοντος για τους μετανάστες, ώστε να τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Μόνος περιορισμός που τίθεται είναι πως δεν μπορούν μετανάστες και ομογενείς να εκλέγοναι δήμαρχοι ή πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων. Αντιθέτως, αποκτούν δικαίωμα να καταλαμβάνουν θέσεις δημοτικού συμβούλου, συμβούλου δημοτικών διαμερισμάτων και τοπικού συμβούλου. Προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι μετανάστες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου από τον οποίο απέκτησαν την άδεια παραμονής και εφόσον κατοικούν μόνιμα σε αυτόν. Οι ομογενείς και ανιθαγενείς οφείλουν να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο δήμο όπου διαμένουν τα δύο τελευταία χρόνια. Μέριμνα για τα παιδιά Για πρώτη φορά παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα θα αποκτούν ιθαγένεια και θα αρκεί μια απλή δήλωση των γονέων τους στο δημοτολόγιο και η συνεχής νόμιμη παραμονή επί 5 χρόνια ενός από τους δύο γονείς. Μέριμνα λαμβάνεται και για παιδιά μεταναστών που μεγάλωσαν στη χώρα μας, καθώς με παρακολούθηση των τριών πρώτων τάξεων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ή έξι διαφόρων τάξεων ελληνικού σχολείου θα μπορούν και αυτά να αποκτήσουν ιθαγένεια. Μάλιστα, προκειμένου να καλυφθούν παιδιά που ήδη έχουν ενηλικιωθεί, αλλά πληρούσαν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ιθαγένειας ορίζεται πως μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση σε διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου. Με το νομοσχέδιο ορίζονται εφαρμόσιμες διαδικασίες για την πολιτογράφηση. Μία από τις βασικές ρυθμίσεις είναι η μείωση των χρόνων που απαιτούνται και μπορεί να ξεπεράσουν σήμερα ακόμη και τα 10 έτη. Σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, όλη η διαδικασία θα πρέπει πλέον να ολοκληρώνεται εντός διετίας. Παράλληλα, περιορίζεται το κόστος του παραβόλου για την υποβολή αίτησης από 1.500 σε 1.000 ευρώ.

Εδώ είναι το σπίτι μας

Η ΛΟΙΣ ΙΛΙΑΚΜΠΟ ήρθε πριν από 19 χρόνια στην Ελλάδα, ακολουθώντας τον σύζυγό της που σπούδαζε Νομική. Η Θεσσαλονίκη έγινε η δεύτερη πατρίδα της, αφού εδώ έκανε την οικογένειά της, που σήμερα αριθμεί τέσσερα παιδιά- δύο αγόρια και δύο κορίτσια- ηλικίας από 8 έως 18 ετών. Η Λόις πιστεύει ότι η χορήγηση υπηκοότητας είναι δίκαιη απόφαση, που θα δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένειά της. «Τα παιδιά μου εδώ γεννήθηκαν και εδώ μεγαλώνουν. Την Αφρική δεν τη γνωρίζουν. Ο μικρός μου γιος στις τρεις λέξεις που ξέρει, οι... 2 είναι ελληνικές. Η κόρη μου η Ειρήνη, που είναι 16 ετών, παίζει στην ομάδα χάντμπολ του Άρη, αλλά δεν μπορεί να παίξει σε αγώνες στο εξωτερικό, γιατί δεν μπορεί να ταξιδέψει», τονίζει. Η Ειρήνη και η Νικολέτα, εξάλλου, λένε πως εδώ είναι το σπίτι τους.

Να μη δημιουργηθούν Έλληνες δύο ταχυτήτων

«ΑΝ ΟΣΑ ειπώθηκαν πραγματοποιηθούν, η Ελλάδα θα γλιτώσει από την γκετοποίηση χιλιάδων ανθρώπων», λέει η κ. Μακόλεϋ και προσθέτει: «Όταν σε βάζουν στην άκρη, σκέφτεσαι τρόπους να εκδικηθείς». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «με την απόφαση του κ. Παπανδρέου ξαναγεννιέται η δημοκρατία στη χώρα που την έχει γεννήσει». Και η πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών καταλήγει: «Ελπίζω πως δεν θα δημιουργηθούν Έλληνες δύο ταχυτήτων. Γιατί οι περισσότεροι από εμάς, άλλη χώρα δεν έχουμε γνωρίσει από την Ελλάδα».

ΤΑ ΝΕΑ
Millenium
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 49
Εγγραφή: 17:15 pm 21 04 2009

Re: Ειδικές ρυθμίσεις προωθούνται για την πολιτογράφηση ομογενών

Δημοσίευσηαπό NIVo » 04:17 am 25 12 2009

Ο νομος ποτε θα ψηφιστει?επισης ποσο λετε να κραταει η διαδικασια ως να παρεις την υπηκοοτητα για τους ομογενεις ?
NIVo
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: 20:40 pm 02 12 2007

Re: Ειδικές ρυθμίσεις προωθούνται για την πολιτογράφηση ομογενών

Δημοσίευσηαπό Επισκέπτης » 15:59 pm 05 01 2010

Παιδία μην χαίρεστε ακόμη, όπως γράφω και σε άλλο ποστ ( viewtopic.php?f=3&t=3493 ) η διαδικασία έχει σταματήσει και μέχρι να ξαναπάρει μπρος (απογραφές , καταγραφές...........) ζήσε Μάιο να φας τριφύλλι. Μηπως τα σωματια μας (οπως η ΝΕΒ α0 να κανει κατι για αυτο???
Επισκέπτης
 


Επιστροφή στο Νομοθεσία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form