Τώρα είναι 04:20 am 05 05 2026

Καφεπιστήμιο για όλους

Συντονιστής: Νέοι

Καφεπιστήμιο για όλους

Δημοσίευσηαπό Moira » 20:14 pm 10 03 2008

Ολοι μας έχουμε προβληματιστεί και συζητήσει με τους φίλους μας για θέματα όπως η αγάπη, τα όνειρα, η πλαστική χειρουργική, η πιθανότητα εκδήλωσης σεισμού, οι επιπτώσεις του καφέ... Τώρα θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και πάλι, στο ίδιο χαλαρό κλίμα, αλλά και με την παρουσία μιας ομάδας επιστημόνων, πρόθυμης να λύσει τις απορίες μας






Ποια είναι η συνήθης θεματολογία μέσα σε ένα καφενείο; Οι απαντήσεις που πιθανώς θα δώσετε πολλές, σπάνια όμως υποθέτουμε ότι θα περιλαμβάνουν επιστημονικά ζητήματα. Και όμως η επιστήμη όχι μόνο διέπει αλλά και ορίζει τη ζωή μας κάθε στιγμή. Για τον λόγο αυτόν και της αξίζει μια θέση εξέχουσα στις καθημερινές συζητήσεις μας, σκέφτηκε μια ομάδα νεαρών επιστημόνων. Η σκέψη έγινε πράξη και το αποτέλεσμα της φρέσκιας σύλληψης που φέρει τον τίτλο «Καφεπιστήμιο» θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν από κοντά όσοι βρεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες στο πολυκατάστημα τεχνολογικών και πολιτιστικών ειδών Fnac στο Μαρούσι. Εκεί θα πάρει σάρκα και οστά μια πρωτοβουλία του αστικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού Euroscience, που αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα έρευνας, του «BHMAScience» και της Fnac, η οποία έχει ως στόχο να φέρει την επιστήμη κοντά στο πλατύ κοινό.

Μεταξύ τυρού (καφέ) και αχλαδίου σε διαφορετικές συναντήσεις θα λάβει χώρα ένας ανοικτός διάλογος υπό την καθοδήγηση των επιστημόνων σχετικά με θέματα που λίγο ως πολύ μας έχουν απασχολήσει όλους. Ποιος άλλωστε δεν έχει συζητήσει για την αγάπη, για τα όνειρα, για την πλαστική χειρουργική, για τους σεισμούς, για τα απορρυπαντικά και την επίπτωσή τους στο περιβάλλον, για τον καφέ; Ζητήματα σαν και αυτά θα ντυθούν τώρα με τον επιστημονικό «μανδύα» τους σε ένα κλίμα χαλαρό που θα βοηθήσει όλους τους παρευρισκομένους να δουν τις επιστημονικές ρίζες κάθε έκφανσης της ζωής μας.

Οπως ανέφερε ο συντονιστής του Καφεπιστημίου και διευθυντής του παραρτήματος της Euroscience στην Ελλάδα κ. Μ. Αρβανίτης, «η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός Καφενείου της Επιστήμης - τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν διοργανωθεί στο παρελθόν και στην Ελλάδα. Ωστόσο η δική μας προσπάθεια είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ακόμη πιο χαλαρό, όχι μόνο με έναν ομιλητή που θα δίνει διάλεξη και θα ακολουθεί μια συζήτηση με τους ακροατές. Εμείς επιχειρούμε να έχουμε και αντίλογο. Ορισμένοι νεαροί επιστήμονες από την ομάδα θα κάνουν μια πολύ σύντομη παρουσίαση του θέματος και αμέσως θα ξεκινά διάλογος, όπως συμβαίνει στα "πηγαδάκια" μέσα σε ένα αληθινό καφενείο». Σε ορισμένες συναντήσεις τη συζήτηση ενδέχεται να βοηθούν και έγκριτοι στον τομέα τους καθηγητές.

Οι «καφεπιστήμονες»

Η ομάδα του Καφεπιστημίου απαρτίζεται από «φρέσκους» επιστήμονες που πέρυσι είχαν διακριθεί στον διαγωνισμό FameLab, τον οποίο διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Πρόκειται για την υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα ηθικής που αφορούν την ανθρώπινη κλωνοποίηση κυρία Ευλαλία Αμυγδαλάκη, την υποψήφια διδάκτορα Βιολογίας κυρία Λήδα Κατσιμπάρδη, την καθηγήτρια Φυσικής κυρία Ελισάβετ Κωβαίου, τη φυσικό κυρία Αννα Χριστοδούλου, τον επίσης φυσικό κ. Α. Μιχαηλίδη, τον υποψήφιο διδάκτορα στον Δημόκριτο κ. Ν. Παπαδημητρίου, τον ερευνητή στην Ανθρώπινη Πληθυσμιακή Γενετική κ. Θ. Αναγνωστόπουλο, τον προγραμματιστή κ. Κ. Καρπούζη και τον διδάκτορα στις Πηγές Φωτός κ. Σπ. Κιτσινέλη.

Ως προς τα θέματα που επελέγησαν σε αυτόν τον πρώτο κύκλο του Καφεπιστημίου (ο θεσμός αναμένεται να συνεχιστεί και τα χρόνια που έρχονται), σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, είχαν στόχο να φέρουν κοντά στην επιστήμη ακόμη και εκείνους που δεν θα δέχονταν ποτέ να συζητήσουν για αυτήν θεωρώντας την απόμακρη και βαρύγδουπη. «Η επιστήμη στην κοινωνία είναι ο γνώμονάς μας. Για τον λόγο αυτόν και επιλέξαμε θεματολογία που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον της πλειονότητας του κόσμου».

Και για να φθάσουν οι επιστημονικές εξελίξεις στους πολλούς χρειάζεται ένα κλίμα... λιγότερο στημένο, όπως σημειώνει γλαφυρά η κυρία Κατσιμπάρδη. «Επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα καφενείο της επιστήμης λιγότερο συντηρητικό, πιο διαδραστικό σε σύγκριση με άλλα που διοργανώνονται από άλλους φορείς. Εμείς δεν θα έχουμε τον ρόλο του "φωτεινού παντογνώστη" που καθοδηγεί το κοινό. Θα θέτουμε με λίγα λόγια το ζήτημα με στόχο να αλληλεπιδράσουμε με το ακροατήριο από την πρώτη στιγμή».

Θέματα που μας αφορούν

Η κυρία Κατσιμπάρδη ειδικεύεται στα βλαστικά κύτταρα, ωστόσο, όπως της επισημάναμε, στην εφετινή θεματολογία του Καφεπιστημίου δεν υπάρχει κάποια συνάντηση αφιερωμένη σε αυτήν τη θεωρούμενη αιχμή της ιατρικής έρευνας. Γιατί άραγε; Μήπως θέματα σαν το συγκεκριμένο θα ήταν «δύσπεπτα» για το κοινό; «Αναζητήσαμε θέματα που να αφορούν τους περισσοτέρους. Και θέλουμε μέσα από τις συζητήσεις που θα προκύψουν ο καθένας από εμάς να δώσει πληροφορίες σχετικά με τον τομέα εξειδίκευσής του αλλά παράλληλα να ακούσουμε και να μάθουμε και εμείς από τους υπολοίπους. Η επιστήμη δεν είναι μόνο το εξειδικευμένο κομμάτι με το οποίο ασχολείται ο καθένας μας, είναι ένας πιο ανοιχτός και ολοκληρωμένος τρόπος σκέψης που μπορεί να μας αγκαλιάσει όλους». Το μήνυμα που θέλει να περάσει καταλήγοντας η κυρία Κατσιμπάρδη είναι ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο για τους λίγους ούτε μόνο για αυτούς που ασχολούνται επαγγελματικά μαζί της.

Σύμφωνα με ένα άλλο μέλος της ομάδας, τον κ. Μιχαηλίδη, η προσπάθεια που γίνεται τώρα εν έτει 2008 έχει τις ρίζες της στα «cafés scientifiques» της Γαλλίας, που στις αρχές του 20ού αιώνα συγκέντρωναν τους διανοουμένους της εποχής οι οποίοι μοιράζονταν τη γνώση τους με το πλατύ κοινό μέσα στον ανεπίσημο χώρο ενός καφενείου. «Η φιλοσοφία ήταν και είναι ότι "τείνω εγώ τη χείρα προς εσάς για να μοιραστώ μαζί σας τον μαγικό κόσμο της επιστήμης που σας αφορά όσο κι εμένα"». Και σήμερα με αυτή την προσπάθεια οι νεαροί επιστήμονες του Καφεπιστημίου ελπίζουν να συναντήσουν ένα κοινό «που δεν θα αποτελείται μόνο από επιστήμονες ή διανοουμένους, ένα κοινό που θα έλθει για να μάθει ότι η επιστήμη δεν είναι κάτι κλεισμένο σε γυάλα, αλλά έχει εφαρμογές στην καθημερινή ζωή. Τα όνειρά μας, οι σεισμοί, η αγάπη, η πλαστική χειρουργική έχουν σαφή και βαθιά επιστημονική βάση και αυτήν δεν είναι καθόλου κακό να τη γνωρίζει ο κάθε άνθρωπος».

Ο κ. Μιχαηλίδης συμπληρώνει ότι το όλο εγχείρημα που ξεκινά τώρα μοιάζει σαν τα... ερωτικά ραντεβού. «Κάνουμε τώρα την πρώτη επαφή, το πρώτο φλερτ, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει χημεία. Ελπίζουμε ότι αυτό το φλερτ θα μετατραπεί σε σταθερή μακροχρόνια σχέση». Δύσκολο στην εποχή μας, όπως θα σχολίαζαν οι... επιστήμονες που μελετούν τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά όχι και ανέφικτο...




ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ
Άβαταρ μέλους
Moira
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: 13:17 pm 10 01 2008
Τοποθεσία: Βόρεια Ήπειρος

Re: Καφεπιστήμιο για όλους

Δημοσίευσηαπό Moira » 20:33 pm 10 03 2008

Καλή ιδέα μου φαίνεται,άντε να προκύψει και κανένας αυθόρμητος ΝεΒοκαφές.
Ωραία θα ήταν να είχε και την τιμητική του το δωδεκάθεο(στη θέση τις προαναφερόμενης επιστημονικής ομάδας) με τον Λάζαρο,<<Δία,Περσέα>>,να μας λέει σοφίες η Αθηνά
και ο έκαστος θεός στο είδος του.Απο την άλλη ο priest με την σημαία να μας υπενθυμήζει το σκοπό μας.

Να ευχηθούμε μόνο πιο πριν να μην έχει κάνει μπάνιο με κρυο νερό ο Δίας,Περσέας,και να περάσει την Μοίρα για Μέδουσα.Γιατί το λέω;
Εχω έγνοια γιατί μετά θα περάσει <<καλά>> ο παρ ολίγον μπερδεμένος θεός....
Άβαταρ μέλους
Moira
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: 13:17 pm 10 01 2008
Τοποθεσία: Βόρεια Ήπειρος


Επιστροφή στο Διάφορα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 1371 την 05:30 am 24 01 2025

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form