Τώρα είναι 23:07 pm 19 04 2024

94η επέτειος Πρωτοκόλλου Κερκύρας

Εδώ θα αναγράφονται οι ανακοινώσεις και τα σχόλια από τις εκδηλώσεις που θα διοργανώνουν διάφορα σωματεία, συλλόγοι, αδελφότητες κλπ

94η επέτειος Πρωτοκόλλου Κερκύρας

Δημοσίευσηαπό priest 2 » 17:55 pm 05 05 2008

Στις 17 και 18 Μαίου 2008 η Ιερά Μητρόπολις Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης διοργανώνει εκδηλώσεις προς τιμήν της 94ης επετείου της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας.

Το Σάββατο 17 Μαίου στις 19:00 θα τελεστεί εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα και έπειτα μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των Αγωνιστών του Αυτονομίας του 1914 και του μακαριστού Μητροπολίτου Σεβαστιανού. Τέλος θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στον αδριάντα του κυρού Σεβαστιανού και απόδοση του εθνικού ύμνου.

Την Κυριακή 18 Μαίου θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Δελβινάκι, Θεία Λειτουργία παρουσία του Μητροπολίτη κ. Ανδρέα και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων και αγωνισαμένων Ελλήνων στο έδαφος της Βορείου Ηπείρου και των θυμάτων του χοτζικού καθεστώτος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στο μνήμα του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως κ. Βασίλειου Παπαχρήστου, Υπουργού της Κυβερνήσεως της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, που βρίσκεται στον περίβολο του Ιερού Ναού.
Στην συνέχεια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ανδρέας θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Βορειοηπειρωτικό, για να ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνου στο Ηρώον της κωμοπόλεως του Δελβινακίου.
Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία
Άβαταρ μέλους
priest 2
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 16:54 pm 12 10 2007
Τοποθεσία: Φοινίκη-Κρανιά, Αθήνα

Re: 94η επέτειος Πρωτοκόλλου Κερκύρας

Δημοσίευσηαπό Casperaki » 12:00 pm 06 05 2008

Priest,αν κάποιος θέλει να πάει θα έχει λεωφορείο, γνωρίζεις;
Άβαταρ μέλους
Casperaki
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: 15:58 pm 08 03 2007
Τοποθεσία: Άγιος Ανδρεας - Ριζά

Re: 94η επέτειος Πρωτοκόλλου Κερκύρας

Δημοσίευσηαπό priest 2 » 23:26 pm 06 05 2008

Λεωφορείο θα βάλει σίγουρα η ΣΦΕΒΑ, όπως κάθε χρόνο.
Ίσως όμως μήπως υπάρξει και άλλη πρωτοβουλία.
Τις επόμενες μέρες (εντός της εβδομάδας) θα γνωρίζουμε σίγουρα.
Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία
Άβαταρ μέλους
priest 2
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 16:54 pm 12 10 2007
Τοποθεσία: Φοινίκη-Κρανιά, Αθήνα

Re: 94η επέτειος Πρωτοκόλλου Κερκύρας

Δημοσίευσηαπό priest 2 » 02:33 am 07 05 2008

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ , ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

αριθ. Πρωτ. 53 Εν Δελβινακίω τη 5η Μαϊου 2008


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 123η

ΘΕΜΑ: Το Βορειοηπειρωτικό και οι ραγδαίες εξελίξεις στα Βαλκάνια

Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-

Το γυρόφερναν εδώ και καιρό Η.Π.Α., Ευρωπαϊκή Ένωση και, βέβαια, και οι Αλβανοί Κοσσοβάροι. Και τελικά, στις 17 Φεβρουαρίου 2008, ανακηρύχθηκε η «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου. Η Αμερική, όπως είναι φυσικό, πανηγυρίζει. Αντίθετα, η Σερβία και η Ρωσία αντέδρασαν έντονα και ήδη άρχισαν κινητοποιήσεις για την άρση της «ανεξαρτησίας» αυτής της περιοχής, την οποία οι Σέρβοι θεωρούν (και δικαίως) ως την κοιτίδα του Σερβικού Έθνους.

-Β-

Ανάμεσα στα πλήθη των Κοσσοβάρων που πανηγύριζαν, οι τηλεοπτικές κάμερες έδειξαν και κάποιους που κρατούσαν ένα μεγάλων διαστάσεων «πανώ», στο οποίο ήταν γραμμένα, στην αλβανική γλώσσα, τα εξής : «Χωρίς το Κόσσοβο και Τσαμουριά δεν υπάρχει Αλβανία». Στο κάτω μέρος έγραφε : «Ανεξαρτησία του Κοσσόβου».
Αυτό το «πανώ» πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις ανησυχίας. Γιατί μια τέτοια διακήρυξη, στο κέντρο, μάλιστα της Πρίστινα, πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, δημιουργεί εύλογα το ερώτημα : Μήπως υπάρχει σε εξέλιξη το σχέδιο για την «Μεγάλη Αλβανία ;
Κι’ αν ναί, τότε ποια θα είναι η τύχη των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών ;
Μήπως μεθοδεύεται από την γείτονα το «άδειασμα» της Βορείου Ηπείρου από τους Έλληνες κατοίκους της, όπως το είχε επισημάνει ήδη από τις αρχές του 1991 ο αγωνιστής Μητροπολίτης ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ;
Τότε, όλοι ήσαν ανυποψίαστοι, και κάτι τέτοιο έμοιαζε σαν ουτοπία. Έτσι, κανείς σχεδόν δεν επρόσεξε και δεν ελαβε υπ’ όψη τις επισημάνσεις και τους φόβους του συνετού και προβλεπτικού Ιεράρχη. Τα χρόνια, όμως, που κύλησαν και οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώθηκαν, εν τω μεταξύ, και συνεχίζουν να σημειώνωνται, εδικαίωσαν τον αγωνιστή Μητροπολίτη, που ανεχώρησε πριν από 14 χρόνια για την αιωνιότητα με την πικρία ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν επέδειξε για την Βόρειο Ήπειρο το ενδιαφέρον, που επέβαλλαν οι κρίσιμοι καιροί.

-Γ-

Και τώρα ; Τι πρέπει να γίνει για να μη χαθεί αυτό το πολύπαθο κομμάτι του Ελληνισμού; Μα είναι φανερό : Να μη σταματήσουμε να αγωνιζώμαστε για να διαφωτίζουμε τον λαό μας, αλλά και τους αρμόδιους του πολιτικού κόσμου, που δείχνουν μια απαράδεκτη απάθεια και αδιαφορία, λες και στην Βόρειο Ήπειρο κατοικούν αλλογενείς λαοί και όχι Έλληνες, οι οποίοι έχουν με μας την ίδια θρησκεία, το ίδιο αίμα, τα ίδια ήθη και έθιμα, την ίδια γλώσσα. Οι Βορειοηπειρώτες είναι «σάρξ εκ της σαρκός μας και οστούν εκ των οστέων μας».

-Δ-

Η Ιστορία και η πείρα διδάσκουν, ότι τα εθνικά θέματα όταν δεν τα έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα , αργά ή γρήγορα χάνονται . Ή περιπλέκονται , κατά τρόπο που δημιουργούν αδιέξοδο. Παράδειγμα : Το Κυπριακό και το Μακεδονικό. Αφήσαμε τους Ελληνοκυπρίους για χρόνια να «τρώγωνται» μεταξύ τους, με το γελοίο σύνθημα : «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαραστέκεται». Κι’ ήλθε, ύστερα, ο «Αττίλας», η διχοτόμηση, οι καταστροφές, οι νεκροί, οι εγκλωβισμένοι, οι αγνοούμενοι ... Αφήσαμε, εξ άλλου, τους παθιασμένους από τον μεγαλοϊδεατισμό τους ανθρώπους της FYROM να «αλωνίζουν» κυριολεκτικά όλο τον κόσμο. Και μεις , σφυρίζοντας αδιάφορα , λέγαμε σ’ όλους τους τόνους ότι το θέμα αυτό είναι «ανύπαρκτο» για την Ελλάδα. Και τώρα ; Τώρα βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και προσπαθούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα ...

-Ε-

Κάτι ανάλογο έχουμε πάθει και με το Βορειοηπειρωτικό. Αδιαφορία και ωχαδελφισμός. Φωνάζαμε και διαδηλώναμε, πριν από λίγα μόλις χρόνια, για την Νικαράγουα, την Χιλή και άλλες ελάχιστα γνωστές χώρες σε μακρυνές περιοχές του πλανήτη μας, ενώ για την δική μας Βόρειο Ήπειρο, πλήρης αδιαφορία.
Αλλά τα γεγονότα που εκτυλίσσονται ήδη στα Βαλκάνια καλούν σε συναγερμό, σε αφύπνιση, σε δράση. Γιατί, αν χαθεί το Βορειοηπειρωτικό εξ αιτίας μας, σε τίποτε δεν θα ωφελούν οι εκ των υστέρων όψιμες θρηνωδίες μας και διαμαρτυρίες μας.

-ΣΤ-

Η Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, ακολουθώντας τη ιερή και μεγάλη παρακαταθήκη του αοιδίμου Μητροπολίτη ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, οργανώνει και φέτος εκδηλώσεις στο ηρωϊκό Δελβινάκι, με αφορμή τις επετείους α) του Αυτονομιακού Αγώνα (17. 2. 1914) και β) της υπογραφής του «Πρωτοκόλλου της Κερκύρας» (17.5.1914), το οποίον, ας σημειωθεί, το υπέγραψαν και οι ιδιοι οι Αλβανοί.

• Οι Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 18 Μαΐου 2008.
• Το πρωί θα τελεσθεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
• Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί, έξω από τον Ναό, επί του τάφου του αειμνήστου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πρωταγωνιστών και των πολεμιστών του Αυτονομιακού Αγώνος, και θα κατατεθεί στέφανος.
• Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.
• Τέλος, μετά την ομιλία, θα επακολουθήσει η καθιερωμένη ειρηνική πορεία μέχρι το Ηρώον, όπου θα ψαλεί Τρισάγιον, θα κατατεθεί στέφανος και θα αναγνωσθεί για έγκριση το σχετικό Ψήφισμα.
• Η όλη εκδήλωση θα κλείσει με τον Εθνικό μας Ύμνο.

Η συμμετοχή όλων είναι επιτακτικό καθήκον. Η Βόρειος Ήπειρος το απαιτεί και η κρισιμότητα των καιρών το επιβάλλει.

Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ
Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία
Άβαταρ μέλους
priest 2
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 16:54 pm 12 10 2007
Τοποθεσία: Φοινίκη-Κρανιά, Αθήνα

Re: 94η επέτειος Πρωτοκόλλου Κερκύρας

Δημοσίευσηαπό priest 2 » 02:45 am 07 05 2008

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνέλληνα Αδελφέ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

Τα δυτικά Βαλκάνια έχουν βρεθεί, εδώ και καιρό, στο «μάτι του κυκλώνα». έτσι :

 Το Κόσσοβο ανακηρύχθηκε αυτόνομο και ανεξάρτητο, με την δραστική, παρασκηνιακή προσπάθεια των Η.Π.Α., και παρά την έντονη αντίδραση της Σερβίας.
 Το κρατίδιο των Σκοπίων παρουσιάζεται αδιάλλακτο στο ζήτημα της ονομασίας του.
 Η Βόρειος Ήπειρος, εν τω μεταξύ, περνάει ώρες δύσκολες, γιατί η Αλβανία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δίκαια των Βορειοηπειρωτών.

Οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. Γι’ αυτό, η Μητρόπολή μας οργανώνει εκδηλώσεις στο ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ, το πρωί της Κυριακής, 18 Μαίου 2008.

Έα και σύ, να ενώσεις την φωνή σου με την δική μας. Όλα για την σωτηρία της Βορείου Ηπείρου. Έλα, να βροντοφωνάξουμε :
Όχι άλλες «χαμένες πατρίδες». Φθάνει πιά.

(εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)
Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία
Άβαταρ μέλους
priest 2
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 16:54 pm 12 10 2007
Τοποθεσία: Φοινίκη-Κρανιά, Αθήνα

Re: 94η επέτειος Πρωτοκόλλου Κερκύρας

Δημοσίευσηαπό Α.Η.1914 » 20:14 pm 16 05 2008

priest 2 έγραψε:Λεωφορείο θα βάλει σίγουρα η ΣΦΕΒΑ, όπως κάθε χρόνο.
Ίσως όμως μήπως υπάρξει και άλλη πρωτοβουλία.
Τις επόμενες μέρες (εντός της εβδομάδας) θα γνωρίζουμε σίγουρα.


Τελικά απ' ότι μαθαίνω, μετά από κάποια "επεισόδια", δεν θα μπει λεωφορείο!
Άβαταρ μέλους
Α.Η.1914
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 335
Εγγραφή: 00:07 am 16 01 2007

Re: 94η επέτειος Πρωτοκόλλου Κερκύρας

Δημοσίευσηαπό Α.Η.1914 » 00:54 am 23 05 2008

Εικόνα


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στο Δελβινάκι εκδήλωση για την επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας. Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας υπογράφηκε από την Ελλάδα, την Αλβανία και τις "Μεγάλες Δυνάμεις" στις 17 Μαΐου 1914, μετά από πολλούς αγώνες και νίκες των Αυτονομιστών. Αυτό όριζε την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και πιο συγκεκριμένα με το Πρωτόκολλο αυτό:

* η Βόρειος Ήπειρος αναγνωρίζεται ως Αυτόνομη Πολιτεία στα πλαίσια του αλβανικού κράτους.
* εξασφαλίζεται ειδική ελευθερία και η συγκρότηση ειδικού σώματος Χωροφυλακής και η Βόρειος Ήπειρος έχει τα δικά της δικαστήρια.
* η Ελληνική καθίσταται επίσημη γλώσσα της Βορείου Ηπείρου (στη διοίκηση και τα σχολεία), ενώ η αλβανική θα διδάσκεται προαιρετικά.
* απαγορεύεται η είσοδος και η στάθμευση στις δύο επαρχίες «στρατιωτικών μονάδων μη αυτοχθόνων»
* αποστέλλει βουλευτές στο αλβανικό κοινοβούλιο.

Βεβαίως, δεν εφαρμόστηκε ποτέ και τίποτα από τα συμφωνηθέντα.

Παρόλα αυτά, ο Μητροπολίτης Ανδρέας, ως ιερό καθήκον και υποχρέωση, κρατά άσβεστη τη φλόγα που άναψε ο Μεγάλος Σεβαστιανός. Συνεχίζει τον Αγώνα του, εφαρμόζοντας την πνευματική του διαθήκη.

Σε αυτή την εκδήλωση, λοιπόν, που συνεχίζει ο κ.κ. Ανδρέας, την Κυριακή που μας πέρασε παρευρέθη πλήθος Ελλαδιτών και Βορειοηπειρωτών Πατριωτών. Όλοι μαζί απαίτησαν και φώναξαν για την άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας και την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου αλλά και ενάντια στις επεκτατικές διαθέσεις των Αλβανών.
Ο Μητροπολίτης Ανδρέας με τον φλογερό λόγο του μίλησε για τους εσωτερικούς εχθρούς τις Ελλάδος, δράττοντας την ευκαιρία να σχολιάσει τα γεγονότα στο Πάντειο, όπου οι ψευδοεπιστήμονες υποστήριζαν τους Αλβανούς στο ζήτημα της "Τσαμουριάς".

Στο Δελβινάκι έδωσαν το παρόν και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αθανάσιος Πλεύρης, η ηρωική δασκάλα στο πομακικό χωριό Μέγα Δέρειο του Έβρου Χαρά Νικοπούλου, ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Σπύρος Ξέρρας, οι πρώην φυλακισθέντες της «Ομόνοιας» Θεόδωρος Βεζιάνης και Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο έπαρχος Πωγωνίου Χρήστος Μεϊντής και εκπρόσωποι των Βορειοηπειρωτικών Συλλόγων, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Άνω Δρόπολης Βορείου Ηπείρου « ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ».

Ιδιαίτερα αισθητή έκαναν την παρουσία τους όμως οι ακούραστοι αγωνιστές της Χρυσής Αυγής, αλλά και μέλη της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών και της Σ.Φ.Ε.Β.Α..

http://boreioshpeiros.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
Α.Η.1914
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 335
Εγγραφή: 00:07 am 16 01 2007

Re: 94η επέτειος Πρωτοκόλλου Κερκύρας

Δημοσίευσηαπό Α.Η.1914 » 00:58 am 23 05 2008

Άβαταρ μέλους
Α.Η.1914
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 335
Εγγραφή: 00:07 am 16 01 2007


Επιστροφή στο Εκδηλώσεις (Συνελεύσεις, Ημερίδες, Εκδρομές, Χοροί, Συνεστιάσεις κλπ)

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 0 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 0 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

Login Form