Τώρα είναι 11:52 am 28 03 2024

Σκάβοντας για το (Αλβανικό) έθνος

Συντονιστής: Νέοι

Σκάβοντας για το (Αλβανικό) έθνος

Δημοσίευσηαπό Χειμάρρα » 11:20 am 13 07 2009

Το ότι συχνότατα η πολιτική σκοπιμότητα καθοδηγεί την αρχαιολογική σκαπάνη είναι γνωστό. Εχει ασχοληθεί μέχρι και το Χόλιγουντ. Βέβαια, ούτε ο Ιντιάνα Τζόουνς ούτε η Λάρα Κροφτ θα μπορούσαν να ξεμπερδέψουν το κουβάρι της διαπλοκής αρχαιολογίας και πολιτικής που ξετυλίχθηκε προκειμένου να συγκροτηθεί το εθνικό κράτος της Αλβανίας.

Το καταφέρνει, ωστόσο, ένας υπαρκτός «αρχαιολόγος της δράσης», ο Ακης Τσώνος. Είναι το θέμα του βιβλίου του «Σκάβοντας στην Αλβανία, Ιστορία και ιδεολογία των αρχαιολογικών ερευνών κατά το 19ο και 20ό αι.», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ισνάφι».
Ο Α. Τσώνος πραγματεύεται το άγνωστο εν πολλοίς κομμάτι της ανασκαφικής ιστορίας και φωτίζει το γεωπολιτικό παιχνίδι στο οποίο συμμετείχε η αρχαιολογία. «Η εκάστοτε πολιτική εξουσία χρειάζεται και αναζητά ερείσματα για να στηρίξει τις πολιτικές επιλογές της και να δημιουργήσει στο μεγάλο μέρος του λαού την αίσθηση ότι είναι αναγκαία και απαραίτητη για τη βελτίωση της πορείας του τόπου, ώστε να διατηρήσει τα κεκτημένα της», εξηγεί στο «7» ο συγγραφέας.
«Ο έλεγχος της ερμηνείας των δεδομένων προς την κατεύθυνση που κάθε εξουσία επιθυμεί δεν έλειψε ποτέ από την αρχαιολογία και ταλανίζει ακόμα και σήμερα πολλά μέρη της Γης, ανάμεσα στα οποία και τα γειτονικά μας Βαλκάνια».
Ως ιδρυτικό μέλος του ΙΔΙΠΟΣ (Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Πολιτισμικής Συνεργασίας) ο Α. Τσώνος έχει ερευνήσει επί πολλά χρόνια το «έδαφος» της Αλβανίας.
Η ιστορία που μας διηγείται στο βιβλίο του έχει αρκετή πλοκή: Οι πρώτες, ερασιτεχνικές αρχαιολογικές επισκέψεις στην Αλβανία έγιναν στην περίοδο της Αναγέννησης. Η κυρίως ιστορία, όμως, άρχισε τον 19ο αι., όταν έγινε φανερό ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρεε. Οι Μεγάλες Δυνάμεις άρχισαν να ορέγονται τη Βαλκανική. Για να επιτευχθεί, όμως, η επιθυμητή επιρροή έπρεπε να οικειοποιηθούν το παρελθόν μέσω των ανασκαφών. Μιλάμε για την εποχή των μεγάλων ρομαντικών, των μεγάλων επαναστάσεων, και του εθνικισμού, στον οποίο στηρίχθηκαν οι διεκδικήσεις συγκρότησης εθνικών κρατών, στις οποίες όφειλε να προσχωρήσει και η Αλβανία.
Εδώ υπήρχε μια ιδιαίτερη δυσκολία: Πού θα στηριζόταν η εθνική ιδέα, όταν η κοινωνία ήταν ένα μωσαϊκό διαφορετικών φυλών, θρησκευτικών δογμάτων, γλωσσών και διαλέκτων;
Ο Α. Τσώνος αναφέρει ότι ακόμη και μέσα στην ίδια οικογένεια υπήρχαν άτομα που μιλούσαν διαφορετική διάλεκτο ή γλώσσα! Επιπλέον, δεν υπήρχε αστική τάξη που θα γινόταν φορέας των επαναστατικών διεκδικήσεων. «Επομένως», εξηγεί ο συγγραφέας, «σε μεγάλο βαθμό θα έπρεπε να εφευρεθεί η ραχοκοκαλιά αυτής της ιδέας, που δεν ήταν τίποτε άλλο από τους αρχαίους Ιλλυριούς που έζησαν στα εδάφη της Αλβανίας και των οποίων "φυσικά" απόγονοι ήταν οι σύγχρονοι κάτοικοι».
Αρχίζουν, λοιπόν, οι ανασκαφές. «Η πλειονότητά τους κυριαρχούνταν από τον επικεφαλής τους, ο οποίος και όριζε τα επιστημονικά κριτήρια. Αν ενδιαφερόταν για μία πλήρη και οργανωμένη επιστημονικά ανασκαφή ήταν στο χέρι του να το καταφέρει, όπως συνέβη στην περίπτωση της έρευνας στην Απολλωνία από τους Γάλλους κατά το Μεσοπόλεμο. Αντίθετα, η μεγαλομανία, η κρυψίνοια, η εσωστρέφεια και η ιδεολογική διασύνδεση της προσωπικότητας του επικεφαλής της ιταλικής αποστολής στο Βουθρωτό με τον ιταλικό φασισμό και η φημολογούμενη σχέση του με τον Μουσολίνι, θέτουν σε αμφισβήτηση τις ερευνητικές του επιλογές».
Το βιβλίο παρακολουθεί λεπτομερώς το «σκάψιμο» της Αλβανίας μέχρι και τις μέρες μας. Πότε άραγε διαπιστώθηκε ο ασφυκτικότερος έλεγχος στην έρευνα;
Ο συγγραφέας διακρίνει σαφώς την περίοδο του μεταπολεμικού καθεστώτος. Η πίεση για την τόνωση του εθνικού αισθήματος ήταν τότε ιδιαιτερα ασφυκτική. Αυξήθηκαν μεν οι ανασκαφές, κατευθύνονταν όμως σε συγκεκριμένες περιόδους, όπως των προϊστορικών θέσεων, των αρχαίων Ιλλυριών αλλά και του Μεσαίωνα.
Σε γενικές γραμμές η ιστορία της σκαπάνης στη γείτονα, όπως άλλωστε και στις περισσότερες περιπτώσεις, αποδεικνύει ότι υπερτονίστηκαν εποχές και αγνοήθηκαν άλλες, π.χ. η βυζαντινή. Η περίοδος κατά την οποία το μεγαλύτερο τμήμα των Βαλκανίων αποτελούσε κομμάτι μεγάλων πολυεθνικών αυτοκρατοριών με χαλαρή εθνική συνείδηση αγνοήθηκε σκοπίμως, υποστηρίζει ο συγγραφέας. Η εθνική ιδέα κινδύνευε από την εξαιρετική πολιτιστική ποικιλία που αναπτύχθηκε σε αυτό το μωσαϊκό φυλών, θρησκειών και γλωσσών που ήταν τα Βαλκάνια.
Μπορούμε να ελπίζουμε σε επιστημονικά αντικειμενική ερμηνεία των αρχαιολογικών ευρημάτων σήμερα, που η αρχαιολογία αυτονομήθηκε ως επιστήμη; «Δεν ξέρω αν είναι εφικτή η αντικειμενικότητα αλλά ξέρω ότι είναι εφικτή η υπεύθυνη και ειλικρινής δουλειά, η οποία φαίνεται και ως προς τα συμπεράσματα», απαντά ο Α. Τσώνος. «Οταν κοιτάς τα ευρήματά σου και ξέρεις τι σου λένε, δεν μπορεί να υποκρίνεσαι ότι βλέπεις κάτι άλλο».

Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=62350
Άβαταρ μέλους
Χειμάρρα
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 282
Εγγραφή: 22:27 pm 13 01 2006
Τοποθεσία: ΠΡΙΝΟΣ - ΠΟΤΑΜΙ

Re: Σκάβοντας για το (Αλβανικό) έθνος

Δημοσίευσηαπό Χειμάρρα » 12:17 pm 13 07 2009

Μπορεί όσοι είχαν συμφέρον να δημιουργηθεί το αλβανικο κράτος να καθοδήγησαν την αρχαιολογική έρευνα και σκαπάνη στην περιοχή με απώτερο σκοπό τη χειραγώγηση του λαού, η ενεργειά στην οποία προέβησαν όμως εκείνοι, δεν μπορεί να συγκριθεί με την απάτη των όσων μετέπειτα εξουσίασαν αυτό το κράτος, οι οποίοι δεν δίστασαν ποτέ να προβούν ακόμα και σε κραυγαλέες παραποιήσεις της ιστορίας, ιδιαιίτερα στις περιοχές όπου ανά τους αιώνες ήκμαζε ελληνικός πολιτισμός.

Η αλβανική τακτική συνεχίζεται με ελάχιστες ενδεχομένως παραλλαγές αυτούσια ακόμα και σήμερα. Δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου όταν πέρυσι, επισκεπτόμενος για πρώτη φορά το μεγαλειώδες αρχαιολογικό μνημείο του Βουθρωτού, διάβασα σε μια περιγραφική πινακίδα την αναφορά στο αρχαίο θέατρο ελληνιστικής περιόδου. Έγραφε: Teatri i stilit ''grek''... (Θέατρο ''ελληνικού'' στιλ... ΟΧΙ ελληνικό θέατρο), υπονοώντας προφανώς ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν ήταν Έλληνες κι ότι απλά έφτιαξαν αυτό το θέατρο ''μημούμενοι του Έλληνες''!!!

...
Άβαταρ μέλους
Χειμάρρα
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 282
Εγγραφή: 22:27 pm 13 01 2006
Τοποθεσία: ΠΡΙΝΟΣ - ΠΟΤΑΜΙ

Re: Σκάβοντας για το (Αλβανικό) έθνος

Δημοσίευσηαπό Χειμάρρα » 15:28 pm 04 09 2009

Η αλβανική τακτική για την οποία αναφέρω παραπάνω ότι συνεχίζεται αυτούσια μέχρι και τις μέρες μας, γίνεται περίγελος σε σημερινό δημοσίευμα του ίδιου του αλβανικού τύπου, όπου σε άρθρο που υπογράφεται από το Πανεπιστήμιο του Ελμπασάν με τίτλο ''Ερασιτεχνισμός στη διεύθυνση του Υπουργικού Συμβουλίου'', διορθώνονται τα ιστορικά ατοπήματα του... (άκουσον άκουσον!!!) Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας, του οποίου ο επίσημος δικτυακός τόπος αναφέρει ότι οι Ιλλυριοί ήταν οι ιδρυτές των αρχαίων πόλεων της Απολλωνίας, του Δυρραχίου και του Βουθρωτού!!!!!


Απομονώνω το σχετικό σχόλιο από το άρθρο
Thuhet:
"Në fund të shekullit V p.e.s., ilirët u futën në periudhën e skllavopronarisë dhe themeluan përgjatë bregdetit qytete shumë të njohura në atë kohë, të cilat ekzistojnë dhe sot, si Durrahium (Durrësi), Apolonia, Butroti (Butrinti),..".

Është interpretim i gabuar sepse:

Së pari. Durrësi dhe Apollonia nuk janë ngritur nga Ilirët por janë ngulime helene siç janë p.sh. Napoli, Marseja, Stambolli e dhjetëra qendra qytetare të tjera përgjatë brigjeve të Mesdheut.



Το λυπητερό-τραγικό της υποθέσεως είναι ότι μερικές φορές ακόμα και συμπατριώτες μας, Έλληνες της Αλβανίας, συνεπαρμένοι από τις διεθνιστικές ριτορικές, αλλά ουσιαστικά τυφλωμένοι από την ίδια την άγνοιά τους, συνιθίζουν να χαρακτηρίζουν ''ακραίους'' όσους αναφέρονται με έμφαση απλά στην... ΑΛΗΘΕΙΑ. Απλά λοιπόν... αληθεύει, λεβέντες, ότι είναι εθνικιστικά υποκινούμενη η αλβανική τακτική απέναντη στον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό και εάν θέλουμε να έχουμε σαφή γνώση της παρούσας κατάστασης προκειμένου να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις για να προχωρήσουμε σε ένα σωστό σχεδιασμό της δικής μας τακτικής, αυτό θα πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο.


...
Άβαταρ μέλους
Χειμάρρα
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 282
Εγγραφή: 22:27 pm 13 01 2006
Τοποθεσία: ΠΡΙΝΟΣ - ΠΟΤΑΜΙ

Re: Σκάβοντας για το (Αλβανικό) έθνος

Δημοσίευσηαπό Χειμάρρα » 11:37 am 09 09 2009

Την εν λόγω Αλβανική τακτική περιέγραψε με ύφος ποιητικό και πολύ επιτυχημένα ο... ''ανάρπαστος'' του φόρουμ, πριν από περίπου 2 χρόνια.

Κι ενώ με κάθε επιφύλαξη για τα πνευματικά δικαιώματα παραθέτω παρακάτω ένα απόσπασμα (μιας και είναι ιδιαίτερα ευέξαπτος ο star μας), εντελώς ανεπιφύλακτα από την άλλη, συστήνω την πλήρη και προσεκτική ανάγνωση του κειμένου του.

Πολλά θα αλλάξουν και άπταιστα τη γλώσσα θα μιλάνε και ήθη και έθιμα θα κάνουνε δικά τους. Δικά τους θα τα πλάσουνε, δικά τους θα τα βαφτίσουνε, δικά τους θα τα πούνε. Η πλεονεξία και η αχαριστία, το σήμα κατατεθέν τους, θα είναι αυτό που τους προδίδει. Θα είναι αυτό που θα τους δίνει τιμή και αξία. Και φυσικά η δίψα μυθοπλασίας και δημιουργίας ιστορίας, η δίψα για εξάπλωση.


...
Άβαταρ μέλους
Χειμάρρα
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 282
Εγγραφή: 22:27 pm 13 01 2006
Τοποθεσία: ΠΡΙΝΟΣ - ΠΟΤΑΜΙ

Re: Σκάβοντας για το (Αλβανικό) έθνος

Δημοσίευσηαπό lazos » 10:50 am 18 09 2009

Ενδιαφέρον και αναμενόμενο

ΥΓ: Πετυχημένος τίτλος. Θα μπορούσε να είναι και τιτλος ενος βιβλίου μετα απο αρκετά χρόνια
Άντρας λογάται όποιος μπορεί, να σκύφτει το κεφάλι
όταν πουλούν παλικαριές κι εγωισμούς οι άλλοι
Άβαταρ μέλους
lazos
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 1294
Εγγραφή: 05:14 am 16 12 2005
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Σκάβοντας για το (Αλβανικό) έθνος

Δημοσίευσηαπό aristera » 18:38 pm 06 12 2009

Η αρχαιολογία, εις βάρος της ίδιας της υπόστασης της, αναγκαλίζεται σφιχτά με την κρατική πολιτική και, όντας προετοιμασμένη, της παρέχει άμεσα όλες τις αναγκαίες προυποθέσεις για τη θεωρητική και επιστημονική στήριξη πολιτικών ιδεολογιών. Ο δρόμος, που άνοιξε στη Νεότερη Εποχή ο Μέγας Ναπολέων, εφαρμόζεται πλήρως στην περίπτωση της Βορείου Ηπέιρου μετατρέποντας τους αντικειμενικούς στόχους της επιστημονικής έρευνας σε δεκανίκι της οποιασδήποτε "σωστής ή λανθασμένης" ιδεολογίας, εν προκειμένου, στην επικράτηση της Μεγάλης Ιδέας

http://aristerastidropoli.blogspot.com/ ... st_31.html
aristera
 
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 18:00 pm 06 12 2009


Επιστροφή στο Δημοσιεύματα για Θέματα που μας Αφορούν

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 9 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 9 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 9 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 9 επισκέπτες

Login Form