Τώρα είναι 09:55 am 09 08 2022

Ο Λεωνίδας Παππάς για το πρόσφατο συμβάν στη Χιμάρα

Συντονιστής: Νέοι

Ο Λεωνίδας Παππάς για το πρόσφατο συμβάν στη Χιμάρα

Δημοσίευσηαπό ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ τελεία GR » 23:36 pm 30 05 2010

ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ 90,6 FM
(www.radioasty.gr)

ΕΚΠΟΜΠΗ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR»

Η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου της «Ομόνοιας» Λεωνίδα Παππά στην εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR»,
με τους Σπύρο Ιωάννου και Αθηνά Κρεμμύδα, την Παρασκευή 28 Μαϊου 2010, με αφορμή τις πληροφορίες για τρομοκρατική επίθεση
κατά του Προέδρου της οργάνωσης και Δημάρχου Χιμάρας Βασίλη Μπολάνου.
Η εκπομπή απευθύνθηκε στον κο Παππά αφού δεν κατόρθωσε, παρά τις επί τριών ημερών επανειλημμένες προσπάθειες, να επικοινωνήσει με τον κο Μπολάνο.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής οι παραγωγοί σχολίασαν τα όσα δημοσιεύθηκαν από τις 24 Μαϊου γύρω από το θέμα και τις αντιδράσεις ορισμένων σωματείων και ΜΜΕ.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κύριε Παππά καλησπέρας σας!

Λ. Παππάς: Καλησπέρα, τι κάνετε;

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Όλα καλά. Εσείς πως είστε; Γιατί από κει έρχονται τα νέα...

Λ. Παππάς: Ε, όχι. Το κέντρο των εξελίξεων είναι εκεί σε σας, όχι εδώ σε μας.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Αναφερόμαστε στα «εκρηκτικά» νέα που μαθαίνουμε από την περιοχή μας...

Λ. Παππάς: Ποια εννοείτε;

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εννοούμε την έκρηξη που έγινε στη Χιμάρα, κοντά στο σπίτι του Δημάρχου Βασίλη Μπολάνου. Επειδή οι ειδήσεις δεν συμβαδίζουν με τα γεγονότα και οι απόψεις διίστανται, θα θέλαμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι πραγματικά συνέβη.

Λ. Παππάς: Επειδή σας άκουγα, νομίζω ότι το κουράσατε και σεις λίγο το θέμα. Δεν νομίζω ότι έπρεπε να γίνει τόσο πολύ συζήτηση για το αν ήτανε ή δεν ήτανε. Όλοι φυσικά ευχόμαστε να μην ήταν τρομοκρατική επίθεση. Κανένας δεν θέλει τη βία. Αυτό είναι το βασικό.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Τελικά ήταν ή δεν ήταν;

Λ. Παππάς: Αν προσέξατε η ανακοίνωση της «Ομόνοιας» βγήκε με κάποια καθυστέρηση και δεν είναι τυχαίο αυτό. Είναι δεδομένο επίσης ότι ο Μπολάνος είναι το κόκκινο πανί των εθνικιστών της Αλβανίας. Θυμάστε όταν καίγονταν ελληνικές σημαίες που ήταν γραμμένο επάνω το όνομα του. Αν δείτε και τα ανώνυμα σχόλια που γράφονται σε κάποια αλβανικά σάιτ για τον κο Μπολάνο, θα καταλάβατε ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης η απόσταση της έκρηξης ήταν πολύ κοντά στο σπίτι του. Σαν πολλές συμπτώσεις δεν πέφτουνε μαζί;

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Συλλάβανε και δύο άτομα όμως...

Λ. Παππάς: Οι έρευνες της Αστυνομίας στράφηκαν αρχικά προς αυτή την κατεύθυνση. Θεώρησαν δεδομένο ότι αυτό υπάρχει. Από κει και πέρα αν βγει κάτι άλλο... Ευχόμαστε να μην υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Σε περίπτωση που είναι κάτι άλλο θα το διαψεύσετε δηλαδή;

Λ. Παππάς: Τι να διαψεύσουμε;

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Το δελτίο τύπου που βγήκε.

Λ. Παππάς: Τι λέει το δελτίο τύπου;

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ότι καταδικάζετε την επίθεση...

Λ. Παππάς: Εμείς δεν σκοτώσαμε κανέναν με αυτό το δελτίο τύπου...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ναι αλλά αποπροσανατολίζετε την κοινή γνώμη.

Λ. Παππάς: Το δελτίο τύπου ήταν μία ανακοίνωση που πρεσβεύει τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και δεν κρεμάσαμε, δεν καταδικάσαμε κάποιον. Με αφορμή ένα γεγονός είπαμε τις αρχές που πρεσβεύουμε. Αν δεν έγινε τρομοκρατική επίθεση παύουν να έχουν ευθύνη η Εισαγγελεία και οι Αστυνομικές Αρχές της Αυλώνας που προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν τον Μπολάνο; Υπάρχει ένας συγκεκριμένος εκδοτικός όμιλος στην Αλβανία, ιταλικών συμφερότων και αναφέρομαι στην Gazeta Shqiptare, το NEWS 24 και το Balkanweb.com, ο οποίος καθημερινά κάνει πολιτική ανθελληνική προπαγάνδα.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κανείς δεν διαφωνεί με αυτά που λέτε, αλλά μην μπούμε όμως και μεις σε αυτή τη λογική. Μην κάνουμε και μεις προπαγάνδα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Λ. Παππάς: Υπήρχε μια πράξη βίας; Έγινε τα μεσάνυχτα μια έκρηξη. Μάλιστα απ’ ότι μου λένε, γιατί εγώ δεν ήμουν εκεί, η ποσότητα των εκρηκτικών υλών ήταν πολύ μεγάλη. Αυτοί που τις τοποθέτησαν, απ’ ότι έμαθα από τη Χιμάρα, ήταν ερασιτέχνες. Αν όμως η ίδια ποσότητα είχε τοποθετηθεί με επαγγελματικό τρόπο θα ήταν τεράστιες οι ζημιές. Και μιλάμε ότι ήταν δίπλα από σπίτια, από κατοικημένες περιοχές. Όπως και να’ χει είναι μία μορφή βίας.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Το γεγονός όμως ότι βγήκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο κατοίκων που είχαν διαφορές μεταξύ τους, αυτό έγινε τυχαία;

Λ. Παππάς: Δεν αποκλείεται να είναι και αυτό. Οπότε εμείς τι πρέπει να διαψεύσουμε τώρα;

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Αν τελικά η επίθεση αυτή έγινε ενάντια στον πρόεδρο της «Ομόνοιας» ή όχι.

Λ. Παππάς: Το δελτίο τύπου της «Ομόνοιας» είναι μία δήλωση ειρηνική. Δηλαδή τι να διαψεύσουμε ότι είμαστε κατά της ειρήνης;

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Όχι, λέμε αν η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε κατά του κου Μπολάνου ή όχι.

Λ. Παππάς: Εύχομαι να μην είχε στόχο τον κο Μπολάνο. Από κει και πέρα περιμένουμε τα πορίσματα της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Ακούστηκαν κάτι πράγματα παράλογα περί προβοκάτσιας και άλλα, αν ήταν έτσι δεν θα ‘βγαζε δελτίο τύπου η «Ομόνοια». Υπήρχε μία επιφύλαξη πάντως, γιατί και η ανακοίνωση βγήκε με κάποια καθυστέρηση...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Την επόμενη μέρα...

Λ. Παππάς: Την πρώτη και τη δεύτερη μέρα οι έρευνες της Αστυνομίας της Αυλώνας ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς τι θα κάναμε; δεν έπρεπε να μιλήσουμε; Και ήταν μία αφορμή για να πούμε και κάποια άλλα πράγματα που αποτυπώθηκαν στην ανακοίνωση.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Σαφώς και έπρεπε να βγει δελτίο τύπου και να πάρετε και θέση. Η ουσία είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση.

Λ. Παππάς: Πέρα από το γεγονός, σημασία πιο πολύ στο δελτίο τύπου έχουν τα άλλα που γράφτηκαν. Ότι πράγματι υπάρχει μια προσπάθεια των Αστυνομικών Αρχών και της Εισαγγελίας της Αυλώνας που δεν χάνουν την ευκαιρία να δαιμονοποιούν τον Μπολάνο. Είτε με δικαστηρία είτε με προσαγωγές, επιχειρούν ένα σπάσιμο νεύρων. Τις προάλλες πήγαν και κατέσχεσαν το Πρωτόκολλο στο Δημαρχείο της Χιμάρας.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Αυτό εντάσσεται στον οικονομικό έλεγχο που γίνεται σε όλους τους Δήμους της Αλβανίας;

Λ. Παππάς: Αυτό που λέω έχει γίνει εδώ και καιρό. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε κάτι παραπάνω. Τα θέματα του Δήμου Χιμάρας δεν τα γνωρίζω καλά, εγώ είμαι εκπρόσωπος της «Ομόνοιας».

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Να παραμείνουμε τότε στην «Ομόνοια» και να πάμε στο νέο καταστατικό. Τελικά το συμπέρασμα που βγάλαμε μετά την Καταστατική Συνδιάσκεψη είναι ότι ΚΕΑΔ και «Ομόνοια» πλέον είναι ένα και το αυτό.

Λ. Παππάς: Όχι δεν είναι έτσι.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Το καταστατικό τουλάχιστον αυτό μας έδωσε να καταλάβουμε.

Λ. Παππάς: Δεν ξέρω αν μάθατε για την τοποθέτηση μου που έλεγε ακριβώς αυτό το πράγμα.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Η τοποθέτηση σας όμως ήταν πριν ψηφιστεί το καταστατικό.

Λ. Παππάς: Δεν είναι ένα και το αυτό. Η «Ομόνοια» είναι οργάνωση όλων των Ελλήνων και το ΚΕΑΔ ένα πολιτικό κόμμα. Απλώς η «Ομόνοια» έχει μία συνεργασία με το ΚΕΑΔ.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Όταν όμως η συνεργασία αυτή δεσμεύεται μέσω καταστατικού δεν υποβαθμίζεται η «Ομόνοια»;

Λ. Παππάς: Όχι δεν υπάρχει δέσμευση μέσω καταστατικού.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Όταν λέει ότι τα μέλη της «Ομόνοιας» πρέπει να είναι μέλη του ΚΕΑΔ... Γιατί αυτή η εσωστρέφια;

Λ. Παππάς: Σε ποιο άρθρο το λέει αυτό;

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μαζί μας το καταστατικό για να σας διαβάσουμε ακριβώς το άρθρο...

Λ. Παππάς: Εγώ το διαψεύδω αυτό και αν το βρείτε να μου το πείτε ότι είναι σε αυτό το άρθρο για να γίνει θέμα.
Στην Καταστατική Συνδιάσκεψη δεν είσασταν, έτσι;

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Όχι στη Συνδιάσκεψη δεν είμασταν αλλά το διαβάσαμε μετά.

Λ. Παππάς: Όχι δεν υπάρχει τέτοιο άρθρο. Υπάρχει ένα άρθρο στο καταστατικό που λέει ότι πολιτικός φορέας και εκπρόσωπος στο κοινοβούλιο της Αλβανίας είναι το ΚΕΑΔ και αυτό άλλαξε μάλιστα, ότι ήθελαν να αναφέρεται σε κάποια παράγραφο η σχέση μας με το ΚΕΑΔ. Και η πραγματική σχέση μας είναι ότι η «Ομόνοια» είναι αυτή που δημιούργησε το ΚΕΑΔ. Βεβαίως έχει το δικό του καταστατικό. Είναι σαν τη συζήτηση που γινόταν για το ευρωπαϊκό καταστατικό αν θα λέει ότι η Ευρώπη κατοικείται από διαφορετικούς πληθυσμούς. Είναι τυπικό αυτό. «Ομόνοια» και ΚΕΑΔ είναι δύο διαφορετικοί φορείς με το δικό του καταστατικό ο καθένας που έχουν μια συνεργασία. Δεν είναι ένα και το αυτό.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Πάντως εμείς είχαμε την εντύπωση πως το συνέδριο αυτό θα ήταν ένα άνοιγμα της «Ομόνοιας» στη βάση, αλλά αυτό που προσκομίσαμε ήταν άλλη μία εσωστρέφια. Όταν από τη στιγμή που στην οργάνωση γίνονται δεκτοί μόνο άτομα που συμμετέχουν στο ΚΕΑΔ και όλοι οι υπόλοιποι που έχουν μια διαφορετική ιδεολογική τοποθέτηση δεν γίνονται δεκτοί ως μέλη της «Ομόνοιας», τι να καταλάβουμε; Αυτό μάλιστα ειπώθηκε στην ομιλία του κου Μπολάνου.

Λ. Παππάς: Δεν είναι ότι δεν γίνονται δεκτοί ως μέλη άτομα διαφορετικών ιδεολογικών πεποιθήσεων. Δεκτός στην «Ομόνοια» δεν μπορεί να γίνει κάποιος που είναι μέλος ενός αλβανικού κόμματος, όπως το Σοσιαλιστικό και το Δημοκρατικό. Όχι όμως ότι αν κάποιος πιστεύει αριστερά ή δεξιά δεν μπορεί να γίνει μέλος της «Ομόνοιας». Αν εσείς πιστεύετε ότι αυτό είναι μια εσωστρέφια ο καθένας το κρίνει όπως νομίζει. Και εγώ είχα τις προσωπικές μου αντιπαραθέσεις αλλά αυτή τη στιγμή είμαι εδώ για να υπερασπιστώ την «Ομόνοια». Μπορώ να σας πω ότι προσπάθεια ανοίγματος έγινε. Τώρα κατά πόσο πέτυχε ας το κρίνει ο καθένας. Από την άλλη η «Ομόνοια» έχει και μια πολιτική διάσταση. Γιατί πολλοί λέγανε να μετατραπεί σε έναν πολιτιστικό φορέα και άλλα. Η άποψη η δική μου και των οργάνων της «Ομόνοιας» είναι ότι πρέπει να έχει πολιτική διάσταση. Αποφασίζει για τον τόπο, εκλέγει τους αιρετούς και λοιπά. Όλοι οι αιρετοί εκλέγονται στα όργανα της «Ομόνοιας», οπότε έχει πολιτική διάσταση.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Το Βορειοηπειρωτικό δεν πολιτιστικό, ούτε κοινωνικό, είναι εθνικό θέμα. Έτσι και η «Ομόνοια» δεν θα μπορούσε να είναι πολιτιστική οργάνωση. Αλλίμονο αν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.

Λ. Παππάς: Κατά μία έννοια μία πολιτιστική οργάνωση είναι και εθνική. Κατά μία έννοια τονίζω.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Θα ξεφύγουμε όμως. Είμαστε ήδη αρκετά μακρυά απ’ το στόχο μας άμα πάμε και στα πολιτιστικά θα χαθούμε εντελώς. Να σας ευχαριστήσουμε κε Παππά. Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Λ. Παππάς: Όχι, απλώς να σας συγχαρώ για την εκπομπή που έχετε σήμερα.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Και γενικότερα να σας ευχαριστήσουμε που συμμετέχετε στην εκπομπή κάθε φορά που σας καλούμε.
Να το τονίσουμε αυτό.
Κάθε Παρασκευή 4 - 6 μ.μ. ακούτε την εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR από το ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ στους 90,6 FM ή στο www.radioasty.gr
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ τελεία GR
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: 16:38 pm 01 05 2010
Τοποθεσία: Καλλιθέα

Επιστροφή στο Πολιτικα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 2 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 2 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

Login Form