Ξαφνικό «λουκέτο» στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Πανεπ. Αργυροκάστρου...


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

● Μείζον θέμα έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες εντός και εκτός συνόρων, από το ξαφνικό «λουκέτο» στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. Για την ακρίβεια, η από εδώ πλευρά δεν φάινεται και τόσο συνεργάσιμη, έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση που και την απρόσκοπτη λειτουργία του να συνεχίσει το Τμήμα και να μην μείνουν μετέωροι δεκάδες ομογενείς φοιτητές που σπουδάζουν σʼ αυτό.
«Το ταμείο είναι μείον» φαίνεται πως προέταξαν ως δικαιολογία στους φοιτητές για τη λήξη της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αυτό του Αργυροκάστρου. Ως εκ τούτου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποφάσισε να μην στείλει φέτος καθηγητές, οι οποίοι δίδασκαν τα προηγούμενα χρόνια στο συγκεκριμένο Τμήμα, με αποτέλεσμα να μείνει κυριολεκτικά στον «αέρα»!
Πριν δυο χρόνια τα δυο Πανεπιστήμια, Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου, είχαν συνάψει μια συμφωνία, η οποία προέβλεπε την αναβάθμιση του Τμήματος με στόχο μάλιστα την αναγνώριση του συγκεκριμένου πτυχίου και στην Ελλάδα.
Αντʼ αυτού όμως από φέτος μπαίνει λουκέτο. Και το παράδοξο είναι ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε κυρίως η ελληνική πλευρά (!) επιδεικνύοντας μια άνευ προηγουμένου αδιαφορία.
Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των φοιτητών του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ι. Γεροθανάση δεν βρέθηκε λύση, λόγω... έλλειψης οικονομικής στήριξης! Το... εξωπραγματικό ποσό που ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί είναι μόλις 60 χιλιάδες ευρώ ετησίως!
Ο δε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Ι. Ριζόπουλος φαίνεται πώς δεν έχει κατανοήσει την σοβαρότητα του θέματος.
Όταν πρωτοξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρήκε αμέσως θερμούς συμπαραστάτες, καθώς, όπως όλοι αναγνωρίζουν, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα το να λειτουργήσει ελληνικό Πανεπιστημιακό Τμήμα σʼ ένα κρατικό Πανεπιστήμιο μιας άλλης χώρας! Το Ίδρυμα Λάτση μάλιστα στήριξε αρχικά την προσπάθεια, προσφέροντας σημαντική οικονομική βοήθεια.
Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Μπάρκας, δήλωσε στον «Π.Λ» ότι όλα ξεκίνησαν με την «αλλαγή φρουράς» στο Γενικό Προξενείο Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και στα Τίρανα. Οι αρνητικές εισηγήσεις που ακολούθησαν και η υποβάθμιση του εγχειρήματος είχαν ως αποτέλεσμα να αποσύρει την οικονομική στήριξή του το Ίδρυμα Λάτση και στη συνέχεια ακολούθησε και το Υπουργείο Παιδείας.
«Είναι προφανές ότι πρόκειται για ακραία περίπτωση έλλειψης στοιχειώδους εξωτερικής εθνικής πολιτικής, την οποία χαράσσουν και καθορίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα και όχι σταθεροί θεσμοί. Η αλλαγή τους στα πόστα φέρνει και την αλλαγή της πολιτικής, ακόμα και σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Ακριβώς, μια τέτοια πολιτική στην προκειμένη περίπτωση έχει, το λιγότερο, σκοτώσει τα όνειρα αρκετών δεκάδων ομογενών φοιτητών, οι οποίοι δεν μπορούν να διανοηθούν ότι υπήρχε περίπτωση νʼ αντιμετωπιστούν κατʼ αυτόν τον τρόπο από την μητέρα πατρίδα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρκας.
* * *
Πού όμως σκοντάφτει η λύση του τόσο σημαντικού για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό αυτού προβλήματος; Μήπως στην έλλειψη ευαισθησίας στα εθνικά μας θέματα από κάποιους... καλοζωισμένους διπλωμάτες του Υπουγείου Εξωτερικών και όχι τόσο στην εξασφάλιση χρηματοδότησης; Το ποσό που απαιτείται για την βιωσιμότητα του Ελληνικού Τμήματος είναι σχετικά αστείο θα λέγαμε, την ώρα που κατασπαταλούνται πολλαπλάσια ποσά για δεξιώσεις και τραπεζώματα από τις διπλωματικές μας αποστολές!
Όταν πρόκειται για θέματα Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού, μάλιστα εκτός συνόρων, όλοι θα πρέπει να είναι αρωγοί και συμπαραστάτες και να μην βρίσκονται με φθηνά επιχειρήματα απέναντι στις προσπάθειες.
Πρώτα απʼ όλους η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να προσεγγίσει το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή και να δράσει αστραπιαία. Έτσι μόνο δεν θα χαθεί η ευκαιρία να διδάσκεται η Ελληνική Γλώσσα και ο Πολιτισμός μας σε ακαδημαϊκό επίπεδο σε δημόσιο Πανεπιστήμιο ξένης χώρας και μάλιστα της γειτονικής μας Αλβανίας. Το επιχείρημα ισχυροποιείται εάν σκεφθεί κανείς ότι σʼ αυτή την χώρα ζει και δραστηριοποιείται η ελληνική εθνική μειονότητα.
Από την άλλη η Βορειοηπειρωτική Οργάνωση «Ομόνοια»... περί άλλων τυρβάζει. Περνάνε από δίπλα της τόσο σημαντικά εθνικά ζητήματα και αυτή ασχολείται ακόμη με τα εσωτερικά της προβλήματα. Επιτέλους, για μια φορά ας σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εξάλλου σκοπός της είναι να προφυλάσσει και να διεκδικεί ότι καλύτερο για την ελληνική ομογένεια.
Όλοι, εντός και εκτός συνόρων, πρέπει άμεσα να κινηθούν προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να λειτουργήσει ξανά από φέτος -όχι του χρόνου!- το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου. Αρκετά πια, όχι άλλα λάθη σε τέτοια ευαίσθητα εθνικά θέματα!

Γράφει: Εύη Κουτσολιόντου
Πρωινος Λογος