Η 16η επέτειος της Ομόνοιας


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Στις 11 Γενάρη 1991 στη Δερβιτσιάνη οι Έλληνες της Αλβανίας ίδρυσαν τη δικιά τους πολιτική οργάνωση, ίδρυσαν την οργάνωση που θα καθοδηγούσε τον αγώνα των Βορειοηπειρωτών σε όλα τα στάδια και επίπεδα, την οργάνωση που θα συσπείρωνε όλους τους Βορειοηπειρώτες και θα μας αντιπροσώπευε εντός και εκτός συνόρων.
Ίδρυσαν την Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας « Ομόνοια».
Πέρασαν 16 ολόκληρα χρόνια από εκείνη την ιστορική μέρα. Στην 16η επέτειο στη Δερβιτσιάνη πήραν μέρος Βορειοηπειρώτες από τη Δρόπολη, Δέλβινο, Άγιοι Σαράντα, Χιμάρα , Πωγώνι κ.α. H κεντρική πλατεία και το Μέγαρο πολιτισμού ήταν κατάμεστα.
Τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου, Σεβασμιότατος Δημήτριος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Κων/νος Κοκόσης, ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου κ. Χρήστος Μαντέλος, ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Παντούλας, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων, καθώς και αντιπροσωπεία της Ο.Σ.Ε.Β « Ο Άγιος Κοσμάς». Τη Νεολαία Βορειοηπειρωτών εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της κ. Αιμίλιος Πάντος.
Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό «Κοίμησης της Θεοτόκου» και το ευχέλαιο για την ημέρα της Ομόνοιας και μετά συνεχίστηκε η εκδήλωση στο Μέγαρο Πολιτισμού.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κος Σπύρος Ξέρας, πρόεδρος Ομόνοιας του παραρτήματος Αργυροκάστρου και Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου, ο οποίος αφού έκανε μια αναφορά στο ρόλο που έπαιξαν οι τοπικές οργανώσεις της Ομόνοιας, τόνισε πως και λάθη έγιναν, αλλά η πορεία της Ομόνοιας είναι ανοδική. Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Ιωάννης Γιάννης.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως η Ομόνοια έγινε το σύμβολο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ένα Σύμβολο που γεννήθηκε με θυσίες, αγώνα και αποφασιστικότητα.
" Να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για το καλό του τόπου μας, όσους σήμερα δε βρίσκονται ανάμεσά μας...
Ποτέ δεν πάψαμε να παλεύουμε για συλλογική ενότητα, μια ενότητα που χρειάζεται ο τόπος μας, μια ενότητα που πρέπει να δείξουμε στις εκλογές της 18ης Φεβρουαρίου..."
Στην ομιλία του ο Πρέσβης κ. Κ. Κοκόσης έστειλε ένα μήνυμα ενότητας προς όλους τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και επεσήμανε την αμέριστη συμπαράσταση της Αθήνας και της Ελλάδας.
Στη συνέχεια χαιρέτησε ο βουλευτής και Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ντούλες Ευάγγελος.
Έκανε μια μικρή αναφορά στις πρώτες μέρες της Ίδρυσης της Ομόνοιας, στους πρώτες πυρήνες της Οργάνωσης που ιδρύθηκαν στο Δέλβινο, Αργυρόκαστρο και Αγ. Σαράντα και είπε χαρακτηριστικά πως η Ομόνοια ήταν το δεύτερο πολιτικό σχήμα μετά την ίδρυση του Δ.Κ στην Αλβανία που ανακοίνωσε την ίδρυσή του, με ανακοινώσεις που αναπτύχθηκαν σε διάφορα σημεία της κεντρικής πλατείας των Τιράνων.
"Είναι μεγάλη η χαρά να βλέπουμε για 16η συνεχόμενη χρονιά την Ομόνοια να ενισχύεται, να δυναμώνει, να εντείνει τον αγώνα της, να πετυχαίνει τους στόχους της, να συνειδητοποιεί τα λάθη της, να τα διορθώνει και με μεγαλύτερη ένταση να προχωρά μέχρι την ολοκλήρωση του στρατηγικού της στόχο, για τον οποίο ιδρύθηκε. Δε θα ακούσουμε μόνα κολακευτικά σχόλια, αλλά και παράπονα, πικρίες, ισχυρισμούς για αστοχίες και αδικίες. Η Ομόνοια είναι ένας ζωντανός οργανισμός με τα προβλήματα λειτουργίας της, παρόλα αυτά είναι το πιο ζωντανό και το πιο δημοκρατικό σχήμα σε σύγκριση με το ΚΕΑΔ, αλλά και με τα άλλα πολιτικά κόμματα στην Αλβανία.
Η Ομόνοια αυτά τα 16 χρόνια, δεν κατόρθωσε μόνο να επιβιώσει, να κάνει γνωστά τα προβλήματα και τις διώξεις που υπέστει ο ελληνισμός τις δεκαετίες του κομμουνισμού , να διεκδικήσει δυναμικά και να προωθήσει τα αιτήματα του ελληνισμού μέσω των διεθνών οργανισμών, αλλά κατάφερε να είναι ο καλύτερος πρεσβευτής των ιδανικών της δημοκρατίας και της ελευθερίας, τα οποία έχουν ως πατρώα γη την Ελλάδα και τον ελληνισμό και τα οποία μεταλαμπαδεύει στο χώρο που δρα και δραστηριοποιείται.."
Η εκδήλωση έκλεισε με τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Χειμάρρας κ. Μπολάνου Βασίλη και του Βουλευτή Ιωαννίνων κ. Παντούλα Μιχαήλ. Ο κ. Παντούλας αφού μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον νέο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου, τόνισε πως όλοι οι Βορειοηπειρώτες πρέπει να πιστέψουν στην Ομόνοια, να την αγκαλιάσουν και να στηρίξουν τις επιλογές της στις δημοτικές εκλογές. Ο βουλευτής Ιωαννίνων είναι από τους λίγους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που βρίσκονται κοντά στους Βορειοηπειρώτες. Ευχές και χρόνια πολλά έστειλαν και οι βουλευτές της Ν.Δ Α.Φούσας, Κ. Γκιουλέκας και Ε. Χαϊτίδης. Ακολούθησε κοκτέιλ το οποίο πρόσφερε η Ομόνοια στους παραβρισκόμενους. Πριν και μετά την εκδήλωση η αντιπροσωπεία της Νεολαίας και της Ο.Σ.Ε.Β, είχαν μια σειρά επαφών με αιρετούς του τόπου μας, με τον Πρέσβη και τον Πρόξενο της Ελλάδος.
Οι συζητήσεις έγιναν γύρω από τις δημοτικές εκλογές, την ανάπτυξη του τόπου μας και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται εκεί.
Επίσης μια σειρά επαφών έγιναν και με τους διευθυντές και δασκάλους των σχολείων στην Άνω και Κάτω Δρόπολη.

nulled script