«Βαφτίστηκε» Ελληνας στα 91


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

«Σήμερα ελευθερώθηκα για δεύτερη φορά. Η πρώτη, ήταν το 1990 όταν ήρθα από την Αλβανία και η δεύτερη τώρα που πήρα την ελληνική ιθαγένεια».Τα λόγια του 91χρονου Ευάγγελου Μάσσιου αφοπλιστικά και συνάμα συγκινητικά, αφού χθες το όνειρο πολλών έγινε πραγματικότητα.

Υστερα από επίμονες προσπάθειες, χωρίς ούτε μια στιγμή να το βάλει κάτω, κατάφερε να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και να γίνει και τυπικά αυτό, που όπως λέει ο ίδιος, πάντα ήταν: «Ελληνας». Σε ειδική τελική, που έγινε χθες στη Νομαρχία Αθηνών, μαζί με άλλα 226 άτομα ο κ. Μάσσιος ορκίστηκε Ελληνας πολίτης. Αν και στα 91 χρόνια της ζωής του συνοψίζεται ολόκληρη ιστορία, ο ίδιος χαρακτηρίζει την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ως την πιο «δυνατή» εμπειρία που είχε μέχρι τώρα. «Είναι δικαίωση», λέει συγκινημένος, αφού προσπαθούσε επί 12 συναπτά έτη να αποκτήσει την υπηκοότητα. Η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται δεν στάθηκαν εμπόδιο και δεν πτόησαν ούτε στιγμή τον κ. Ευάγγελο Μάσσιο. Γεννήθηκε στο ελληνόφωνο χωριό Δερβιτσάνι, 6 χιλιόμετρα από το Αργυρόκαστρο Αλβανίας. Παρά τις αντιξοότητες, τελείωσε το δημοτικό σχολείο στην Αλβανία και στη συνέχεια πήγε στα Ιωάννινα όπου αποφοίτησε από το Γυμνάσιο το 1934. Μετά κατέβηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε γιατρός. Ο πόλεμος, η φτώχεια και οι δυσχέρειες της εποχής καθυστέρησαν τις σπουδές του, τις οποίες ολοκλήρωσε το 1945. Επέστρεψε στην Αλβανία, και ειδικότερα στο Τεπελένι, όπου δούλευε ως γιατρός μέχρι που πήρε σύνταξη. Δύσκολα χρόνια «Ηταν δύσκολα χρόνια. Μεγάλωσα τέσσερα παιδιά σε δύσκολες συνθήκες, αφού είχαμε διπλή πίεση, και οικονομική και πολιτική», λέει στο «Εθνος» ο κ. Μάσσιος και προσθέτει: «Νιώθω δικαιωμένος γιατί στα 91 μου κάπου ανήκω. Στην Αλβανία μάς έλεγαν Ελληνες και στην Ελλάδα Αλβανούς. Τώρα πιστεύω ότι αποκαταστάθηκε η αδικία». Ο 91χρονος ήρθε πριν από 17 χρόνια στην Ελλάδα, έχει τέσσερα παιδιά, τα τρία ζουν στην Ελλάδα και η μία του κόρη στην Αμερική. Σήμερα ζει στο Παγκράτι μαζί με τη γυναίκα του, τον γιο του και την οικογένειά του, οι οποίοι όλοι έχουν κάνει αίτηση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΚΟΟΙ ΑΚΟΜΑ 226 ΑΤΟΜΑ Μαζί με τον κ. Ευαγγ. Μάσσιο, χθες, απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια ακόμη 226 άτομα, σε ειδική τελετή η οποία έγινε στη Νομαρχία Αθηνών. Οι... νέοι Ελληνες πολίτες προέρχονται από 23 διαφορετικές χώρες του κόσμου, με την πλειονότητα να είναι από την Αλβανία (176), ενώ έπονται οι Αιγύπτιοι (17), χωρίς ωστόσο να λείπουν κι εκείνοι που ήρθαν από μακρινές χώρες όπως Κίνα, Χαρτούμ, Κολομβία, Αιθιοπία. Στην πλειονότητά τους είναι άνδρες (126, έναντι 101 γυναικών), ενώ οι περισσότεροι είναι χριστιανοί στο θρήσκευμα, οι 10 μουσουλμάνοι και ο ένας βουδιστής, ενώ προέρχονται από διάφορα επαγγέλματα (π.χ. επιστήμονες, συνταξιούχοι, φοιτητές, εργάτες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι, ζωγράφοι, μουσικοί, δικηγόροι κ.λπ.).

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" (21-06-07)
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
ΦΩΤΟ: Κ. ΠΟΛΥΒΙΟΣ