«Βασανιστήκαμε λόγω των ψυχικών δεσμών μας με Ελλάδα και Ορθοδοξία...»


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Ο Πρόεδρος των Βλάχων της Αλβανίας ΧΡ. ΓΚΟΤΣΗΣ τονίζει:
«Βασανιστήκαμε λόγω των ψυχικών δεσμών μας με Ελλάδα και Ορθοδοξία...»
2.730 χρόνια φυλακή στους εκ Κεφαλοβρύσου Βλάχους!
«Είμαι υπερήφανος που είμαι Βλάχος. Οι Βλάχοι, ως Έλληνες, έχουν συμβάλλει αφάνταστα υπέρ του Ελληνισμού». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, με κατηγορηματικό τρόπο στην εφημερίδα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» ο πρόεδρος των Βλάχων της Αλβανίας Χρήστος Γκότσης (φωτό).
Ο κ. Γκότσης αναφέρει πως είναι πολλοί οι Βλάχοι στην Αλβανία. Διευκρινίζει όμως ότι «δεν μπορούμε να πούμε νούμερα, γιατί δεν έχει γίνει απογραφή. Κατά προσέγγιση μπορούμε να πούμε για 200 με 250 χιλιάδες χωρίς να συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που έχουν αφομοιωθεί πλήρως».
Ξεκαθαρίσει με σαφήνεια πως οι Βλάχοι «πάντοτε έχουν βοηθήσει το αλβανικό κράτος που ζούνε». Επισημαίνει, όμως, ότι επί καθεστώτος Χότζα υπέστησαν σκληρές διώξεις. «Βασανιστήκαμε λόγω των ψυχικών μας δεσμών με την Ελλάδα και την Ορθοδοξία». Μας πήραν τα πάντα. Τα κοπάδια μας και όλη την περιουσία μας. Όμως τη συνείδησή μας δεν μπόρεσαν να μας την πάρουν. Στους Βλάχους με καταγωγή από το Κεφαλόβρυσο επιβλήθηκαν 2730 χρόνια φυλακή με την κατηγορία ότι ήταν πράκτορες της Ελλάδας. Δεκαέξι Βλάχοι εκτελέστηκαν με την ίδια κατηγορία. Οι Βλάχοι δεν έπαψαν ποτέ να εκδηλώνουν τα χριστιανικά ήθη και έθιμά τους».
Ο Χρήστος Γκότσης, που παλαιότερα εκλέχτηκε και βουλευτής με το ΚΕΑΔ, ταξιδεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και παρουσιάζει τεκμηριωμένα για το βλάχικο θέμα. Μεταξύ άλλων έχει μιλήσει στο Σαν Φραντζίσκο Αμερικής, στη Στουτγκάρδη Γερμανίας, στην Κωνστάντσα Ρουμανίας, στη Σόφια της Βουλγαρίας, στη Μπιτόλια των Σκοπίων, στη Λευκωσία της Κύπρου, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Μέτσοβο, στα Γιάννινα, στη Λάρισα κ.λπ.
Δικαιολογώντας την ίδρυση του Συλλόγου των Βλάχων της Αλβανίας, λέει ότι «έπρεπε να ξεσκονιστεί η αρκετή σκόνη που είχε πέσει πάνω από τους Βλάχους της Αλβανίας και να μπουν τα πράγματα στη θέση τους».
Αναλύοντας την προσφορά των Βλάχων στον Ελληνισμό, υπογραμμίζει: «Ο Βλάχος Ρήγας Φεραίος έγινε εμπνευστής της ελευθερίας των λαών της Βαλκανικής. Κατά την επανάσταση του 1821 αναδεικνύεται ηρωική μορφή ο Βλάχος, από το Βιθκούκι, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, του οποίου και η γυναίκα ήταν Βλάχα, από το Κρούσεβο. Η Μοσχόπολη, η κοιτίδα του Ελληνισμού, η Αθήνα της Ηπείρου, αποτελούνταν μόνο από Βλάχους».

Αναδημοσίευση από τον Π.Λ. ( 9/7/2007)