Πόσοι τελικά είναι οι Έλληνες της Αλβανίας;


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Χάρτης Βορειου Ηπείρου
Την απάντηση θα δώσει μια απογραφή, παρουσία ξένων παρατηρητών
• Την ευκαιρία να «μετρήσει τη δύναμή της» θα έχει η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία κατά την απογραφή πληθυσμού που πρόκειται να διενεργηθεί στην γειτονική χώρα την ερχόμενη άνοιξη. Κι αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν, αυτή θα είναι βασισμένη σε ένα ερωτηματολόγιο πληρέστερο από εκείνο της προηγούμενης καταγραφής, απ’ το οποίο έλειπαν σημαντικότατες παράμετροι όπως η εθνικότητα και το θρήσκευμα.

Μέσω της συγκεκριμένης απογραφής θα μπορέσει για πρώτη φορά να αποδειχθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι Έλληνες που ζουν σήμερα στην Αλβανία είναι πολύ περισσότεροι αριθμητικά από τους 60.000 χιλιάδες που αναγνωρίζει το Αλβανικό κράτος και ότι απλώνονται σε σαφώς μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση από αυτή που ισχυρίζονται οι γείτονες.

Το ενδεχόμενο καταγραφής ισχυρότερης ελληνικής παρουσίας στην Αλβανία έχει θορυβήσει εθνικιστικούς κύκλους της γειτονικής χώρας, όπως σημειώνει σε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα η ιστοσελίδα «Βορειοηπειρώτης». Εκείνο που φοβούνται οι κύκλοι αυτοί είναι μια «τεχνητή»,  όπως την χαρακτηρίζουν, αύξηση των Ελλήνων στη Νότια Αλβανία, καθώς υποστηρίζουν ότι εκτός από τους μειονοτικούς θα δηλώσουν Έλληνες και πολλοί Αλβανοί οι οποίοι έχουν επίσημα χαρτιά στην Ελλάδα.Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

• Οι ερωτήσεις για την εθνικότητα και το θρήσκευμα στην απογραφή του πληθυσμού ήταν ένα πάγιο αίτημα για τους παράγοντες της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Μάλιστα, το γεγονός ότι τα δύο συγκεκριμένα στοιχεία δεν είχαν περιληφθεί στο ερωτηματολόγιο της προηγούμενης αποτυχημένης απογραφής που διενεργήθηκε επί πρωθυπουργίας του σοσιαλιστή Fatos Nano, είχε γίνει αφορμή για αποχή της Ελληνικής Μειονότητας από την διαδικασία.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Αλβανικό κράτος αναγνωρίζει σήμερα την ύπαρξη στην γειτονική χώρα μόνο 60.000 Ελλήνων σε 100 περίπου χωριά, στην πραγματικότητα όμως οι Έλληνες είναι πολύ περισσότεροι πληθυσμιακά και γεωγραφικά.ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

• Το ερωτηματολόγιο που θα χρησιμοποιηθεί στην απογραφή της ερχόμενης άνοιξης είχε προταθεί από τον ΟΑΣΕ πριν από δυο χρόνια στην Αλβανική Κυβέρνηση και αυτή το αποδέχτηκε αρχικά, δεχόμενη όμως τα πηρά της αντιπολίτευσης, ακαδημαϊκών, μουσουλμανικής κοινότητας  και άλλων παραγόντων.

Κάποιοι μάλιστα υπαινίσσονταν ότι το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο επιβλήθηκε στους Αλβανούς από τον ΟΑΣΕ επί προεδρίας της Ντόρας Μπακογιάννη.

Στο νέο αυτό ερωτηματολόγιο πρέπει να δηλώσει κανείς και τον τόπο μόνιμης διαμονής του, κάτι που δεν προβλέπονταν στην προηγούμενη απογραφή. Στην ίδια ενότητα πρέπει οι πολίτες να δηλώσουν που έμεναν το 2001, καθώς η απογραφή θα πραγματοποιείται κάθε 10 χρόνια.ΠΕΡΙ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΕΘΝΟΤΗΤΑΣ

• Το μοναδικό αρνητικό σημείο στο αρχικό ερωτηματολόγιο για τους εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών ήταν ότι προέβλεπε βλάχικη εθνότητα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας και αντιπρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Θανάσης Πότσης είχε δηλώσει  σε αλβανικά μέσα ότι η βλάχικη μειονότητα είναι γλωσσική και ότι δεν υπάρχει βλάχικη εθνότητα. Η πλειοψηφία των 300.000 Βλάχων της Αλβανίας μάλλον προτιμούν αυτή την επιλογή, καθώς τους απαλλάσσει από το δίλλημα της Ελληνικής ή Αλβανικής επιλογής.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εκτός από μια μειοψηφία Βλάχων που εκδηλώνονται υπέρ της μίας ή της άλλης εθνότητας, η πλειοψηφία τους ταλαντεύεται μεταξύ των δύο επιλογών, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που καλλιεργούν τη Ρουμανική συνείδηση.ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ

• Το ποσοστό εκείνων των πολιτών της γειτονικής μας χώρας που κατά την απογραφή της άνοιξης δε θα απαντήσει στην ερώτηση του θρησκεύματος αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο (σίγουρα διψήφιο), όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Βορειοηπειρώτης» , ενώ σημαντικό θα είναι και το ποσοστό αυτών που δε θα απαντήσουν στο ερώτημα της εθνικότητας, δίνοντας το δικαίωμα στον καθένα να ερμηνεύει τα αποτελέσματα κατά το δοκούν.ΒΑΣΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

• Παράγοντες της Ελληνικής Μειονότητας αναφέρουν πάντως ότι το ερωτηματολόγιο δεν είναι κακό, υπάρχουν ωστόσο κάποια σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν και τα οποία έχουν να κάνουν με την διαδικασία καθεαυτή. Ορισμένα από αυτά είναι, για παράδειγμα, το εάν θα εκπροσωπούνται οι μειονότητες στις διάφορες επιτροπές, το εάν θα έχει τη δυνατότητα κάποιος να δηλώνει και τα υπόλοιπα μέλη της ίδιας οικογένειας, ή το εάν θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή ξένων παρατηρητών σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στην περιοχή της Μειονότητας, για τη διασφάλιση της εγκυρότητας της καταγραφής.
Πηγή: Πρωινός Λόγος