Ο Δελαβέκουρας για τους τσάμηδες και την συνάντηση Αβραμόπουλου- Panariti


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Παύλος Παπαθανασίου
Εκπρόσωπος τύπου Υπέξ-Δελαβέκουρας

Την ερώτηση στον εκπρόσωπο τύπου του ΥΠΕΞ απυήθυνε ο Παύλος Παπαθανασίου, ένας νέος με καταγωγή απ΄την Βόρεια Ήπειρο!

Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν μου επιτρέπετε, να πάμε σε ένα άλλο Μνημόνιο, λίγο πιο δυτικά αυτή τη φορά. Στις χθεσινές συνομιλίες του Υπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του, τον κύριο Panariti, και αναφορικά με το θέμα των Τσάμηδων, εκτός από το περιουσιακό για το οποίο δώσατε μία ξεκάθαρη απάντηση εχθές, τέθηκαν κι άλλες παράμετροι από τον κύριο Panariti, όπως μεταδίδουν από χθες τα Αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης; Επίσης, με αφορμή την ενεργειακή συνεργασία Αθήνας-Τιράνων, τί πρωτοβουλίες μπορούμε να περιμένουμε από την Αθήνα; 

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για το πρώτο θέμα έχω ήδη απαντήσει σε μία ιστοσελίδα, που είχε αναφερθεί στο θέμα. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αναφέρθηκε ακροθιγώς σε αυτό το θέμα και υπήρξε άμεση απάντηση από τον Υπουργό Εξωτερικών, η πάγια θέση της χώρας μας, ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και όποιος θεωρεί ότι έχει περιουσιακές εκκρεμότητες, να απευθυνθεί στην ελληνική δικαιοσύνη. Νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρα αυτά και δεν χωρούν αμφιβολία. Οι συζητήσεις κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, όπως είδατε και χθες από τις δηλώσεις των δύο Υπουργών, έγιναν σε καλό κλίμα προκειμένου οι δύο χώρες μας να μπορέσουν να αναπτύξουν τη συνεργασία που μπορούν να έχουν και που είναι επ’ ωφελεία και των δύο λαών. 

Έχουμε πολύ μεγάλα περιθώρια συνεργασίας, έχουμε πολύ μεγάλη διάδραση μεταξύ των οικονομιών και των κοινωνιών των δύο χωρών και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί ώστε να επωφεληθούν οι χώρες μας. Συζητήθηκε, φυσικά, η πύκνωση των επαφών μας σε κυβερνητικό επίπεδο, με τις συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών δύο φορές το χρόνο, που είναι και αυτό μία σημαντική εξέλιξη δεδομένου ότι είχαμε πολύ καιρό να δεχθούμε επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας στη χώρα μας. Είναι χρήσιμες αυτές οι επαφές. Θα εξεταστεί επίσης, μετά από πρωτοβουλία των Υπουργών, και το ενδεχόμενο να ενισχύσουμε τη διακυβερνητική μας συνεργασία την επόμενη χρονιά με συναντήσεις κι άλλων Υπουργών, συναρμόδιων Υπουργών, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε θέματα που ανακύπτουν στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να εμπλουτίσουμε το πεδίο της συνεργασίας μας και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις δυνατότητες που έχουμε. 

Στρατηγική σημασία σε αυτό το πλαίσιο έχει η ενεργειακή συνεργασία. Στη Νέα Υόρκη είχαμε μία σημαντική εξέλιξη, ένα σημαντικό πρώτο βήμα, την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των τριών χωρών που εμπλέκονται στον ΤΑΡ, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, προκειμένου να φτάσουμε στην υπογραφή μίας συμφωνίας που θα βοηθήσει και στην εξέλιξη για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου. 

Είναι ένα έργο το οποίο είναι αμοιβαία επωφελές, το οποίο δημιουργεί θέσεις εργασίας, φέρνει ανάπτυξη, σημαντικές επενδύσεις, αλλά έχει και μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, διότι, ουσιαστικά, καθιστά και την Ελλάδα ένα σημείο αναφοράς στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελειώνω λέγοντας ότι είναι ένα έργο που συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης: όπως έχουμε πει πολλές φορές, μας ενδιαφέρει να υπάρχουν πολλαπλές οδοί και πολλαπλές πηγές ενέργειας, είναι πολύ σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Αυτό το έργο, λοιπόν, εντάσσεται ακριβώς σε αυτήν τη στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.