Ξαναγυρίζουν στην Αλβανία και ανοίγουν δικές τους «μπίζνες»!


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Τι λένε πέντε Βορειοηπειρώτες που λειτουργούν δικές τους επιχειρήσεις σε Αργυρόκαστρο, Χειμάρρα και Κορυτσά

Πολλοί Βορειοηπειρώτες και Αλβανοί μετανάστες που για χρόνια δούλεψαν στα Γιάννινα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ξαναγυρίζουν τελευταία στην Αλβανία και ανοίγουν μικρές επιχειρήσεις, αφού πιστεύουν ότι εκεί τώρα υπάρχουν ευκαιρίες οι οποίες χρόνο με το χρόνο θα τους αποφέρουν και μεγαλύτερα έσοδα.
Από την μια η «πράσινη κάρτα» που νομιμοποίησε την έξοδο και την είσοδο και από την άλλη οι Κοσοβάροι τουρίστες που δίνουν «φιλί ζωής» στις τουριστικές επιχειρήσεις των Αγίων Σαράντα και της Χειμάρρας ή οι τολμηροί που επέστρεψαν και έφτιαξαν μ' επιτυχία τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις στην Αλβανία, ανοίγουν νέες προοπτικές.
Ο Παντελής Κουρεμένος είναι ένας από τους μικρούς επιχειρηματίες της περιοχής. «Δούλεψα στην Ελλάδα για εφτά χρόνια», λέει. «Εκανα οικονομίες και αγόρασα ένα γεωτρύπανο. Γύρισα στο χωριό και δουλεύω για μένα. Δεν θέλω να ξαναγυρίσω στην Ελλάδα για δουλειά. Αν δοθούν κίνητρα θα επιστρέψουν κι άλλοι Έλληνες, θα ζωντανέψει η περιοχή. Σήμερα έχουμε πρόβλημα επιβίωσης».
Ο Π. Κουρεμένος εκδίδει κάθε δίμηνο το περιοδικό «Γραφικό Βουλιαράτι». «Εύχομαι στα επόμενα χρόνια να έχουμε περισσότερα ελληνικά τοπικά νέα να γράφουμε», λέει.

«Αν μπορούσαν να βρουν μια δουλειά στην Αλβανία, οι περισσότεροι θα γύριζαν», λέει ο Στέφανος Μάτος από τη Χειμάρρα. «Η ζωή είναι ακριβή σήμερα, δεν μπορούν να βάζουν στην άκρη τα λεφτά που βγάζαμε εμείς πριν από 8-9 χρόνια. Ξέρω πολλούς που θέλουν να γυρίσουν και ψάχνονται να κάνουν κάτι δικό τους».
Ο Στ. Μάτος έφτιαξε στη Χειμάρρα μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα -το «Ιόνιο»- με 12 δωμάτια. Εχει και ταξιδιωτικό πρακτορείο. «Ο τουρισμός έχει προοπτικές. Όποιος έχει ένα οικοπεδάκι κοντά στη θάλασσα προσπαθεί να βρει χρήματα, να χτίσει δωμάτια, να τα νοικιάζει το καλοκαίρι», λέει. «Πολλές τέτοιες μικρές τουριστικές επιχειρήσεις στήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Χειμάρρα». Και προσθέτει: «Η Χειμάρρα, οι Αγιοι Σαράντα έχουν τέτοια ομορφιά που δεν βρίσκεις στην άλλη Αλβανία. Οι πιο καλοί μας πελάτες είναι οι Κοσοβάροι. Ταξιδεύουν 20 άτομα μαζί, 3-4 οικογένειες, και κάνουν πολυήμερες διακοπές, 20-25 μέρες».

Σε κεντρικό δρόμο της Κορυτσάς λειτουργεί μεγάλο σουπερμάρκετ. Ιδιοκτήτης είναι ο Μιχάλης Καμπουράνης. Ολα στο κατάστημα αστράφτουν από καθαριότητα και τάξη. Βρίσκεις και «του πουλιού το γάλα»! Τα προϊόντα εισάγονται από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Οι τιμές είναι 25% πιο φθηνές από τα ελληνικά σουπερμάρκετ. Παραμένουν ακριβές, όμως, για τους εργαζόμενους μιας χώρας, όπου οι μέσοι μισθοί κυμαίνονται γύρω στα 80-150 ευρώ!
«Υπάρχουν και κάποιοι που έχουν ανοίξει δικές τους δουλειές, έχουν οικονομική άνεση», τονίζει ο κ. Καμπουράνης.
Στην επιχείρηση δουλεύει και ο Πέτρος Κυριακόπουλος. Και αυτός επέστρεψε στην Αλβανία για μόνιμη εγκατάσταση.
«Στην Ελλάδα έπαιρνα τότε 200-250.000 δραχμές μισθό και τις 100.000 τις έδινα στο νοίκι. Πώς να τα βγάλει πέρα μια οικογένεια! Εδώ δουλεύω περισσότερες ώρες, αλλά είναι καλύτερες οι προοπτικές. Βέβαια, στην Ελλάδα υπάρχει αυτό που λέμε "ζωή", αλλά και στην Αλβανία πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν περισσότερα μέρη για να διασκεδάσει ο κόσμος».

Ο Ανδρέας Μήτσιος έχει δική του βιοτεχνία και κάνει φασόν για γνωστή φίρμα παιδικών ρούχων. «Σπούδασα στα Τίρανα πολιτικός μηχανικός, πήγα στην Ελλάδα, δούλεψα, αλλά η ζωή ήταν δύσκολη», σημειώνει. «Αποφάσισα να επιστρέψω και να ανοίξω μια δική μου δουλειά. Τα κατάφερα, είμαι ευχαριστημένος…».
Οι ουρές των ΙΧ στα ελληνοαλβανικά σύνορα της Κακαβιάς τώρα το καλοκαίρι με τις άδειες, αποτελούν χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της νέας πραγματικότητας που άρχισε να διαμορφώνεται στη γειτονική Αλβανία.

πηγη Π.Λ.