Βελτίωση αλλά και παραβιάσεις στις εκλογές της Αλβανίας


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπιστώνει
Η Ε.Ε. ζητά την υλοποίηση των υποσχέσεων Μπερίσα

Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΡΥΘΜΟΣ), δημοσίευσε την τελική Έκθεσή της, σχετικά με τις κονοβουλευτικές εκλογές (28.6.2009) στην Αλβανία.
Η έκθεση, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι εκλογές «παρουσίασαν χαρακτηριστική πρόοδο χάρι στην εισαγωγή των νέων διαδικασιών για τους ψηφοφόρους και στην υιοθέτηση ενός βελτιωμένου νομικού πλαισίου», αλλά, «αυτές οι βελτιώσεις επισκιάστηκαν από την πολιτικοποίηση των τεχνικών της διαδικασίας και από τις παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία τίναξε στον αέρα τη δημόσια εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία».
Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία παρακολουθεί τα πεπραγμένα στη γειτονική χώρα, στην πρόσφατη (9.10.2009) έκθεσή της, υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών «σημειώθηκαν ανεπάρκειες». Η Ευρωπαϊκή Ένωση -αναφέρει η Έκθεση- ενθάρρυνε όλα τα αλβανικά πολιτικά κόμματα να ακολουθήσουν έναν επικοδομητικό πολιτικό διάλογο και ειδικότερα να διατηρήσουν έναν μόνιμο διάλογο στο Κοινοβούλιο, ως βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν κρίνει ικανοποιητικά τα αποτελέσματα που επιχειρεί, τα τελευταία χρόνια, η Αλβανική Κυβέρνηση, στους βασικούς τομείς λειτουργίας του κράτους και ζητά την υλοποίηση των υποσχέσεων που έδωσε, κατά καιρούς, ο πρωθυπουργός κ. Σαλί Μπερίσα.
Συγκεκριμένα, στην Έκθεση τονίζεται ότι δεν σημειώθηκε καμιά εξέλιξη στους κατωτέρω τομείς:
• Δικαιώματα μειονοτήτων, πολιτιστικά δικαιώματα και προστασία των μειονοτήτων.
• Οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
• Τήρηση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι διακρίσεις στην Αλβανία, σε όλους τους τομείς, μεταξύ των πολιτών, πρωτίστως της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας -και όχι μόνο- συνεχίζονται! «Οι ίσες ευκαιρίες για όλους τους Αλβανούς υπηκόους» και η μη διάκριση λείπουν ή τουλάχιστον δεν γίνονται «αρκετά ορατές» σημειώνεται περαιτέρω στην Έκθεση και τονίζεται ότι η εφαρμογή των αντιδιαβρωτικών μέτρων, πρέπει να αποτελέσει για την αλβανική κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα, «διότι θα υπάρξει οπωσδήποτε δυσχέρεια στη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ουδεμία πρόοδος σημειώθηκε στην Αλβανία, στους τομείς Δικαιοσύνης, Διοίκησης, Εγκληματικότητας, Δωροδοκίας στελεχών του κράτους διακίνησης ναρκωτικών και μεταρρυθμίσεων (στην αστυνομία, στο σωφρονιστικό σύστημα κ.λπ.), αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Θα πρέπει να γνωρίζει η Επιτροπή -και μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει- ότι ο κ. Σαλί Μπερίσα, μετά την πρόσφατη εκλογική του νίκη, σχεδιάζει συστηματικά τον αφανισμό του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου και δείχνει πλέον εμφανώς τις ανθελληνικές του διαθέσεις:
• Πρωταρχικός του στόχος η αλλαγή των ονομάτων των χωριών της Βορείου Ηπείρου από Ελληνικά σε Αλβανικά! Ιδιαίτερα προκλητική είναι η πρόσφατη δήλωσή του ότι «υπάρχουν ωραία Αλβανικά ονόματα, που μπορούν να αντικαταστήσουν τις ξενόφερτες ονομασίες»!
• Απαγορεύει στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και Ελληνικούς Φορείς να ιδρύσει ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο, με το αστείο, κατά τον επιεικέστερο χαρακτηρισμό, πρόσχημα, ότι θα είχε ως επωνυμία την ελληνική λέξη Logo (Λόγο)!
• Στο εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών, που πρόσφατα κυκλοφόρησε, επιχειρείται η παραχάραξη και η οικειοποίηση της Ελληνικής ιστορίας, κυρίως σε σχέση με την Ήπειρο.
Συγκεκριμένα, στα οικεία λήματα του Λεξικού, αναφέρεται ότι τα Γιάννινα, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα, παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τη χάραξη των Ελληνοαλβανικών συνόρων!!!
Πιστεύει ο κ. Σαλί Μπερίσα ότι με τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές θα ενταχθεί η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση,όπως διακαώς επιθυμεί; Αγνοεί τον πρωτεύοντα ρόλο της Ελλάδας;

Γράφει: Χρήστος Τσέτσης
πηγη Π.Λ.