Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ. Δεν επιστρέφει εκκλησιαστικά ακίνητα που είχε δεσμεύσει ο Χότζα
Σχόλιο: προστέθηκε το %subject., 04/11/2009 - 19:12
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Καταπέλτης η ετήσια έκθεση του «Στέιτ Ντιπάρτμεντ» των ΗΠΑ αναφορικά με τη θρησκευτική ελευθερία στη γείτονα χώρα
• Καταπέλτης για το θέμα της μη επιστροφής από το Αλβανικό κράτος των εκκλησιαστικών περιουσιών είναι η ετήσια έκθεση του «Στέιτ Ντιπάρτμεντ», αναφορικά με την θρησκευτική ελευθερία στην Αλβανία, που παρουσίασε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη γειτονική χώρα Τζων Ουίδερς.
Για την Ορθόδοξη Εκκλησία η έκθεση σημειώνει πως ανήγειρε έναν Καθεδρικό Ναό στα Τίρανα, σε οικόπεδο που πήρε ως αποζημίωση για την κρατικοποιημένη γη από το κομμουνιστικό καθεστώς, παρατηρεί, όμως την έλλειψη ενεργειών για άλλες ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα.
Και προσθέτει: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Καθολική συμπεριέλαβαν στις απαιτήσεις τους την αποζημίωση για θρησκευτικές εικόνες και πολύτιμα χειρόγραφα που παραμένουν στα εθνικά αρχεία».
Και η έκθεση υπογραμμίζει: «επίσημοι προτρέπουν την κυβέρνηση στο χειρισμό απαιτήσεων για θρησκευτικές περιουσίες και για την επιστροφή κτιρίων, γης και άλλων ιδιοκτησιών στις θρησκευτικές ομάδες που τις έχασαν κατά την κομμουνιστική κυριαρχία».
Η ΕΚΘΕΣΗ
Η έκθεση, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, αποτελείται από τέσσερα τμήματα.
Ενώ στην παράγραφο: «Περιορισμοί σχετικά με την θρησκευτική ελευθερία», η έκθεση σημειώνει πως «γενικά η κυβέρνηση σεβάστηκε την θρησκευτική ελευθερία στην πράξη», παρακάτω όμως επισημαίνει τα προβλήματα που έχουν προκύψει αυτά τα χρόνια όσον αφορά στο θέμα επιστροφής των περιουσιών που κρατικοποιήθηκαν από το προηγούμενο καθεστώς.
«Η Κρατική Επιτροπή για τα Δόγματα, σημειώνει η έκθεση, παράλληλα με τις 4 παραδοσιακές κοινότητες, δηλώνει σύνολο 245 ομάδων, οργανώσεων και θρησκευτικών ιδρυμάτων. Στο σύνολο αυτό περιλαμβάνονταν 34 ισλαμικές και 189 προτεσταντικές οργανώσεις".
«Η κυβέρνηση συνέχισε να χειρίζεται τις απαιτήσεις και των τεσσάρων κοινοτήτων σχετικά με την επιστροφή ή αποζημίωση των περιουσιών... μολαταύτα πολλές από τις απαιτήσεις παραμένουν άλυτες».
Πρωινός Λόγος