Επιτυχημένη η εκδήλωση της Αδελφότητας Πωγωνησίων Β. Ηπείρου

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφήΑποστολή σε φίλοΑποστολή σε φίλο

Μετά την ανασύσταση του Σωματείου
Επιτυχημένη η εκδήλωση της Αδελφότητας Πωγωνησίων Β. Ηπείρου
Με χορό, κρασί και πλούσια εδέσματα

• Με αφορμή την ανασύσταση και αναβίωση της «Αδελφότητας Πωγωνησίων Βορείου Ηπείρου», που εδρεύει στα Ιωάννινα, απαρτιζόμενη από τα χωριά Σωπική, Σχωριάδες, Πολύτσιανη, Χλωμό, Μαυρόγειρο, Τσιάτιστα και Οψάδα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – χορός στην πόλη μας και στο κέντρο εκδηλώσεων «GA­LA», με τεράστια επιτυχία και προσέλευση κόσμου.
Πλήθος φίλων και συμπατριωτών ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής της Αδελφότητας και παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.
Πέραν των Πωγωνησίων που διαμένουν μόνιμα στα Ιωάννινα, κοντά μας ήλθαν και φίλοι Πωγωνήσιοι από την πόλη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και από τα χωριά της Δερόπολης και του Αργυροκάστρου.
Αξιομνημόνευτη είναι επίσης η παρουσία στην ως άνω τελετή και διαφόρων προσωπικοτήτων, τόσο από τον πολιτικό όσο και από τον πολιτιστικό χώρο. Ειδικότερα, κοντά μας βρέθηκαν ο κ. Αντινομάρχης Ιωαννίνων, ο έπαρχος Πωγωνίου, κ. Τάκης Μεϊντής, οι κ.κ. Μαλιούκης και Ντούλες, στελέχη του κόμματος ομογενών της Αλβανίας «Ομόνοια», καθώς και ο κ. Ξενοφών Κοντούρης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών με έδρα τα Ιωάννινα, ενώ απηύθυναν χαιρετιστήριες επιστολές οι κ.κ. Κ. Τασιούλας, Στ. Καλογιάννης, Σ. Οικονόμου και Μ. Παντούλας, άπαντες βουλευτές Ιωαννίνων.
Την έναρξη της εκδήλωσης σήμανε ο χαιρετισμός – ομιλία της κ. Ιωάννας Ζώτου, Δικηγόρου, Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής της Αδελφότητας, η οποία αφού χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους φίλους και συμπατριώτες, αναφέρθηκε στους λόγους ύπαρξης της Αδελφότητας, καθώς και στην ουσιαστική και νομική ανασύσταση και επαναβίωσή της.
Κατόπιν, χαιρετιστήριο λόγο απηύθυνε ο Έπαρχος Πωγωνίου, κ. Τάκης Μεϊντής, ο οποίος μας ενημέρωσε για την πορεία και εξέλιξη των πολυτάραχων προβλημάτων της επαρχίας Πωγωνίου, ενώ λόγο απηύθυνε και ο βουλευτής της «Ομόνοιας» κ. Ντούλες.
Ακολούθως, όλα τα μέλη-χωριά της Αδελφότητας χόρεψαν κατά γεωγραφική σειρά, πωγωνήσιους νοσταλγικούς ρυθμούς.
Η γλυκιά μελωδία του κλαρίνου και οι Πωγωνήσιοι ρυθμοί που μας ταξίδεψαν στα μονοπάτια της παράδοσης, η άψογη οργάνωση της εκδήλωσης, το άφθονο κρασί, τα πλούσια εδέσματα, κράτησαν τους προσκεκλημένους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή και πεποίθηση όλων όσων βρεθήκαμε εκεί!
* * *
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στην νεοσυσταθείσα «Αδελφότητα Πωγωνησίων Βορείου Ηπείρου», καλή επιτυχία στο έργο της και δη στην σύσφιξη των δεσμών των Πωγωνησίων, υπερτονίζοντας ότι η πολύπαθη αυτή περιοχή της Βορείου Ηπείρου έχει ανάγκη από σοβαρά και αξιόπιστα εγχειρήματα βελτίωσης του τόπου και όχι από καιροσκοπικές προσπάθειες.
Είμαι βέβαιη πως η Αδελφότητά μας θα επιτελέσει ορθά το έργο της και θα προσθέσει και αυτή ένα λιθαράκι σε αυτό που λέγεται πολιτιστική δράση και συμβολή στον τόπο μας.
Εύχομαι η συγκεκριμένη εκδήλωση να καθιερωθεί ως ένα πολιτιστικό γεγονός στην πόλη των Ιωαννίνων και να αποτελέσει την αφετηρία πολιτιστικών δρώμενων και αγώνων για το γραφικό και απαράμιλλης ομορφιάς Πωγώνι μας.

Της ΑΘΗΝΑΣ Σ. ΠΑΛΛΗ, δικηγόρου
ΠΡΩΙΜΟΣ ΛΟΓΟΣ