Προαναγγέλλεται υποχώρηση για τον νόμο της ψήφου των αποδήμων


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Προαναγγέλλεται υποχώρηση για τον νόμο της ψήφου των αποδήμων
11/7/2007

Να επαναδιαπραγματευτεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού προτίθεται η κυβέρνηση.

Με εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συναντήθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, θα επιχειρήσουν να ξεκινήσουν εκ νέου διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, ώστε να εξευρεθεί «κοινός τόπος» για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Κατά δήλωση του πρωθυπουργού, το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τον προσεχή Οκτώβριο.

Σημείο τριβής αποτελεί εν προκειμένω η πρόταση της κυβέρνησης, οι Έλληνες του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογικές περιφέρειες των περιοχών, από τις οποίες κατάγονται.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην πρόταση αυτή, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να συγκροτηθούν ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες για τους Έλληνες της διασποράς, ώστε να εκφραστούν μέσω αυτών και τα ιδιαίτερα προβλήματά τους. Άλλωστε, και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το αντιπροσωπευτικό όργανο των Ελλήνων του εξωτερικού, τάσσεται υπέρ των ξεχωριστών εκλογικών περιφερειών.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη θα συζητήσουν με τους εκπροσώπους των κομμάτων, με σκοπό να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές θέσεις, εξηγώντας ότι, όπως το Σύνταγμα ορίζει, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Επειδή τα κόμματα μας έχουν στείλει τις παρατηρήσεις τους και υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις, θεωρούμε ότι θα βρεθεί ένας κοινός τόπος, γιατί είναι κρίμα να μην έχουμε ψηφίσει τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει κάποιες υποχωρήσεις.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ