Κόσσοβο και Αλβανία: πόσο κοντά στην ένταξη στην ΕΕ;
Σχόλιο: προστέθηκε το %subject., 07/07/2010 - 18:23
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Η πρόοδος της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας και του Κοσσόβου θα συζητηθεί παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου Ashton. Το ΕΚ θα τοποθετηθεί επί ψηφισμάτων που καλούν τις δύο χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για εδραίωση της δημοκρατίας και των θεσμών τους. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελούν ακόμα σημαντικά προβλήματα. Το ΕΚ θα ταχθεί υπέρ της διευκόλυνσης υποχρεωτικής θεώρησης διαβατηρίων και μιας κοινής προσέγγισης του Κοσσόβου από το κράτη μέλη.
Οι ευρωβουλευτές «θα χαιρετούσαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου από όλα τα κράτη μέλη» σύμφωνα με την πρόταση ψηφίσματος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων που συνέταξε η Ulrike Lunacek (Πράσινοι, Αυστρία). Οι χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία. Στην αντίπερα όχθη, η Σερβία θα πρέπει να βλέπει ρεαλιστικά το ζήτημα του καθεστώτος και να μην παρεμποδίζουν την ένταξη του Κοσσόβου σε διεθνείς οργανισμούς.
Όσον αφορά την κατάσταση στην Αλβανία, το σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξε ο Νικόλαος Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα) επιβεβαιώνει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Υπό αυτή την έννοια και ως κρίσιμες προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, οι ευρωβουλευτές ζητούν τέλος στην πολιτική στασιμότητα ύστερα από τις εκλογές του 2009 καθώς και την πλήρη λειτουργία των θεσμών και ένα διαφανές, αμερόληπτο και αποτελεσματικό δικαστικό σώμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το Μάιο του 2010 να επιτραπεί στους Αλβανούς πολίτες (και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης) να ταξιδεύουν με βιομετρικά διαβατήρια στις χώρες του Σένγκεν χωρίς να χρειάζονται υποχρεωτική θεώρηση. Χρειάζεται, όμως, να γίνει μια άσκηση ελέγχου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να διευθετηθούν ελλείψεις που εκκρεμούν έτσι ώστε το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να πάρουν μία τελική απόφαση μέχρι το τέλος του 2010.
Συζήτηση: Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010
Ψηφοφορία: Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010
Διαδικασία: Πρωτοβουλία