Παραδόθηκε ο δολοφόνος του 37χρονου Χιμαριώτη. Τι ανέφερε ο Μπερίσα σε δήλωσή του
Σχόλιο: προστέθηκε το %subject., 18/08/2010 - 12:15
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Παραδόθηκε ο δράστης της δολοφονίας του Χιμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμα, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε Ελλάδα και Αλβανία.
Συγκεκριμένα ανήμερα Δεκαπενταύγουστο παρουσιάστηκε στην αστυνομική διεύθυνση της Αυλώνας ο Ilir Muka, οδηγός του αυτοκινήτου που καταπλάκωσε τον 37χρονο Χιμαριώτη. Μάλιστα είχε επικηρυχθεί με αμοιβή 20,000 δολάρια.
Σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο Ιλίρ Μούκα δήλωσε στους αστυνομικούς ότι παραδόθηκε, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται σε σχέση με τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, την περασμένη Πέμπτη.
Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα καταδίκασε με δήλωσή του τη δολοφονία του Έλληνα ομογενούς
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «η σκόπιμη δολοφονία ενός ανθρώπου, σε κάθε περίπτωση, είναι ένα απαίσιο και καταδικαστέο έγκλημα. Τα αίτια, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα όσα κυκλοφορούν, είναι ακόμα πιο απαίσια. Η κυβέρνηση ζήτησε και ζητά από τα όργανα δημόσιας τάξης να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον κυριότερο δράστη αυτού του εγκλήματος».
Υποστήριξε ότι «σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα αίτια που αναφέρονται από τα ΜΜΕ, αλλά και από άλλους ανθρώπους, (δηλαδή ότι η δολοφονία έγινε επειδή το θύμα μιλούσε την Ελληνική γλώσσα), κάτι τέτοιο κάνει αυτό το έγκλημα ακόμα πιο απάνθρωπο. Πρόκειται για πράξη ακραίου και τυφλού φανατισμού. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Αλβανός που να μην γνωρίζει ότι η κοινότητα που ζει σ΄ αυτή την πόλη είναι δίγλωσση και αυτό όχι σήμερα, αλλά και από 100 και 200 χρόνια πριν. Να απαντήσει κανείς στη γλώσσα που επιθυμεί, να απαντήσει και να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ βαρύ».
Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι «αυτά όμως θα τα διερευνήσει και θα τα διαλευκάνει η δικαιοσύνη. Εγώ επωφελούμαι και αυτής της ευκαιρίας - διότι επικοινώνησα και με το δήμαρχο και μετέφερα τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια - να εκφράσω για μία ακόμα φορά στην οικογένεια τα συλλυπητήρια, διότι είναι μια απαίσια πράξη να δολοφονείς κάποιον που επιστρέφει στο σπίτι του. Είναι μια πράξη βάρβαρη».
ΣΑΜΑΡΑΣ-ΜΠΟΛΑΝΟΣ
Με αφορμή τη δολοφονία του Έλληνα ομογενούς, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Χιμάρας Βασίλη Μπολάνο είχε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και διεμήνυσε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιδράσει δυναμικά σε τέτοιες ενέργειες που προκαλούν ένταση και προβλήματα στη ζωή των Ελλήνων της Αλβανίας.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ
Για σοβαρό έγκλημα, για το οποίο η δικαιοσύνη θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα, έκανε λόγο η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Ερμονέλα Φέλαϊ.
Η κ. Φέλαϊ απέδωσε το έγκλημα στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην Αλβανία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει όλη την επικράτεια και έχει παραδώσει τη χώρα στα χέρια των εγκληματιών.
Αντίδραση για τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα υπήρξε και από το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, το κόμμα υπό τον Ιλίρ Μέτα, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό News 24, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Λουάν Ράμα έκανε λόγο για καταδικαστέα πράξη και κάλεσε τους κατοίκους της Χιμάρας να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν με όλη την αυστηρότητα του νόμου.
Επίσης, ο Λουάν Ράμα κάλεσε την αστυνομία να ενημερώσει πλήρως και με ακρίβεια το κοινό για το περιστατικό και τα αίτια που το προκάλεσαν.
Το κόμμα της Ελληνικής Μειονότητας «ΜΕGA”, σε ανακοίνωσή του παρατηρεί ότι «τέτοιες πράξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στην Αλβανία υπάρχουν ακόμη σκοτεινές δυνάμεις, που επιθυμούν να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ας σημειωθεί ότι οι Έλληνες υπάλληλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αλβανίας έκαναν χθες Δευτέρα, στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα.
Πρωινός Λόγος