Κάτοικοι πέντε χωριών της Χειμάρας, ζητούν αναγνώριση της ελληνικής τους καταγωγής


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Την αναγνώριση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική τους καταγωγή, ζητούν οι κάτοικοι πέντε χωριών της ευρύτερης περιοχής της Χειμάρας, που σήμερα διοικητικά περιλαμβάνονται στο Νομό των Αγίων Σαράντα.
Να σημειωθεί ότι η Χειμάρα και τα χωριά της, που κατοικούνται κυρίως από Έλληνες, δεν περιλαμβάνονται στην αναγνωρισμένη από την Αλβανία, ως μειονοτική ζώνη και στερούνται ακόμη βασικά δικαιώματα, όπως είναι η εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα. Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν πλέον και στην Ελλάδα, καθώς συναντούν τεράστιες δυσκολίες στην αναγνώριση της ελληνικής καταγωγής με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή διασφάλιση κάρτας ομογενούς, χορήγηση ιθαγένειας και άλλα.
Οι εκπρόσωποι των Επιτροπών των χωριών Αγίου Βασιλείου, Λούκοβου, Νίβιτσας, Πικερνίου και Τσόραι, σε κοινή τους διακήρυξη απευθύνονται προς την ελληνική πολιτεία για να διεκδικήσουν το αυτονόητο.
«Διακηρύσσουμε ότι είμαστε Έλληνες στην καταγωγή, στη συνείδηση, στις παραδόσεις και χριστιανοί ορθόδοξοι στη θρησκεία. Η ιστορία μας και οι διαχρονικοί μας αγώνες, επιβεβαιώνουν την εθνική μας καταγωγή. Ζητάμε την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από την κοινή μας εθνική καταγωγή χωρίς διακρίσεις. Δεν είναι δυνατό η μητέρα να θεωρείται ελληνίδα αλλά το παιδί της όχι και αντιστρόφως. Ούτε και άλλοι, συγγενείς μεταξύ τους, να αναγνωρίζονται από την ελληνική πολιτεία άλλοι ως ελληνικής καταγωγής και άλλοι όχι», τονίζεται στο υπόμνημα που υπογράφουν οι κύριοι Οδυσσέας Ρώσσης, Βασίλης Σαμέτης, Κώστας Δούλης, Στέλιος Πρίφτης και Βασίλης Κούρας.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα εύλογο αίτημα, το οποίο η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να το δει και να το αντιμετωπίσει με τη δέουσα ευαισθησία.

nulled script