Επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Αλβανία, από τον όμιλο ΙΤΑ


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελμπασάν της Αλβανίας, συνολικής δυναμικότητας 600 MWh σχεδιάζει να ξεκινήσει, μέχρι το τέλος του 2007, ο ελληνικός όμιλος εταιριών ΙΤΑ (International Technological Applications), σε συνεργασία με δύο κινεζικές εταιρίες, την Boading Tianwei Group Co Ltd και τη Shanghai Topsolar Green Energy Co. Ltd. Το εργοστάσιο αποτελεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο "κομμάτι" του επενδυτικού προγράμματος, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, καθώς θα "απορροφήσει" τα 600 εκατ. ευρώ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ομίλου, Αντώνης Γερασίμου.

Όπως εξήγησε ο κ. Γερασίμου, επιλέχθηκε η περιοχή στο Ελμπασάν για την κατασκευή του εργοστασίου, διότι "το Ελμπασάν είναι ένας ενεργειακός κόμβος". Το εργοστάσιο, το οποίο θα τροφοδοτείται με λιθάνθρακα από τη Ρωσία, θα εξάγει ρεύμα προς την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Γερασίμου, το εργοστάσιο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα καλυφθούν από ντόπιο εργατικό δυναμικό.

Προς το παρόν, οι εταίροι του έργου αναμένουν τη σχετική έγκριση από το αλβανικό κοινοβούλιο, προκειμένου να περάσουν στα επόμενα στάδια έως ότου λάβουν την τελική έγκριση.

Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για την υλοποίηση των δύο, επιμέρους επενδυτικών "δράσεων", μιας μονάδας βιοντίζελ και ενός "θερμοκηπίου" συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Ο κ. Γερασίμου εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2007 θα ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων, τα οποία- όπως και το εργοστάσιο στο Ελμπασάν- προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα δύο ετών.

Το θερμοκήπιο, που αντιστοιχεί σε επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ, θα καταλάβει έκταση 100 στρεμμάτων. Το "εγχείρημα" για τη μονάδα βιοντίζελ, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Τσέρικ, βρίσκεται και αυτό σε εξέλιξη, καθώς πρέπει να βρεθούν οι αναγκαίες εκτάσεις για την ανάπτυξη γεωργικών ενεργειακών φυτών.

Βέβαια, είπε ο κ. Γερασίμου, εξετάζεται - αλλά προς το παρόν είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο - και η εξέλιξη της πρότασης, δηλαδή εκτός από βιοντίζελ να παράγεται και βιοαέριο σε άλλη μονάδα που θα κατασκευαστεί για αυτόν το σκοπό.

Πηγή:www.kathimerini.gr

nulled script