Σημαντικό το εκπαιδευτικό έργο της Μητρόπολης Αργυροκάστρου


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Με τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου
Περί τους 500 μαθητές φοιτούν στα ιδρύματα της περιφέρειας με τη φροντίδα του Μητροπολίτη Δημητρίου

Ιδιαίτερα σημαντική και πολύπλευρη είναι η εκπαιδευτική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Μητρόπολη Αργυροκάστρου, χάρη τόσο στο διαρκές ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου όσο και στην μέριμνα του Μητροπολίτη Δημητρίου.
Σήμερα, στα όρια της Μητρόπολης λειτουργούν πέντε συνολικά Νηπιαγωγεία με περισσότερα από 250 παιδιά στο δυναμικό τους, ένα Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο και Οικοτροφείο Αρρένων στο Αργυρόκαστρο με 65 μαθητές, ένα Τεχνικό Λύκειο στο Μεσοπόταμο με 50 μαθητές, ένα ΙΕΚ επίσης στο Αργυρόκαστρο με 70 συνολικά καταρτιζόμενους σπουδαστές και τέλος ένα Οικοτροφείο στο Βουλιαράτι με 50 μαθήτριες. Όλα αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής λειτουργούν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και είναι στελεχωμένα με καταρτισμένους και έμπειρους εκπαιδευτικούς.
Τα Εκπαιδευτήρια, που υπάγονται στο Ίδρυμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ», είναι αναγνωρισμένα από το αλβανικό κράτος ως δίγλωσσα ιδιωτικά Σχολεία.
Το Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο Αργυροκάστρου «ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ», που συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας, βοηθά τους μαθητές να κρατήσουν το πνεύμα στη ζωή τους. Να αισθανθούν τις πνευματικές αξίες. Να τις αγαπήσουν. Να τις διατηρούν ζωντανές, ενεργές στη ζωή τους.
Ο Διευθυντής του Ενιαίου Εκκλησιαστικού Λυκείου Αθανάσιος Μπέης, ο οποίος εφαρμόζει μεθοδικά ένα ιδιαίτερα ποιοτικό πρόγραμμα σπουδών και προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται στενά και διαρκώς με τους καθηγητές, εξήγησε στον «Π.Λ.» τους σκοπούς του Σχολείου. «Προσπάθειά μας είναι, σύμφωνα και με το καταστατικό λειτουργίας του Λυκείου, να γνωρίσουν οι μαθητές και να αγαπήσουν τα διδάγματα της Ορθοδόξου πίστεως και της χριστιανικής ηθικής και να αποκτήσουν ιεροπρεπή συνείδηση και Ορθόδοξο βίωμα. Να τους δοθεί η απαιτούμενη μόρφωση, ώστε να αποκτήσουν εκείνα τα εφόδια που θα τους κάνουν χρήσιμους στην Εκκλησία και στην κοινωνία και θα τους αναδείξουν άξια στελέχη», τονίζει.
Ο κ. Μπέης επεσήμανε ακόμη ότι «το Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο Αργυροκάστρου «Τίμιος Σταυρός», ιδρύθηκε με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Αναστασίου και λειτουργεί από το 1998 με τη φροντίδα του. Οι μαθητές, που είναι υπότροφοι του Αρχιεπισκόπου και εισάγονται ύστερα από εξετάσεις στην Α΄ τάξη, προέρχονται από διάφορες περιοχές της Αλβανίας. Συμμετέχουν ανελλιπώς στις ιερές ακολουθίες, που τελούνται καθημερινά στο ναό του Σχολείου για την λειτουργική καλλιέργειά τους, την πνευματική προαγωγή τους και την βιωματική άσκησή τους. Η όλη συμπεριφορά των μαθητών είναι κόσμια και ιεροπρεπής».
Ο Διευθυντής του Σχολείου κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Με σεβασμό διαπιστώνουμε ημέρα με την ημέρα την αμέριστη συμπαράσταση του Αρχιεπισκόπου μας και τη δραστηριότητα του Μητροπολίτου μας Δημητρίου, ώστε το Σχολείο μας να λειτουργεί άριστα και να υπερέχει στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατέχοντας υψηλή θέση».
Τα προγράμματα τόσο του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου Μεσοποτάμου όσο και του ΙΕΚ Αργυροκάστρου καταρτίζονται με βάση τα προγράμματα των αντίστοιχων δημόσιων Αλβανικών Εκπαιδευτηρίων, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων και των ΙΕΚ στην Ελλάδα. Λειτουργούν διάφορα τμήματα εξειδίκευσης, ανάλογα με τη ζήτηση που κάθε φορά υπάρχει.
Η φοίτηση στο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο είναι τρίχρονη και υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης και ολοκλήρωσης των σπουδών στο ΙΕΚ της Εκκλησίας στο Αργυρόκαστρο.
Η.

nulled script