Η Ε.Ε. ΘΕΤΕΙ OΡOΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Μακρύς παραμένει ο δρόμος που πρέπει να διανύσει η Αλβανία προκειμένου να φτάσει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό επεσήμανε για μία ακόμη φορά η επικεφαλής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στα Τίρανα, μετά τις επαφές που είχε με την Αλβανική πολιτική ηγεσία.
Η Κοινότητα έχει θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην γειτονική χώρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο πλήρης εκδημοκρατισμός της και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Μάλιστα ανά τακτά διαστήματα, αντιπροσωπείες του Κοινοβουλίου ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέπτονται την Αλβανία και εξετάζουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων, δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες και κάνοντας τις ανάλογες συστάσεις.
Πέραν των άλλων προβλημάτων, σε αυτό που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση είναι η διαφθορά και το λαθρεμπόριο, για την αντιμετώπιση των οποίων έχουν ζητήσει πολλές φορές την λήψη ριζοσπαστικών μέτρων.

Ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις έδωσε και χθες η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχει την ευθύνη της την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με την κ. Πακ, «ιδιαίτερης σημασίας για την Αλβανία είναι η εφαρμογή της εκλογικής μεταρρύθμισης και η μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης».
Τόνισε δε ότι «η πάταξη με επιτυχία της διαφθοράς σχετίζεται και με την επιτυχία της μεταρρύθμισης στον τομέα της δικαιοσύνης», αφού, όπως είπε, «από τα όργανα της δικαιοσύνης θα πρέπει να απομακρυνθούν οι διεφθαρμένοι και να εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα η νομοθεσία».
Στη συνέντευξή της, η κ. Πακ έδωσε έμφαση και στην πολύ μεγάλη σημασία που έχει η επιτυχημένη υλοποίηση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, της εκλογικής μεταρρύθμισης.
«Στην Αλβανία, το 2009 θα πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες δεν πρέπει να επαναληφθούν τα αρνητικά προβλήματα των προηγούμενων εκλογών στη χώρα», τόνισε και πρόσθεσε πως «το πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η έγκριση με συναίνεση του νέου εκλογικού νόμου».
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε η κ. Πακ, είναι ιδιαίτερης σημασίας η επίλυση δύο σημαντικών θεμάτων που στο παρελθόν προκάλεσαν πολλά προβλήματα και ανησυχίες: ο κατάλογος των ψηφοφόρων και η έκδοση των νέων ταυτοτήτων.
Σε ό,τι αφορά δε το θέμα του Κοσόβου, η κ. Πακ τόνισε ότι «η Αλβανία και οι θεσμοί της έχουν παίξει εποικοδομητικό ρόλο, διότι υποστηρίζουν το σχέδιο Αχτισάαρι, το οποίο υποστήριξε και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το Μάρτιο του 2007».

Η Αλβανία είναι μία από τις χώρες όπου η οικονομία της καταγράφει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Από τους ισχυρότερους οικονομικούς της εταίρους είναι η Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο εξαγωγών όσο και επενδύσεων.
Η χώρα μας μάλιστα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών, με επενδύσεις που υπερβαίνουν μέχρι σήμερα τα 400 εκ. δολάρια.
Οι τομείς οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει τον κύριο όγκο των ως άνω επενδύσεων είναι:
= η κινητή τηλεφωνία
= οι τράπεζες (δραστηριοποιούνται με υποκαταστήματά τους η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Εμπορική Τράπεζα, καθώς και η Tirana Bank, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς)
= η εμπορία πετρελαιοειδών
= οι κατασκευές
= βιομηχανία τροφίμων, κλωστοϋφαντουργία, καπνός
Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις εδρεύουν στα Τίρανα και την Κορυτσά και έχουν δημιουργήσει περίπου 9.000 νέες θέσεις εργασίας στην Αλβανία.
Το ΕΣΟΑΒ-σκέλος Αλβανία προβλέπει χορήγηση 49,89 εκ. ευρώ. Το 20% του εν λόγω ποσού κατευθύνεται για ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις και το 1% για υλοποίηση μικρών έργων.
Μετά από συμφωνία των δύο πλευρών, που επιβεβαιώθηκε κατά την 9η σύνοδο της ΜΔΕ, άμεση προτεραιότητα δίνεται πλέον στην κατασκευή της οδικής σύνδεσης Σαγιάδας – Κονίσπολης – Αγ. Σαράντα.

nulled script