Εγκαινιάστηκε στις 12 Οκτωβρίου στα Τίρανα το νέο σχολικό συγκρότημα της «οικογένειας» Αρσάκειων σχολείων,


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Εγκαινιάστηκε στα Τίρανα το νέο ιδιόκτητο σχολικό συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο, το πρώτο εκτός Ελλάδας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδη.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σύγχρονο κτίριο, στο οποίο φοιτούν 450 μαθητές και μαθήτριες και διδάσκουν 46 εκπαιδευτικοί, από τους οποίους οι δέκα είναι Έλληνες. Διευθύνεται από δύο πρώην διευθύντριες των Αρσακείων της Αθήνας και από Αλβανίδα υποδιευθύντρια.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Αλβανός ομόλογός του, Γκεντς Πόλο, ο Γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ., Λευτέρης Ζαγορίτης, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φατός Νάνο, πρώην υπουργοί Εξωτερικών της χώρας, πρώην πρεσβευτές της Ελλάδας στα Τίρανα, καθώς και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Στην ομιλία τους, οι δύο υπουργοί επισήμαναν ότι το σχολικό αυτό συγκρότημα αποτελεί, εκτός από μια δυνατή γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και πρότυπο για το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλα τα Βαλκάνια. «Όπου ανοίγει ένα σχολείο, ανοίγει μια καινούρια ελπίδα, που νικάει τις προκαταλήψεις του παρελθόντος», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί είχαν σύντομη συνάντηση στο αλβανικό υπουργείο Παιδείας, κατά την οποία εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαλβανικών σχέσεων στον τομέα της Παιδείας.

«Τα τελευταία χρόνια επιτύχαμε σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της Εκπαίδευσης», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ευρ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε πως η εντατικοποίηση της συνεργασίας αυτής θα συνεχιστεί «για να οικοδομήσουμε ένα μοντέλο διακρατικής συνεργασίας που να τελεί παράδειγμα και για τα άλλα βαλκανικά κράτη».

Το ιδιωτικό ελληνοαλβανικό κολέγιο Αρσάκειο των Τιράνων άρχισε να λειτουργεί το 1998, μόνο με την Α\' τάξη του Δημοτικού. Μέχρι σήμερα στεγάστηκε σε πέντε ενοικιαζόμενα κτίρια κοντά στο κέντρο των Τιράνων. Το νέο ιδιόκτητο κτίριο του Αρσακείου, που εγκαινιάστηκε σήμερα, στεγάζεται πια σε έκταση 100 στρεμμάτων, έξω από την αλβανική πρωτεύουσα.

Το συγκρότημα αποτελείται από αυτόνομα κτίρια -νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο- με όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους για τη διδασκαλία, βιβλιοθήκη κι ένα θέατρο που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Οι εγκαταστάσεις του Αρσακείου των Τιράνων περιλαμβάνουν, επίσης, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα και στάδιο με κερκίδες, οικοτροφείο και κατοικίες εκπαιδευτικών.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο Έλληνας τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μπαμπινιώτης, θα δώσει συναυλία στα Τίρανα, τα κέρδη της οποίας θα διατεθούν για την ολοκλήρωση του θεάτρου.
Εκτός από το Αρσάκειο, στην Αλβανία λειτουργούν δύο ακόμη ελληνικά ιδιωτικά σχολεία, τα Εκπαιδευτήρια «Όμηρος», στη Χειμάρρα και την Κορυτσά.

nulled script