Μέχρι την Κακαβιά η Ιόνια Οδός! Υπεγράφη η σύμβαση για την μελέτη


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Υπεγράφη από το ΥΠΕΧΩΔΕ και βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας, η σύμβαση για την μελέτη του οδικού άξονα Πεδινή (κόμβος με Εγνατία οδό) – Φανερωμένη – Καλπάκι – Κακαβιά.
Στη σύμβαση, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, περιλαμβάνεται η τοπογραφική αποτύπωση, η συγκοινωνιακή, γεωλογική, υδραυλική μελέτη και η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Παράλληλα προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την εκτέλεση των απαραίτητων γεωτεχνικών ερευνών του έργου, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.
Η χρηματοδότηση του συνόλου των μελετών και ερευνών είναι εξασφαλισμένη από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το υπό μελέτη οδικό τμήμα, συνολικού μήκους 70 χλμ. περίπου, αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας οδού η οποία, όπως είναι γνωστό, άρχισε ήδη να κατασκευάζεται με σύμβαση παραχώρησης. Στη μελέτη περιλαμβάνεται η μεγάλη παράκαμψη των Ιωαννίνων, από τον ανισόπεδο κόμβο Πεδινής έως τον ανισόπεδο κόμβο Φανερωμένης στην Ελεούσα, και το τμήμα από Φανερωμένη έως τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Για το τμήμα από τα Ιωάννινα έως το Καλπάκι προβλέπεται η κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλέον λωρίδας έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα με στηθαίο. Στο τμήμα από Καλπάκι μέχρι τον μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς θα ενσωματωθούν τα έργα που έχουν κατασκευαστεί ή υλοποιούνται μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Interreg.
Με δήλωσή του ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει: «Ένα ακόμη σπουδαίο έργο υποδομής για την περιοχή, που αποτελεί συνέχεια του τμήματος Αντίρριο – Ιωάννινα (κόμβος Πεδινή), προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Ολοκληρώνεται με αυτόν τον τρόπο η οδική σύνδεση της Δυτικής Ελλάδος και υλοποιείται ένα αίτημα δεκαετιών των Ηπειρωτών ενώ παράλληλα ανοίγονται νέες προοπτικές συνεργασίας, στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού με την γειτονική Αλβανία . Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, θα συνεργαστούμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Ν. Ιωαννίνων για τη σύνδεση του νέου έργου με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και τους οικισμούς καθώς και για την εξυπηρέτηση των παρόδιων χρήσεων».