Έβαλαν λουκέτο στο ΙΕΚ της Μητρόπολης Αργυροκάστρου. Νέα πρόκληση των Αλβανών

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφήΑποστολή σε φίλοΑποστολή σε φίλο

Νέα πρόκληση των Αλβανών
Έβαλαν λουκέτο στο ΙΕΚ της Μητρόπολης Αργυροκάστρου
Ο Δήμος θέλει να μετατρέψει την έκταση σε χώρο πρασίνου Ανάστατη η Ορθόδοξη Κοινότητα

Ευθέως βάλλουν εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αξιωματούχοι της Αλβανίας. Εκτός από το γεγονός ότι στα ελληνικά χωριά της Νότιας Αλβανίας τοποθετούν πινακίδες σήμανσης γραμμένες στην αλβανική γλώσσα, εμποδίζουν τώρα, με αστήριχτες και αστείες αφορμές, και την έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων της Ελληνικής Μειονότητας.
Μέσα στην περίοδο των εξετάσεων έκλεισαν το ΙΕΚ Αργυροκάστρου, το οποίο ιδρύθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και ανήκει στην Εκκλησία, με το πρόσχημα ότι δεν καταβλήθηκαν κάποιοι δημοτικοί φόροι, τους οποίους ο Δήμος δεν είχε ζητήσει!
Δεκάδες σπουδαστές και σπουδάστριες κινδυνεύουν να χάσουν την χρονιά τους, εξαιτίας του αδικαιολόγητου αντιορθόδοξου μένους του Δημάρχου Αργυροκάστου Φλιαμούρ Μπίμε. Το ΙΕΚ είναι υπερσύγχρονο, με άριστους εκπαιδευτικούς και φοιτούν σ’ αυτό νεαροί και νεαρές ανεξάρτητα από καταγωγή και θρήσκευμα.
Εξάλλου ο Δήμος Αργυροκάστρου και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος αρνείται, εδώ και χρόνια, να δώσει άδεια για την ανέγερση Καθεδρικού Ναού, καθώς και Νηπιαγωγείου σε οικόπεδο που αγοράστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο Γιαννουλάτο. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Πολεοδομικού Συμβουλίου που ελέγχεται απόλυτα από τον Δήμαρχο, απορρίφθηκε χωρίς να υπάρξει σοβαρή αιτιολογία η αίτηση της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σ’ αυτή τη συνεδρίαση δεν επιτράπηκε η είσοδος όχι μόνο στην μηχανικό της Μητροπόλεως, αλλά και στο κλιμάκιο του ΟΑΣΕ που εδρεύει στην πόλη.
Ο σοσιαλιστής Δήμαρχος δεν άνοιξε καθόλου τον φάκελο της Μητροπόλεως, ο οποίος είναι πλήρης, και εισηγήθηκε το θέμα με πολιτικά και όχι με τεχνικά κριτήρια.
Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις πιέσεις που δέχεται από πολιτικά πρόσωπα της Αλβανίας και της Ελλάδας, δεν μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση άδειας, γιατί έχει υποσχεθεί έξι φορές στους ψηφοφόρους του πως τον συγκεκριμένο χώρο θα τον μετατρέψει σε πάρκο πρασίνου! Δηλαδή ένα ιδιωτικό οικόπεδο, που έχει αγορασθεί με κάθε νομιμότητα, ο Δήμαρχος Αργυροκάστρου σχεδιάζει να το κάνει πάρκο!
Το περίεργο είναι ότι στην ψηφοφορία τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης της αίτησης ακόμη και Ορθόδοξα στο θρήσκευμα μέλη του Πολεοδομικού Συμβουλίου, για να μην διαταράξουν την καλή σχέση τους με τον Δήμαρχο! Αλλά και ο Ελληνικής καταγωγής Πολεοδόμος που είχε υπογράψει την πολεοδομική μελέτη, ψήφισε αρνητικά! Προφανώς τα άτομα αυτά, όπως ισχυρίζονται στελέχη της Ελληνικής Μειονότητας, έπεσαν θύματα εκβιασμών.
Ενώ οι Έλληνες, μέλη του Πολεοδομικού Συμβουλίου δείλιασαν, αντίθετα ο Πρόεδρος στο Αργυρόκαστρο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και Διευθυντής του Πολεοδομικού Γραφείου της Περιφέρειας, ζήτησε από τον Δήμαρχο να εξετασθεί ο φάκελος!
Στελέχη της Ελληνικής Μειονότητας επισημαίνουν ότι η Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαλέσει τον Δήμαρχο και να τον ελέγξει πειθαρχικά, γιατί παραβιάζει κατάφορα τους νόμους.
Οι κληρικοί της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου σε ψήφισμα που εξέδωσαν καλούν τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μπεσνίκ Σέχου να «επιστρέψει την υπόθεση στο Πολεοδομικό Συμβούλιο και να επαναληφθεί η συζήτηση του θέματος».
Mάλιστα υπογραμμίζουν ότι «η επένδυση της οποίας απαιτούμε να ανοίξετε το πράσινο φως υλοποίησης, δεν αποτελεί προνόμιο μόνο για την Ορθόδοξη Κοινότητα. Προβλέπουμε σ’ αυτό την κατασκευή Νηπιαγωγείου, παιδικής χαράς, κτιρίου συνάξεων, μουσειακών χώρων κ.ά. Βασικό παραμένει επίσης η διαχείριση και βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου και η δημιουργία δημόσιου πράσινου πάρκου που λείπει τόσο πολύ από το Αργυρόκαστρο».

Σύμφωνα με άρθρο του Διευθυντή της εφημερίδας «POLITIKA» Frrok Cupi, μέχρι τις αρχές του 2008 «από τις 118 BMW που κυκλοφορούσαν στην Αλβανία, μόνο 13 είχαν νόμιμα έγγραφα, 16 είχαν πινακίδες που δεν πέρασαν από τελωνείο και 89 είχαν εκτελωνιστεί με πλαστά χαρτιά».
Αρκετά από τα πολυτελή αυτοκίνητα που κλέβουν οι ομάδες αυτές στην Ήπειρο προωθούνται στην γειτονική χώρα από εγκαταλελειμμένους χωματόδρομους ή με πλαστά έγγραφα από τα τελωνεία.
Στό μεταξύ στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα αναφέρουν ότι μέσω της Ηπείρου διακινούνται ανήλικα παιδιά από την Αλβανία στην Ιταλία.
Πρόσφατα μια γυναίκα με δύο ανήλικα παιδιά πέρασε τα σύνορα στην Κακαβιά. Ήταν επιβάτης λεωφορείου που εκτελούσε το δρομολόγιο Τίρανα-Αθήνα.
Από εκεί θέλησε να ταξιδέψει με πτήση της Αegean για το Μιλάνο, αλλά κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων διαπιστώθηκε ότι οι φωτογραφίες στα διαβατήρια των παιδιών δεν ήταν οι δικές τους.
Από την ανάκριση διαπιστώθηκε ότι η Αλβανίδα είχε αναλάβει την μεταφορά των παιδιών στην Ιταλία αντί χρηματικής αμοιβής 3.000 ευρώ για το καθένα, προκειμένου οι ανήλικοι να εργαστούν εκεί.
Πολυπλόκαμα κυκλώματα με «ανταποκριτές» και συνεργάτες βρίσκονται πίσω από την παράνομη λαθρομετανάστευση.
Την προσέγγιση του «πελάτη», το ταξίδι, το μέσο μεταφοράς τα αναλαμβάνει το κύκλωμα.
Η επαφή του υποψήφιου «πελάτη» με το κύκλωμα γίνεται στον τόπο διαμονής του. Όταν «κλείσει» η συμφωνία στο ποσό που κυμαίνεται ανάλογα με τον προορισμό, ξεκινάει το ταξίδι με το αβέβαιο τέλος.

Ενώ ο νόμος προβλέπει πως «για την ονομασία των δρόμων αποφασίζει η τοπική Κοινότητα ή ο Δήμος», εν τούτοις οι Αλβανικές αρχές δεν δίνουν το δικαίωμα αυτό στις Κοινότητες και στους Δήμους με ελληνικό πληθυσμό.
Είναι γνωστή η δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του Δημάρχου Χιμάρας και Προέδρου της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνου, γιατί κατέβασε τις αλβανόγλωσσες πινακίδες από την περιοχή του.
Το θέμα αυτό είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2007, όταν οι τοπικοί άρχοντες της Χιμάρας είχαν προτείνει η τοποθέτηση τουριστικών και πολιτισμικών πινακίδων να γραφτούν σε τρεις γλώσσες: Αλβανική, Αγγλική και Ελληνική. Το αίτημα απορρίφθηκε και όταν τοποθετήθηκαν οι γραμμένες μόνο στα Αλβανικά πινακίδες ξηλώθηκαν.
Δίγλωσσες πινακίδες δεν υπάρχουν και στην εθνική οδό Γεωργουτσάτες-Δέλβινο-Άγιοι Σαράντα.
Οι Αλβανικές Αρχές αποφεύγουν τις δίγλωσσες πινακίδες στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, γιατί γνωρίζουν καλά ότι δεν είναι μόνο εργαλεία επικοινωνίας, αλλά κυρίως κομμάτι της ταυτότητας του πληθυσμού.
Εκτός από τα μαφιόζικα κυκλώματα, την άρνηση για ελληνικές πινακίδες, τώρα έρχεται έντονα στο προσκήνιο και ο ύπουλος πόλεμος εναντίον της Ορθοδοξίας και ειδικότερα εναντίον της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου. Όπως τονίζουν οι ιερείς και οι πιστοί της Μητροπόλεως «η υπόθεση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελεύθερη άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας».

Ο. - Η.

Πηγη Π.Λ.