Εκδήλωση Ομόνοιας για την 25η επέτειο απ την εξέγερση του Αλύκου


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Εκδήλωση Ομόνοιας για την 25η επέτειο απ' την εξέγερση του Αλύκου

Ανακοίνωση

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», σε συνεργασία με το Δήμο Φοινικαίων, οργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης, των μαρτύρων της κομμουνιστικής δικτατορίας που αγωνίστηκαν για δημοκρατία και εθνική δικαίωση.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα το Σάββατο 12/12/2015, στην Κεντρική Πλατεία του Αλύκου  (Πλ. Κύπρου).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • 7.30 – 9. 30 Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας

  • 9.30 – 10.00 Μνημόσυνο – Τρισάγιο στον τάφο των πεσόντων

  • 10.45 – Έναρξη Εκδήλωσης στο μνημείο των Πεσόντων και της Εξέγερσης

  • 11.00 – 11.30 Ομιλίες – Χαιρετισμοί

  • 11.30 – 11.45 Κατάθεση στεφάνων

  • 12.00 – Δεξίωση

Εάν επιθυμείτε να καταθέσετε στεφάνι ή για οποιοδήποτε άλλη πληροφορία επικοινωνήστε στα ακόλουθα τηλέφωνα.: +355 8522 2522 & +355 699981591 – Γραμμ. Ομόνοιας, +355 696803820 –Βασίλης Στούκας Διαχειριστής Επαρχίας Αλύκου

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Δευτέρα 10-12-1990

Εννέα  νέοι άνθρωποι από το χωριό Αλύκο, αποφάσισαν να δραπετεύσουν για την Ελλάδα. Στα σύνορα γίνονται αντιληπτοί από τους Αλβανούς φρουρούς που είχαν την εντολή να πυροβολούν εν ψυχρό. Από το «γάζωμα» των Αλβανών  στρατιωτών πέφτουν νεκροί οι.: Θύμιος Μάσιος, Βαγγέλης Μήτρος, Θανάσης Κώτσης και Αηδόνης Ράφτης.

Τρίτη 11-12-1990

Το πρωί φτάνει η θλιβερή είδηση στο χωριό. Ο θρήνος και η αγανάκτηση είναι απερίγραπτη. Αυθόρμητα  όλος ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο κέντρο του χωριού. Περίπου 200 άτομα ξεκινούν για τα σύνορα όπου απείχαν 6 ώρες πεζοπορία. Στο δρόμο  κατέλαβαν κρατικά αυτοκίνητα ακόμα και τρακτέρ. Οι αρχές που δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση το πλήθος να φτάσει στα σύνορα, μετέφεραν τα πτώματα στη γέφυρα του Μπουγάζι.

Τετάρτη 12-12-1990

Την Τετάρτη το πρωί – για όσους έχουν την επίγνωση εκείνων των συνθηκών – συνέβη κάτι το ασύλληπτο, 3.000 κάτοικοι του Αλύκου και των γύρο χωριών με λάβαρα τα φέρετρα των νεκρών παιδιών, αλλά και ελληνικές σημαίες φτιαγμένες πρόχειρα με υφάσματα των εθνικών χρωμάτων, απευθύνεται με πορεία προς τους Αγίους Σαράντα. Είναι πρωτοφανές. Για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια δικτατορίας στην Αλβανία, γίνεται μαζική διαδήλωση κατά του καθεστώτος. Ακούγονται συνθήματα όπως «Κάτω η δικτατορία», «Ραμίζ Αλία είσαι δολοφόνος», κ.α.

Στρατός και αστυνομία με βαρύ οπλισμό, ακόμα και τανκ, αλλά και πολίτες πιστή του καθεστώτος, είχαν δημιουργήσει φράγμα  στα στενά της Γκιάστας για να εμποδίσουν την προέλαση στους Αγίους Σαράντα.  Ακολούθησε μάχη πετροπόλεμου για περίπου 45 λεπτά. Οι δυνάμεις του καθεστώτος βλέποντας ότι χάνουν έδαφος άρχισαν να πυροβολούν. Τραυματίστηκαν αρκετοί, και το πλήθος δεν υποχωρούσε. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Δ. Μάνου, επικράτησε η άποψη των ψυχραιμότερων για υποχώρηση.

Οι  Αλυκιώτες αποχαιρέτησαν τα παιδιά τους  με πόνο αλλά και περηφάνια!

 

omonoia-deeem.org