Κύπρος - Συνάντηση Δ. Χριστόφια με Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας στη Μονή του Κύκκου


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κ. Χριστόφιας, καλωσορίζοντας τον ιεράρχη στο γραφείο του, τόνισε "Μακαριότατε Σάς υποδεχόμαστε με χαρά και σεβασμό" και επισήμανε ότι η επίσκεψή του τιμά την Κύπρο.

Ο Κύπριος πρόεδρος πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο ένα κυπριακό σταυρόσχημο ειδώλιο, ενώ ο κ. Αναστάσιος δώρισε στον κ. Χριστόφια τα βιβλία του με τίτλους "Παγκοσμιότητα και Ορθοδοξία" και "Στα ίχνη του υπερβατικού", με ιδιόχειρη αφιέρωση, ένα λεύκωμα για την Εκκλησία της Αλβανίας και ένα δοχείο αγιασμού από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Κύπρου, Χρυσόστομο, χαρακτήρισε τη συνάντηση εξαιρετική.

Σε δήλωση του στους δημοσιογράφους ο κ. Αναστάσιος ανέφερε ότι ευχήθηκε στον Κύπριο πρόεδρο "ο Θεός να του χαρίζει διορατική σοφία, ήρεμη υπομονή και αποφασιστικότητα ακλόνητη, για να μπορέσει να οδηγήσει το κυπριακό όσο το δυνατόν συντομότερα σε μια ουσιαστική λύση και ταυτόχρονα όλο τον εκλεκτό λαό της Κύπρου σε μια νέα πνευματική ακμή".

Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο η παλαίφατη ιστορική Μονή της Παναγίας του Κύκκου.

Τον κ. Αναστάσιο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, υποδέχτηκαν ο ηγούμενος, Μητροπολίτης Κύκκου-Τυλληρίας Νικηφόρος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, οι πατέρες της Μονής, μαθητές και αρκετοί προσκυνητές.

Στο καθολικό της Μονής ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας ασπάστηκε την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας του Κύκκου, η οποία καλλιτεχνήθηκε από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά και λείψανα αγίων, τα οποία φυλάσσονται στη Μονή.

Εντός του Καθολικού της Μονής, που ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό και τον μοναχό Ησαία, τελέστηκε Δοξολογία.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος σε ομιλία του ανέφερε ότι η παρουσία του κ. Αναστάσιου στη Μονή γίνεται δεκτή ως «ευλογία Θεού».

Με την δραστηριότητα του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας , τόνισε ο κ. Νικηφόρος, «αισθητοποιεί την οικουμενική αποστολή της Ορθοδοξίας, μη επιτρέποντας στείρους εθνοφυλετισμούς, που εξατμίζουν την Εκκλησία σε καιρικές επιλογές έθνους».

Επίσης, επεσήμανε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πρωτοστατεί για «μια υπεύθυνη ορθόδοξη απάντηση στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως στο πανανθρώπινο αίτημα για τη συμβολή των ορθοδόξων Εκκλησιών στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μοναδικής ιερότητας του ανθρωπίνου προσώπου, στο αίτημα για την επικράτηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αγάπης και της αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων και των λαών».

Ο κ. Νικηφόρος απένειμε στον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας το χρυσό μετάλλιο της Μονής Κύκκου και αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας.

Ανταποδίδοντας ο κ. Αναστάσιος πρόσφερε ένα εγκόλπιο, ένα ασημένιο δίσκο και βιβλία για τη βιβλιοθήκη της Μονής, της οποίας την αδελφότητα συγχάρηκε για το πολύπτυχο έργο της.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τόνισε ότι ο μοναχός «πρέπει να ζει εν Χριστώ και με την αγάπη και την προσευχή του να αγκαλιάζει τους πάντες και τα πάντα».

Ο κ. Αναστάσιος τέλεσε τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Αρχιεπισκόπου και προέδρου Μακαρίου Γ’.

του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου

πηγή: ana omogeneia