Προκλητική ανακοίνωση του Αλβανικού ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν Έλληνες στην Χειμάρρα


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Προκλητική ανακοίνωση του Αλβανικού ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν Έλληνες στην Χειμάρρα

Με μία ιδιαίτερα προκλητική ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη Ελληνικής Μειονότητας στην Χειμάρρα, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην Ελλάδα μετά από τις αντιδράσεις για τους τραμπουκισμούς ομάδας αγνώστων Αλβανών οι οποίοι επιτέθηκαν σε Έλληνες της περιοχής αλλά και σε μελή του Δημοτικού Συμβουλίου που συμμετείχαν στη συνεδρίαση με θέμα το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της Χειμάρρας (Σπήλαια) και την διαχείριση των παραλιών κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Προκαλεί και επιμένει σε Χοτζικές πρακτικές το Αλβανικό ΥΠΕΞ

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Αλβανίας «εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η γειτονική Ελλάδα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις άσεμνες πράξεις μερικών ατόμων χθες στη Χειμάρρα, αποσκοπώντας να συμπεριλάβει σ’ αυτές, θέματα σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Η προκειμένη περίπτωση διερευνάται από τις αρμόδιες αλβανικές Aρχές.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο, η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος αποτελεί επαναλαμβανόμενη παρέμβαση στα εσωτερικά του αλβανικού κράτους και έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδος για σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι απαράδεκτο, a priori και κάθε φορά, να ενθαρρύνονται και να νομιμοποιούνται πατερναλίστικες διεκδικήσεις επί της Χειμάρρας.
Τόσο η ιστορία όσο και η παρούσα εποχή αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει ούτε μία βάση για την προβολή της Χειμάρρας ως μειονοτικός χώρος . Οι συνεχείς προσπάθειες για την εκμετάλλευση κάθε προσωπικής ή συλλογικής δυσαρέσκειας, επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα της άριστης συνύπαρξης μεταξύ αλβανικού πληθυσμού και ελληνικής μειονότητας, η οποία χαίρει πλήρων δικαιωμάτων, βάσει της εσωτερικής νομοθεσίας καθώς και των διεθνών Συνθηκών και κανόνων».

Ο Ράμα αναγνωρίζει την Ελληνική Μειονότητα στην Χειμάρρα

Πριν από περίπου δυο χρόνια (31 Ιουλίου 2014) ο Εντι Ράμα έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αλβανίας που αναγνωρίζει και παραδέχεται ότι στη Χειμάρρα ζει μέρος της ελληνικής μειονότητας, καθώς μέχρι σήμερα οι Αλβανοί πρωθυπουργοί υποστήριζαν απλώς ότι η Χειμάρρα έχει δίγλωσσο πληθυσμό.

Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού της Αλβανίας έγινε από το βήμα της βουλής κατά την διάρκεια της ψήφισης του αλβανικού «Καλλικράτη» και ήρθε έπειτα από την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε για την ενσωμάτωση αλβανικών περιοχών στον δήμο Χειμαρρας, πράγμα το οποίο έχει σαν απώτερο στόχο την δημογραφική αλλοίωση της περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του εκεί Ελληνισμού.

«Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια για τον περιορισμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα. Έχουμε αναγνωρίσει την παρουσία της εκεί και θα την σεβόμαστε πάντα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ράμα.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που προκάλεσε την αντίδραση της Αλβανίας

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τα απαράδεκτα περιστατικά που διαδραματίστηκαν στo Δημοτικό Συμβούλιο Χειμάρρας: «Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και καταδικάζουμε τα απαράδεκτα περιστατικά άσκησης βίας που διαδραματίστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας.
Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, καθώς και στις απαιτήσεις που επιβάλλει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, τηρώντας τις δεσμεύσεις της ως προς την ελληνική εθνική μειονότητα και διασφαλίζοντας την προστασία όλων των δικαιωμάτων των μελών της, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του δικαιώματος στην ιδιοκτησία».

http://omonoia-deeem.org/